Meny

Svenska sidan om offshore

Rig move och jecking

Rig move och jecking

Äntligen på väg hem ytterligare en gång! Sitter nu och skriver ner lite vad som hänt medan jag flyger mellan Stavanger och Stockholm. Skönt faktiskt att få de gjort under den sträckan eftersom man annars bara stirrar in i en stolsrygg.
Det var min 20:e offshoretur och första turen som roughneck. Väldigt speciell tur som verkligen bjöd på många nya moment och överraskningar!

 

Jecking
Det som hände direkt efter att vi vänt till dagskift var att vi jecka ner riggen så den blev flytande inför rig move:en. Under 2 dagar fick man si sådär Noll sömn eftersom plattformens ben stod så högt upp i luften och därmed gnisslade och knakade. Riktigt trött var man då! Öronproppar hjälte inte ett dugg.
För att förklara snabbt vad man gör nör man flyttar riggen så måste man först få loss benen från havsbotten. Dom är ju nersjunkna rätt många meter. Därför så jeckar man ner riggen så den är jäms med havsytan. Sen gör man något som kallas Jetting.

Då flushar man ner avsevärda mängder vatten inne i benen ner i havsbotten så att sanden som ligger där ska spolas bort. När tillräckligt mycket sand blåsts bort så prövar man att jecka upp benen. Detta krånglade väldigt mycket för oss och ett tag såg de ut som att vi behövde ta ut en båt för att kunna Jetta åt oss. Men vi kom loss till slut.
När vi jecka riggen så stod vi ca 3 man i varje ben och bara kollade så inget fastnade, samt smörde gängor osv. Krävde många personer för hela operationen!

Bild som visar hur riggen kan jeckas / hissas upp eller ner

Bild som visar hur riggtypen kan jeckas / hissas upp eller ner

Rig move
När riggen väl va loss jeckade vi upp benen och så hade vi 3 st båtar som släpade oss till rätt position. Samtidigt satt riggen fast i 4 st ankare som vi i samrörelse spände eller lättade, för att komma i position. Det var alltså bara några få meter vi hade rig move 🙂

Pre load
När riggen väl va på plats måste ju benen ner i havsbotten igen för att stå stadigt. Då jecka man ner benen i havsbotten sen fyller man upp riggens tankar med vatten så den ska bli tung. På så sätt pressas benen ner i havsbotten. Rätt logiskt men första gången för mig så det var kul att va med på!

Tow master
Högsta hönset på riggen är plattformschefen (OIM). Men under en rig move kommer det alltid ut en s.k Tow master. Han är ansvarig för operationen när riggen börjar flyttas tills att den står på rätt ställe igen. Han tyckte man lite synd om måste jag säga! Utan att ha sett hans lönekuvert givetsvis, men han hade ingen avlösare på natt. Och eftersom han är ytterst ansvarig för riggen och flytten så jobbade han ju i princip dygnet runt. Man tar ju inte paus i en operation för att 1 person ska sova när dagshyran är en bra bit över 300 000 dollar 😀 Kan tänka man att han har rätt coolt jobb! Resa över hela världen och flytta riggar. För att bli Tow master måste man dock ha sjö certifikat.

Mera
Sen hade vi 2 dagar med wait on weather då det blåste upp rätt ordentligt. Då blev de lite mer roughneck jobb. Var bland annat högst upp i tornet / derricken och smörde kronan till top driven. Satan vilket utsikt det är där uppifrån! Bara se helidäck 20 meter under sig är en ganska märklig känsla! Mycket falkar på riggen har de varit oxå, många av dom verkade bosatts sig uppe i derricken hehe…

Nästa sista dagen drog maintenence igång med nån service på riggens generator. Så all huvudström var borta vilket betydde ingen möjlighet till uppvärmning i köket. Den dagen blev det bara kall mat och norsk lunch bestående av mackor… ush! 😀
Vår kranförare hade oxå sin sista tur i vår firma efter över 15 trogna år. Till honom bakade kocken (som är konditor) en tårta som föreställde en man iklädd boratdräkt, ur dräkten hade även ”paketet” trillat ur haha! Väldigt cool tårta som smakade himmel i munnen! Screenshot_2014-09-11-03-45-12-1

Ser fram emot friperioden nu då jag ska lägga golv och sätta dekorsten. Kommer blir riktigt bra! Nästa gång man kommer offshore så blir det borrning. Då kommer man verkligen få lära sig massa nya saker. Självklart har den här turen varit nya saker i princip hela tiden så de kanske inte är nån skillnad… Men borrning är ju det som är hjärtat i hela offshore branschen så 🙂

MrOffshore

Arbetar som roustabout i Nordsjön. Även haft anställning som kaksoperatör och roughneck. Har jobbat offshore sedan mars 2012.
MrOffshore

Senaste inlägg av MrOffshore (Visa Alla)

24 Kommentarer

 1. Profilbild

  Mycket bra beskrivelse av hur det är på en jack upp rigg

 2. Profilbild

  Så jävla roligt att följa dig.
  Känns Så jävla surt att man e för gammal för att satsa på offshore, e ju fan 36år!
  Och det är offshorekran jag skulle vilja köra eftersom jag e mobil och torkanförare här i Stockholm.

  • atfre

   Ääsch, för gammal är du inte. Anmäl dig till någon av träffarna på ITC Roadshow och kom dit och lyssna lite. Många som är Bra mycket äldre än dig! Så så ska du inte tänka. En 38 årig göteborgare jag gjorde grundkursen ihop med fick jobb först av alla. Och nu läser jag fagskolan där det går en 48 årig svensk. Så kom till en av platserna som är närmast dig i december vettja.

 3. RedRooster

  Stefan, det är bara att satsa!
  Jag är 36 och gick för det här för ett år sedan. Har ännu inte kommit ut på Norsk sektor, men det löser sig nog snart. Det finns dessutom gott om bra jobb på land för kranisar! Tror en av dina tidigare kollegor just skaffat sig jobb här uppe, hos Nordic Crane.
  Jobbar du för BinSell?

 4. Profilbild

  hej är det någon som vet nåt om lediga offshore job ?? hör av er ..mvh björn

 5. Profilbild

  tack

 6. Profilbild

  Väldigt inspirerande att läsa din blogg!
  Har själv varit enormt sugen på att försöka ta mig offshore, men nu har man precis börjat jobba som IT-konsult istället.
  Får se vad framtiden har.. 🙂

  • atfre

   Finns väl en del IT inom oljebranschen också 🙂 Varför inte blanda de två?

   • Profilbild

    Fast det är inte riktig samma sak. Då jobbar man onshore – inga offshore löner eller ledigheter….

    • atfre

     Okej, men om något inom IT världen ska göras på riggen så lär väl endå någon tekniker ta sig ut? Även om det inte är den lönen eller ledigheten dock.

 7. Profilbild

  För min del också tack för en intressant blogg! Rolig se att någon jobbar där ut i ”rusket” och kan även skriva om det!

  Jag läste i dina tidigare kommentarer att Statoil har dragit ner rejält satsningar på nya riggar etc.

  Någon gissning varför Statoil har valt göra så??

  • Fredrik

   Det är inte första gången det här händer. De som har varit i branschen länge ser det här regelbundet.
   Det har blivit dyrt för Statoil och deras inhyrda, så dom drar i handbromsen och hela industrin haltar till. Lika snabbt är allt igång igen och då med underbemanning. Det kan allt mellan 6 till 18 månader vad jag har hört.
   Läser man på Offshore.no ser man att mycket få företag säger att det är dåliga tider, det investeras mer än någonsin på nya riggar i Nordsjön och det hittas fler fält fortfarande. Folk får gå från några företag medan andra anställer. Det känns lite som om det rörs om grytan lite.
   Alla företag följer det Statoil gör. Drar Statoil ner följer alla andra blint efter för att hänga med i svängarna.

   Jag hörde ordet ”Rigg-ratio” för nån vecka sen av en bekant. Det betyder att det just nu är för många riggar i Nordjsön. Många slussas iväg till Ryssland, Engelsksockel eller övriga världen. Antagligen så saknas det snart ett gäng riggar och de skriker efter folk i Norge igen.

   • Profilbild

    En av anledningarna är att dygnshyrorna för riggar har pressats upp på fantasihöga nivåer, det Statoil nu gör är ett medvetet försök att pressa ner hyrorna igen. Det är iaf det intrycket jag fått av snacket som går och det man kan läsa om.

  • Profilbild

   Svaret är enkelt, det finns inget politiskt mandat att utvidga oljeborrning i Norska havet och då de två partierna som är stöttepartier till regeringen sagt nej så skulle hela regeringen falla om Høyre eller Frp söker stöd från vänstern. Det är även viktigt att veta att det är norska staten som är storägare och att Ptil inte fått några nya mandat att ens börja att prospektera i Lofoten vilket även det kommer ta år att starta upp. Läs t.ex. http://www.dn.no/nyheter/politikkSamfunn/2014/10/03/2159/Uro-i-oljemarkedet/prisfall-kan-gi-omkamp-om-lofoten

 8. Profilbild

  4000 Nya jobb blev 5500 mindre jobb? Är det inte dags att sluta hänvisa till rykten eller saker vi har hört här ute offshore. Hänvisa till en enda artikel som Statoil har skrivit att om 12-24 månader så vänder det. Petroliumtillsynet, Oljedirektoratet, Nosk olje og Gas som säger att om 12 månader då händer det nå nytt. Ett sjunkande oljepris tex hur kommer det påverka marknaden? Det går inte att hänvisa till rykten om att det kommer nu 4000 nya jobb. Det går inte att påstå att det finns jobb om 12 månader för då skall du som nyutbildad konkurrera med dem 5500 personerna som mist jobbet redan. Läs denna artikel och sluta måla upp en bild om att tar du Riggerkurser, Säkerhetsutbildningar och en VG 2 för 40-60.000 kr så har du jobb i morgon. Det stämmer inte, läs bara följande artikel som hänvisar till källor som vet, inte hört och vill ni ha 10-20 st exakt likadana så kan ni få det. Jag vet att utbildningsföretaget hänvisar till nya jobb i Lofoten, att det skall borras i Antarktis osv. Lofoten sa Norska regeringen nej till och kommer inte att öppnas då det ej finns majoritet i stortinget, där försvann ca 4.500 jobb utöver dessa 5.500 jobben. I Antarktis kommer det ej bedrivas verksamheter under vinterhalvåret för det fortfarande forskas på vilka konstruktioner som skall kunna brukas för fast eller flytande installation. Fredrik, det är kul att du kommit ut offshore men ta inte på dig ett löfte om att tar du bara en kurs så kommer du offshore för de dagarna är långt borta och kan inte grunda sig på saker som diskuteras offshore för det är inte i fikarummet besluten tas det är i styrelserummen. Rig-Ratio, visst sker det men vart i England, vart i Ryssland? Det är inga nya borrprojekt i norra Ryssland och vilka nya fält har öppnats i England? Dessa ryktena skapas av medarbetare som inte har fakta. Statoil rör inte om lite i grytan, de strategiskt planerar i år framöver. Det styrs av Petil hur många fält dom skall öppnas och borras inte av Statoil. Det som beskrivs att riggar drar ut i världen i några månader sen ringer Helge igen och då drar vi till Norge, stämmer det, tror ni på det själva? Samtliga borriggar har en full besättning på rotation, varför skulle dessa då säga du, du och du ni tog ju nyss VG2 i Borr och Brunnteknik börja borra åt oss för vi hitta nyss en ledig rigg i Nigeria. Det är inte en fluga att jobben försvinner från Norge det är fakta. I veckan varsla tex det enormt ekonomi starka GE Oil & Gas 80 st ingenjörer, kommer de åter i vår de också när det drar igång igen som ryktet går att det bara är en svacka? GE är ett företag som skulle kunna ha 80 st ingenjörer som sortera papper tills när allt drar igång igen som ryktet går offshore? Det kommer inte byggas mer i Norge om så ej blir akut och det kommer inte skapas nya jobb om inget sker akut. Vilka nya projekt är planerade i Norge? Vilka nya plattformar skall byggas? Dyngspriset på riggarna är orsaken till att Statoil inte borrar, det är ryktet, vem sprider dessa rykten, utbildningsföretagen? Shell, Statoil, Bp osv. De tittar inte på priset på riggen de tittar på vinsten. Priset på riggen kvittas till största delen emot de skattekostnader bolaget får så att påstå att det är priset för riggen som gör att det är en svacka är tyvärr ett bevis på allt för dålig information.

  Läs detta först innan du lägger en enda krona på en offshore kurs – Her ryker 5500 oljejobber, og verre kan det bli. http://www.dn.no/nyheter/energi/2014/10/03/0956/Uro-i-oljemarkedet/her-ryker-5500-oljejobber

 9. Profilbild

  För att ta död på alla rykten om att snarast susar det till så kommer fakta.

  Oljedirektoratet med Petroliumtillsynet styr vilka som får borra och vart. Ptil har makten att säga nej pg av säkerhet. Via denna länk så ser ni vart det idag pågår projekt, start och slutdatum dvs 9 st borrprojekt idag med full besättning: http://factpages.npd.no/factpages/Default.aspx?culture=nb-no&nav1=survey&nav2=TableView|GrpoupByCategory|SeismicSurvey|Ongoing

  Via denna länken kommer de 15 st borrprojekt som är planlagda och som ännu ej påbörjats. I denna listan är riggar redan kontrakterade och med full besättning: http://factpages.npd.no/factpages/Default.aspx?culture=nb-no&nav1=survey&nav2=TableView%7cGrpoupByCategory%7cSeismicSurvey%7cOngoing

  Det finns inga andra länkar att läsa än vilka brunnar som skall borras. Det kan ryktas om 2000 nya brunnar eller 4000 nya jobb. Det är på dessa sidorna fakta finns. Det är oljedirektoratet som publicerar kommande projekt. Finns de projekten ej publicerade här så finns ej projektet. Att önska projekt är en sak verkligheten en annan.

  Vill du ha fakta och ej rykten så läser du på http://www.npd.no eller http://www.ptil.no, läs inte på utbildningsföretagens hemsidor för där kommer du alltid ha en ljus framtid till mötes.

  Observera det finns idag bara 15 st projekt planerade och om någon av dessa brunnar är en storvinst så skall det planeras i några år. En plattform beställs inte från Hyundai varvet på en vecka eller en satellit från FMC. Antarktis är inte klart för borrning. Så att tro det finns 4000 st vakanta tjänster att kasta sig på det är ett rykte som saknar förankring.

  Är det något jag kan avråda dig som tänkt att utbilda dig, ta lån till en utbildning för offshorearbete ring då Statoil, BP, Shell osv först då och fråga hur dina chanser ser ut. Ring inte Aker Solution, Maersk osv. För de vill ju självklart ha 200 personer i deras databas när det erbjuds en ny position. Ring ALDRIG utbildningsföretagen för du är ju deras levebröd och hos dem får du garanterat svaret att jobben flödar 2015 eller om 6-18 månader.

  Läs nu det är endast 15 st nya seismisk projekt planerade i Nordsjön, detta är riggar med personal och inte 15 st riggar som skall ha 2-300 nya medarbetare.

  Blir det renoveringsprojekt offshore och projekt runt om tror ni då att ni hår förbi de 5.500 jobben som försvunnit? Observera att dessa 5.500 fasta tjänster inte vikariat, inhyrd personal eller tredje part från tex Polen osv så talet kan vara högre än 5.500 personer som förlorar eller förlorat jobben.

  Snälla länka till de jobben som finns annonserade, de flera hundra rigger, borr, kran, Catering jobben som skall finnas som alla rykten säger.

  Var stolta grabbar att ni kommit ut offshore men försköna inte det som att alla får ett jobb bara du ligger i lite. Det är en total snedvriden sanning…

 10. Profilbild

  verkar verkligen som att oljeindustrin i Norge är på nedgång stort alltså. har inte läst en ända positiv artikel om den norska oljeindustrin. Företag varslar flera hundra och inga nya stora fyndigheter upptäcks. Är verkligen den norskasockeln ett attraktivt område att bedriva olja och gas operationer i? Eller är glansdagarna förbi?

  • Profilbild

   Dannek! Det beror på om du jobbar på ett utbildningsföretag eller på en myndighet som jag själv arbetar för som konsult.

   Jag blir mer upprörd av att läsa att det är en 6 månaders svacka. När tom facket, regeringen, arbetarorganisationerna säger att marknaden går ner så går det ”rykten” om att riggarna snart är åter. Detta stämmer inte, det är rykten som saknar referenser och grundligt fakta.

   Jag läser ta bara en Stroppe og anhuker kurs och en säkerhets kurs med läkarundersökning och om två veckor har du jobb. Vad grundas den informationen på?

   I Norge finns det tre st väletablerade utbildningsföretag inom grundläggande Säkerhetsutbildning både för sjöfart och offshorearbete. Dessa tre bolagen arrangerar varenda vecka säkerhetskurser och har ca 10-15 personer per kurs. Och det finns ca 8 center i Norge. Drar vi då ett snitt på att 100 pers i veckan tar en GSK med HUET och 70% är norrmän med teknisk bakgrund för även om vissa ej tror det så finns det mekaniker och snickare i Norge med som vill ut offshore. Detta innebär att nästa 5000 personer årligen försöker genomföra sin dröm. Varför skall då vi svenskar plötsligt ta exakt alla jobb?

   Jag har tex läst FalckNutec’s årliga vinst på säkerhetsutbildningar. Vet någon tex varför inget av dessa bolag vill publicera statistik om hur många som jobbar offshore inom 3, 6, 9 eller 12 månader efter avslutad GSK eller BOSIT eller hur många som ALDRIG kommer offshore trots att de ligger i och har rätt bakgrund?

   Ring Oljedirektoratet i Norge och ställ frågan om hur många licenser som finns utfärdade för 2015, detta är offentligt. Fråga då även hur myndigheten ser på framtiden de kommande 6-18 månaderna om de 4000 jobben är åter.

   Ring sen till FalckNutec och ställ samma fråga eller Borr skolorna och tro mig, de säger nej nej de vänder snart. De talar dvs emot de som beslutar om hur marknaden för 2015 osv. kommer se ut.

   Här är Oljedirektoratet’s Telefon: +47 51 87 60 00

   Läs tex denna artikeln, dock från 2011 men även här säger utbildningsföretagen att de absolut ej förstår kritiken och 2011-2012 då gick marknaden upp som tåget, alla skulle få jobb. Det är inte bara att ta en kurs och vara snickare eller ha jobbat på Vikingline i maskin. Lyd mitt råd, fråga myndigheterna om framtiden inte någon som hört att myndigheterna sagt och absolut inte utbildningsföretagen.

   Artikel: http://www.aftenposten.no/jobb/Betalte-120-000-for-kurs—fikk-jobb-pa-Kiwi-5566878.html

 11. Profilbild

  har tänkt i den banan också. Att det inte blir en lätt match att komma färsk från en avslutad VG2 utbildning och konkurera mot folk som blivit uppsagda och också jagar jobb men med betydligt mycket mer erfarenhet än en själv. Det snackas ju alltid om hur man ska satsa på ungdomen och bla bla bla, men jag tror ärligt talat att företagen (precis som i sverige) inte bryr sig det minsta om att satsa på ungdomen, för dom räknas bara personer med lång erfarenhet i branschen. Så ser iallafall jobbannonserna ut i Sverige. Företagen söker alltid personer med ett par års erfarenhet i branschen! Men jag vet inte, kanske ser det annorlunda ut i norge.

  • MrOffshore

   Jag tror du har helt rätt där Dannek! Dom tänker ju som alla andra på pengar och vinster. I svåra tider så självklart vill du ha folk som dom kan sätta i arbete direkt utan att behöva lära upp dom. Gäller nog alla yrken och inte bara i norge och sverige

 12. Profilbild

  givetvis är det så. Hur tror du att framtiden i oljeindustrin ser ut om ett par år? Är det verkligen en framtid att tro på, eftersom produktionen kontinuerligt har minskat sedan 2001? varför skulle det helt plötsligt vända? skriv gärna vad som sägs ute på riggen och vad du och dina kollegor tror om framtiden. Är ni rädda för att bli varslade, eller känner ni er säkra ett tag framöver? svara gärna också på Davids kritiska inlägg om hans syn på framtiden i den norska sockeln.

 13. Fredrik

  För att det producerades mer fram till 2001 betyder inte att det kommer vända. Det var peaken och kommer bara gå ner därifrån.

 14. Profilbild

  det är ju ganska självklart att folk blir uppsagda från offshore branschen när produktionen år efter år blir allt lägre. och varför skulle företagen då börja anställa hej vilt? låter ganska ologiskt faktiskt. och eftersom att inget tyder på att produktionen helt plötsligt skulle öka och oljan helt plötsligt skulle flöda som aldrig förr, varför skulle det då anställas mer folk i en bransch som inte längre producerar lika mycket som förr? Känns nästan som att det istället, i framtiden, kommer bli allt färre som jobbar inom oljebranschen både onshore och offshore. rätta mig gärna om jag har fel, för jag är ingen expert.

 15. Profilbild

  Häftig bild på maersk innovator, den står just nu bara ett par meter från riggen jag jobbar på och är i full gång att borra brunnarna åt riggen.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.