Meny

Svenska sidan om offshore

Peak oil

Peak oil

Det har publicerats en mycket läsvärd artikel på Sveriges största ekonomiblogg Cornucopia som tar upp ämnet Peak oil. Det innebär då man har en sjunkande oljeproduktion på världsbasis, och det hela är ganska oroväckande när man sätter sig in i det. Norge hade sin peak oil runt år 2002 och har sedan dess sagt ”i år blir produktionen bättre”. Men produktionen har varit fallande varje år.
Jag gillar hans jämförelse med hur vi plockar frukter hemma i trädgården. Man börjar ju givetvis alltid med dom man kommer åt lättast, och när dom är slut måste man ta till mer och mer hjälpmedel (teknik) för att nå frukten som hänger högre upp.

På samma sätt är det ju inom olja. Back-in-the-days när dom första personerna tog upp olje kunde dom i princip hacka hål i marken så sipprade det upp. Idag använder vi oss utav oljeplattformar som är mer avancerade än NASAs rymdteknik, många mil ute på havet.
Jag vet att hela begreppet känns aningen ”långt borta” och man kan känna att hur ska detta påverka mig? Men sanningen är att nästan all transport idag sker ju tack vare olja och när detta blir en bristvara så lär det påverka allas vardag markant.

Jag klistrar in artikeln nedanför men jag föreslår ändå att ni läser originalet! Intressant läsning som verkligen är aktuellt för oss som vill ha en lång karriär inom offshore industrin.
http://cornucopia.cornubot.se/2014/05/peak-oil-en-introduktion.html

Den moderna världens kanske största framtida samhällsproblem är vårt stora beroende av fossila bränslen och att dessa är ändliga. Inom en alldeles för nära framtid kommer vi uppleva peak oil, peak gas och peak coal, som innebär att tillgången till de ca 83% av människans energikonsumtion som är fossil kommer minska, samtidigt som energin blir dyrare och slukar mer energi att utvinna. I slutändan kommer våra samhällen och vår ekonomi få allt mindre energiförsörjning och den ekonomiska tillväxt man satsar allt på riskerar gå i stå eller rent av falla tillbaka.
_____________________________________________________________________________________

Lucasfyndet i Spindletop 1901.
Utvunnen med 1800-talsteknologi
– hammare, spik, kor (!), tändkulemotor –
sprutade 100 000 fat olja per dag
upp, motsvarande 1/3 av Sveriges
oljeförbrukning idag. Nya skifferoljekällor
i USA idag producerar 100 – 400
fat olja per dag och kräver modern
teknologi för att alls utvinnas.
Global energikonsumtion 1862 – 2013
”Jag kommer här gå igenom den mest akuta frågan, peak oil, som väntas inträffa någon gång 2015 – 2020, medan peak coal inträffar runt 2020 – 2030 och peak gas i intervallet 2030 – 2040.
När man utvinner en resurs börjar man alltid med de enklaste och billigaste resurserna. Det är de man hittar först och likt när man plockar äpplen från ett träd börjar man med de lågt hängande frukterna. På 1800-talet kunde man med den tidens teknik utvinna olja, men idag krävs människans samlade ingenjörskonst, med allt från datorer till annan högteknologi, för att utvinna samma olja. De lågt hängande frukterna är redan plockade. Det man förr kunde göra med en mulåsna, hammare, spik och brädor, kräver idag massiva insatser av energi och teknologi.
Norges oljeproduktion 1971 – 2013p.
Detta är trots all för mänskligheten
tillgänglig teknologi och enorma
kapitalinvesteringar.
Peak oil är egentligen rätt enkelt. Har man en ändlig resurs är utvinningen av denna från början noll. När utvinningen upphör är den återigen noll. Någonstans däremellan måste det finnas en högsta punkt. Denna är en peak. Allt fler oljeutvinnande länder har passerat just denna topp.
När man summerar alla världens länders oljeproduktion kommer man tids nog att få se motsvarande topp där. Då har vi nått global peak oil. Vi är inte där riktigt än, men det är nära.
Global oljeproduktion 1862 – 2013
Det är teoretiskt möjligt att ersätta oljan. T ex kan man under 50 års tid bygga ett nytt kärnkraftverk i veckan, och använda den energin till elfordon eller för att ta fram syntetiska bränslen. Idag är utbyggnadstakten ca sex kärnkraftverk om året, inte 52 stycken. Samtidigt behöver dagens ca 435 kärnkraftverk ersättas med ca tio kraftverk om året, vilket visar att vi inte är på väg mot det hållet. Ska även fossilgasen och kolet ersättas under 50 år behövs totalt ungefär tre nya kärnkraftverk i veckan i 50 års tid.
Peak oil är främst ett problem för alla de transporter som ekonomin är beroende av. Utan dessa transporter av varor och personer minskar ekonomisk aktivitet. Minskande ekonomisk aktivitet är också det enda som historiskt fått ner den globala energikonsumtionen.
Peak oil exports inträffade 2005.
För oss i den oljeimportberoende västvärlden är dock problemet ännu värre. Det handlar då om peak oil exports.
Oljeexporterande länder ökar sin egen konsumtion, då det oftast handlar om fattigare U-länder, vars ekonomier och befolkning växer mycket snabbt. Därtill drar själva utvinningen av olja allt mer olja.
Resultatet är att den marknad vi som oljeimportörer handlar från hela tiden krymper, trots att oljeproduktionen globalt stiger. Analyserar man utvecklingen talar mycket för att runt 2030 har exportmarknaden för olja helt upphört. Undantagen är internt inom t ex EU, där man inte får hålla på en resurs inom ett land, men EU:s länder kanske får dela på 5-10% av dagens oljekonsumtion den vägen.
Dessutom låses allt mer oljeexport upp i långa bilaterala avtal mellan länder, där Kina oftast är köparen, vilket krymper västvärldens tillgång till olja ännu mer. Peak oil exports inträffade redan 2005. Sedan dess har oljepriset skjutit i höjden och västvärldens ekonomier har fått se allt svagare tillväxt och exploderande skuldberg. Exempelvis råkar de sk PIIGS-länderna i EU vara de mest oljeberoende ekonomierna i EU.
Vägtrafiken i USA.
Samtidigt är inte bilden nattsvart. Mänskligheten kommer leva vidare, men vi kommer gå in i en tid av förändring. Men vi lever och har alltid levt i tillstånd av förändring, så det är egentligen inget nytt. Verkligheten är inte alltid den man tror, t ex minskar nu vägtrafiken i både Sverige och USA, trots växande ekonomi, och man kan starkt ifrågasätta miljardsatsningar på ytterligare vägar.
 
Det finns alltid möjligheter i förändring, speciellt för den som är proaktiv. Att däremot förneka problemen är knappast rätt sätt att lösa dem.
Ovanstående blogginlägg skrapar bara på ytan av denna komplexa och allvarliga framtidsfråga.”

MrOffshore

Arbetar som roustabout i Nordsjön. Även haft anställning som kaksoperatör och roughneck. Har jobbat offshore sedan mars 2012.
MrOffshore

Senaste inlägg av MrOffshore (Visa Alla)

6 Kommentarer

 1. Profilbild

  Hur påverkar de nya oljefynden en sån här tabell?
  Med tanke på storsatsningarna som görs iaf i norsk sockel?`

  Sen tror jag inte man får bli alltför skrämd gällande en sån här tabell.
  Det tog ju rätt många år att nå till ”peak” och det innebär ju att det kommer ta bra många år innan tabellen är nere på 0.

 2. MrOffshore

  Dom fynden som görs i lilla Norge påverkar knappt den globala världsproduktionen. Eftersom vi varje år konsumerar mer och mer olja också. Sen tror inte jag direkt oljan kommer ”ta slut” i Nordsjön under vår livstid. Men man ska också komma ihåg att efter att ett fynd gjorts så går det ju fort 10 år innan man fått igång produktionen av den.

  Angående storsatsningarna som görs så finns det mycket bra läsning om samma sak borta i USA. Bara för att man lägger stora resurser på leting och borrning så betyder inte det att produktionen kommer gå upp. För varje årtionde som går får vi som sagt betala mer och mer för att utvinna mindre och mindre (olja).

 3. Kock

  Var nyligen på oljemuseumet i Stavanger, tyckte jag läste där att Norge enbart står för 4% av världens produktion, sätter en del saker i perspektiv 🙂

 4. Profilbild

  Bra att du tar upp det här ämnet MrO. Kanske vår tid viktigaste fråga. Men medierna och politikerna verkar ha skygglapparna på. Har följt debatten i många år. Svårt och veta vad man ska tro med alla siffror och gissningar som slängs runt. Men en sak är säker det skulle inte borras på djupt vatten och frackas om det inte var nödvändigt. Tror vi ligger på platån på peaken nu, lite beroende på vilka resurser man räknar in.

  Men framtiden får utvisa…… Hur som helst så finns det säkert jobb många år framöver. Världen behöver olja, tom med miljönissarna ha ha. Hur kom greenpeace ut till riggen här om dagen? Ja inte lär de simmat iaf 🙂

 5. atfre

  Riktigt intressant läsning =) Intressant att fundera på hur det kan se ut de närmsta årtiondena inom energidelen. Idag ska vi ju bara ha vindkraft som knappt ger något över huvudtaget. Kärnkraft vill man inte ha då det inte är bra tycker miljöfolket. Men hur ska man täcka upp det globala behovet av energi med enbart vindkraft?

  Nu är jag inte jätteinsatt inom hela frågan. Men det är riktigt intressant, speciellt med tanke på hur beroende vi är av fossila bränslen idag. Allt runt omkring och inte enbart den del av oljan vi driver förbränningsmotorer med.

 6. Profilbild

  Intressant att du som jobbar med olja följer detta ämne. Jag har följt detta i många år och Peak oil kommer och jag hoppas mänskligheten löser det, men det som oroar mig är att politikerna har skygglappar på och ignorerar problemet men för egen del är det bra att vara förberedd.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.