Meny

Svenska sidan om offshore

Roughneck

Roughneck

Detta är andra inlägget i artikelserien om vad dom olika jobben på en oljerigg innebär. Som ni märker har jag riktat in mig på drilling (borrning) eftersom det är det jag jobbar med. Se gärna mitt första inlägg om Roustabouts.

Så kan en borekrona se ut

Efter att man har arbetat som roustabout en tid och lärt sig det jobbet. Finns det möjlighet att avancera upp en nivå till drilling floor, eller boredekk som det heter på norska. Som jag beskrev i förra inlägget lite grann så är det ganska stor skillnad i arbetsuppgifter mellan dessa ”nivåer”. På däck som roustabout har man det väldigt bra om dagarna även om det ibland självklart kan va väldigt fysiskt krävande. Genom att avancera till boredekk och bli roughneck så blir jobbet väldigt mycket mer fysiskt krävande. Du är konstant skitig och svettig, samt att lönelyftet inte är så stort. Därför är det många som stannar kvar på däck som roustabout. Det kommer dock inte jag göra!

En roughneck har måna arbetsuppgifter men allt han gör har en direkt påverkan av hur operationen går med brunnen. Typiska arbetsuppgifter är att koppla samman rör som ska ner i brunnen, eller koppla loss rör som är på väg upp igen. Vara i shaker-rummet och se till att brunnens mud har rätt densitet / tjocklek. Shaker-rummet är ett rum med flera ”skakningsmaskiner” som filtrerar geggan som kommer upp från berggrunden när man borrar. En shaker filtrerar alltså denna gegga som ett kaffefilter så att dom stora klumparna försvinner och att den fin-filtrerade vätskan kan återanvändas igen och skickas tillbaka ner i brunn. En roughneck gör mycket annat här givetvis som tex att byta filter på dessa maskiner och hålla rent eftersom det blir j*vligt skitigt.

Bild på en shaker / skakningsmaskin

Sen har en roughneck givetvis hand om allt kring tårnet / derricken och hela boredekket med tillhörande verktyg osv. Just tanken på att man har en direkt inverkan på hur operationen går tycker jag är väldigt spännande! Tänk att denna rigg du jobbar på, kostar sina 4-5 miljoner per dag och alla dessa 100 personer (cirka) som befinner sig på riggen är där för att ni borrar den där brunnen. Det är ganska häftigt tycker jag! Självklart kan det bli otroligt kostsamt om man skulle tabba sig av nån anledning men tror jag ökar ens fokus att göra sitt bästa varje dag och vilja lära sig mer.

Connection av 2 rör

Att arbeta som roughneck i ett par år kommer ge en riktigt gedigen kunskap om i princip allt som kan hända på en rigg, hur saker och ting fungerar osv. Därför vill jag verkligen upp till denna nivå och som alltid sätter jag mina mål högt! Mitt mål är att avancera till roughneck i år 2013. Så nu är det hugget i sten och kan inte ändras, hehe.

Tog upp det lite i förra inlägget om nivåerna i ett drilling team / bore-crew. Från toppen och ned;
Boresjef
Driller
Assistent Driller
Derrickman / Tårnmann
(assistent derrickman)
Roughneck
Roustabout

På bilden nedan ser ni en maskin som en roughneck använder / kör. Den kallas för Iron roughneck och skruvar ihop/isär rör. Förr i tiden var det roughnecksen som drog samman rören med hjälp av kedjor och då var det många fingrar som rök kan jag lova er. Därför har man dessa säkra (och starka) maskiner som gör jobbet idag så att ingen skal komma till skada (i Norge iaf). Folk som jobbade som roughneck förr i tiden brukar kalla dagens roughnecks för softnecks eftersom dom har så mycket hjälpmedel som underlättar dom fysiskt krävande jobben.

 
Hoppas ni lärde er något av detta. Självklart kan man skriva mycket mer om arbetsuppgifter osv men jag kände att det blir så himla mycket att förklara för någon som inte är insatt alls i hur det är där ute. Detta gav er säkert iaf ett hum om jobbet.

MrOffshore

Arbetar som roustabout i Nordsjön. Även haft anställning som kaksoperatör och roughneck. Har jobbat offshore sedan mars 2012.
MrOffshore

Senaste inlägg av MrOffshore (Visa Alla)

4 Kommentarer

 1. Profilbild

  Hallå min vän!
  Marcus heter jag och har nyss börjat läsa din historia,
  För mig hade det varit en dröm att jobba på en oljeplattform dock har jag ingen aning om hur yrket fungerar men tänktte förklara lite hur min situation ser ut och skulle uppskatta lite svår och några goda råd från dig.

  Är 18 år gammal, tog studenten i våras.

  Är en väl fysiskt byggs människa jag tränar nästan varje dag.

  Har dock ett ig i matematik vilket aldrig har varit min starka sida tyvärr.

  Dock undrar jag vad som krävs om man ska börja där?

  Vad för typ av utbildning?
  Finns det något arbete där som inte kräver någon tidigare utbildning?
  Bortsett från säkerhet kursen då.

  Hör av dig. M.v.h Marcus

  • MrOffshore

   Hej Marcus!
   Ta dig tiden att läsa på forumet. Gärna under FAQ, där kommer du hitta all information du behöver och hur du ska börja. Matten bör du nog plugga upp till ett godkänt iaf så att du kan läsa Bore och brunnteknik (VG2)

 2. Profilbild

  Hej! Jag är 16 år och går i 9:an. Jag har valt linjen Barn och Fritid med en inriktning med Fritid och hälsa, mycket om kost och träning etc…. Iallafall, jag har framtidsplaner om att vilja jobba på oljeplattform. Men jag vet inte vilken väg eller utbildning jag ska gå efter gymnasiet? Vet inte ens om linjen jag har valt är optimalt för att kunna bli drill eller något annat på en oljeplattform? Tänkte om du skulle kunna dela med dig av din erfarenhet så skulle jag vara tacksam!

  • MrOffshore

   Kul Joel! Hade jag varit dig hade jag inte gått Barn utb. Det blir helt bortkastad tid om du vill jobba på oljerigg. Välj istället något tekniskt som du tycker är kul. Mekaniker, hydraulik, elektriker, något du oxå sen kan gå vidare som på ingenjör vore optimalt. Eventuellt inom geologi där finns oxå många vägar att gå inom offshore om du vidarutbildar dig sen.

   Lycka till!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.