Meny

Svenska sidan om offshore

Rigglivet


– Oljeriket är en annan väldigt bra och informativ serie om rigglivet i Nordsjön, lite äldre. Bör finnas för nedladdning. 

– Artikeln Första gången offshore beskriver väldigt bra vad man kan förvänta sig under sin första resa ut på oljeplattform!

Livet ute på riggen skiljer sig mot allt annat jag upplevt. Det kan väl närmast jämföras med ett väldigt stort kryssningsfartyg. Hur det ser ut på deck är olika från rigg till rigg så därför ska jag bara förklara boende-delen.

Det finns oftast 2-3 hela våningar med bara hytter. Antingen har man tur att få en egen hytt eller så delar man hytt med någon. I dubbelhytter är det varsin säng och varsin garderob men man får dela badrum/toa. Ifall man har dubbelhytt så ser man ändå aldrig den andra personen eftersom han jobbar motsvarande skift.

Fördelar

 • Man jobbar alltid tillsammans med andra, mycket samarbete
 • Väldigt tillfredsställande arbete, man tillför verkligen samfundet något
 • Vacker arbetsmiljö när det är fint väder
 • Goda möjligheter till avancemang
 • Bransch med goda framtidsutsikter
 • Bra lön
 • Grym mat och roliga aktiviteter när det väl händer något
 • Bra förmåner. Man betalar ingenting för resan, uppehället eller maten
 • Man är ledig dubbelt så många dagar per år som folk på land. Man kan alltså spendera sin lediga tid genom att resa, va med familj/vänner eller ha ett till jobb på deltid.

Nackdelar

 • Man är borta från familj och vänner
 • Långa arbetsdagar, som iof möjliggör lång skön ledighet sen
 • Vädret kan verkligen va ett helvete
 • Väldigt högljöd och stökig miljö på en del platser av riggen, kan bli påfrestande om man vistas där för lång tid
 • Nattarbete om man nu inte tycker om att vända på dygnet. Jag gillar det dock!
 • Kan va lite svårt ibland med språket i och med den höga ljudvolymen överallt

Som ni ser är fördelarna fler än nackdelarna! Sen tycker jag själv att alla nackdelarna utom första punkten inte är nått direkt å gnälla över, var bara tvungen att komma på saker som folk kan se som jobbiga. Men självklart att va borta från familjen framför allt om man har barn tror jag är det som folk ser som den enda nackdelen egentligen. Även om man har gratistelefon att ringa hem i hytten så är det ju inte samma sak som att vara där fysiskt.

Jag är däremot singel och har bara mig själv att tänka på så offshore-livet är extremt tilltalande för mig! Det är en bransch där man hela tiden kan klättra och utvecklas. Ingen brunn är den andra lik så man kan alltid lära sig nya saker.

Arbetstiderna
Som regel jobbar man 14 dagar i sträck ute på riggen innan det är dags för hemsida. Dock inom brunnservice så kan man bli hemskickad när jobbet är utfört så då kan det bli kortare. Det är alltid 12-timmars-pass man jobbar och i 95 % av fallen så är det sju till sju som gäller. Jag föredrar att jobba natt eftersom det är bättre betalt och man jobbar ju nästan hela sin vakna tid ändå så varför inte få ut maximalt på det?

Har man tur (eller otur) så kan man bli tillfrågad att jobba övertid och då är det ytterligare en vecka som gäller. Här skiljer det sig mellan norsk sektor och resten av världen. I Norge jobbar man offshore normal 2 veckor och max 3 ( ledig 4), sen blir man hemskickad oavsett hur mkt man vill stanna. Jobbar man internationellt utanför Norge så är det 4 veckor på riggen och 4 veckor ledig.

Utanför kontor- och boendedelen på riggen så måste alla bära overall, hjälm, skyddsglasögon, hörselkåpor med radio + mikrofon, handskar och skyddsskor. Radion alla har på sig är UHF med 16 kanaler och där har olika arbetsområden på riggen bestämda kanaler som bara dom pratar på. Väldigt praktiskt ifall du behöver komma i kontakt med någon uppe på tex drill floor så går du bara över på deras kanal och snackar med dom där.

Maten
Älskar man mat så är oljeriggarna rätta arbetsplatsen! Rätt logiskt eftersom alla jobbar så långa dagar och är iväg från sina familjer så pass länge. Då är det viktigt med sund och god mat. Serveras frukost, lunch och middag för båda skiften. Alltid 3-4 olika måltider att välja mellan. Mycket sallad och ofta ett bra utbud på dessert. Här kan det skilja sig lite från rigg till rigg och månad. Huruvida kocken är bra (han bestämmer ju menyn) och vid högtider spär dom givetvis på ordentligt.
Även 2 fika per dag serveras i pausrummet och det kan va allt från smörgåsar till gott kaffebröd. Annars finns det alltid läsk/yogurt/nötter/frukt att hämta dygnet runt om man mot förmodan skulle vara hungrig mellan måltiderna.

Aktiviteter
Dom timmarna man har fritid varje dag har man verkligen inte tråkigt! Alla riggar har träningsrum (vikter och löpband/cyklar), biograf (med otroligt mycket film att hyra), PC-rum. Sen hänger resten mycket på hur rik ”välfärden” på riggen är. Riggar med bra välfärd kan ha musikrum, pingis, biljard, TV-spel, solarium osv.. Sen spelas det alltid bingo på lördakvällar där man brukar få köpa ett bräde för 50-100 kr. Priserna kan vara iphones, ipads osv. Självklart finns både kabel TV, internet och gratis telefon till hela världen i varje hytt så jag brukar slappa av där en stund innan läggdags.

Helikopter
Resan till och från riggen sägs vara det mest riskabla man gör som oljearbetare. Om det stämmer vet jag inte men det är iaf supercoolt! Alla får ha på sig varsin överlevnadsdräkt och så tittar man på en säkerhetsfilm innan flygningen vad man ska göra vid krasch osv.
När man är i luften känner man sig som en rock-stjärna måste jag säga!! Dom rymmer oftast 19 man har jag för mig och så lyssnar man på musik i sitt headset på vägen ut till riggen och bara tittar ut över vackra Nordsjön. När man landar på riggen så möter man gänget som ska hem i ankomstrummet och efter att dom tagit av mot land så har alltid plattformschefen / HMS-ansvarig ett kort möte om vad som hänt sedan sist och vart vi är i brunnen osv. Så alla ska bli uppdaterade på läget.

Utresan
När man ska resa ut offshore är det ganska likt som när man ska flyga flygplan. Man checkar in sitt bagage. Man får ha 2 väskor med sig som max får väga 10 kg styck. Man får gå genom metalldetektor och öppna sin PC. Har man med sig mediciner/kosttillskott eller musikspelare måste man skriva papper på dessa och visa upp deklarationen. Man hämtar ut sin säkerhetsdräkt i rätt storlek sen är det bara att invänta säkerhetsfilmen.
Man tittar på en film på vad man ska göra vid en nödsituation osv. Tar på sig ”suiten” och öronproppar.
Är helikoptern nära terminalen går man ut till den annars får man skutts till den i buss. Väl i helikoptern är det bara ta på sig ytterligare ett hörselskydd som har radio i sig, lyssna på musik och njuta av den vackra utsikten när man flyger över Nordsjön.
Ibland kan dåligt väder göra att man får vänta på Heliporten eller kanske övernatta på hotell. Då får man betalning i form av väntetid vilket alltid är trevligt när lönen kommer men kanske inte just för stunden. Det kan hända att helikoptern flyger ut till riggen (som kan ta 20-60 min) och sedan vänder tillbaka pga dimma eller dylikt som gör landningen svår.