Meny

Svenska sidan om offshore

Övertid samt rykten om riggens framtid

Övertid samt rykten om riggens framtid

Har nyss kommit hem från en vända övertid ute på stålön. Det blev 5 nätter och 2 dagar med ett crew jag trivdes bra med!

Fick mail från riggens koordinator när jag satt och spelade GTA. Eller jag hörde rättare sagt att mobilen plingade till, men jag satt så inne i spelet och struntade i det. 90 minuter senare kollade jag mejlen och där hade hon skickat en övertids förfrågan till ett gäng rouhnecks. Hon hade avslutat mejlet med orden ”hör av dig om du är intresserad”. Jag kände efter i ungefär 1 minut om det var värt det – sen mejlade jag henne att jag vill ha den! 🙂

Sen fick jag inget svar så jag trodde nån annan hunnit före. Dyr spel-session med GTA kan man säga (isf)! 😀

Kom iaf iväg till Stavanger där jag på flygbussen träffade en annan svensk som va väldigt trevlig. Han hade jobbat offshore i 3 år med ställningar. Nu var han i Stavanger för att ta fagbrev som det, och på så sätt trygga sin anställning i dessa blåsa tider.

Har ni läst föresten att Statoil sparkar 2000 personer?!

Hur som helst så testade jag en nytt hotell den här gången. Blev grymt impad av det! Clarion Hotel Energy som ligger vid ishockey hallen där i Stavanger. Nybyggt och en frukostbuffe som va helt sagolik!

Själva jobbandet på riggen var ganska likt det vi gjorde då jag va ute på min ordinarie tur. Komplettering av brunnen men wire line och diverse pluggar som skulle sättas hit och dit. 4 första nätterna var jag knappt svettig! 🙂

Av någon anledning känns det nästan bättre att tänka på hur grymt bra betalt man får för övertid när det är så lite å göra 😀 Jag jobbade med jobbade samma crew som jag va ute med där i februari. Den gången var ja där för en roughneck som fått barn. Den här gången var jag där för en annan roughneck som var sjuk. Väldigt skönt gäng tycker jag och framförallt intressant att jobba med andra än dom man alltid är med annars.

Känns som att man lär sig mera och får andra sätt att se på saker och ting.

Vi hade även lite perforering i mitten av veckan. Det är när man sänker ner sprängmedel med wire line och spränger sprickor i formationen. Lite halvläskigt att hålla i dom, vilket vi gjorde innan dom sänktes ner i brunn. Dom är tydligen så kraftiga att dom kan spränga genom hela 20 cm stål!! Som tur är så kan dom bara utlösas med 230 volt och alltså inte om man tappar dom i golvet.. 🙂 Rätt coolt upplägg hade dom där det fanns 2 olika nycklar som skulle aktiveras innan man kunde avfyra bombröret.

I min korta offshore karriär har jag bara varit med på perforering en gång tidigare. Både den gången och den här gången så sköttes sprängningen av en Arab… Haha 😉 

På slutet av turen nu var det mycket skidding och förberedelse inför rig move. Gick något skift på att sjösäkra, alltså spänna fast massa saker. Nippla ner (koppla från) BOPn, slå av stora bulkslangar med slägga.

När vi sen blir släpade iväg till nästa fält / brunn tar det tydligen 6 timmar så det kan inte va så långt bort. Som tur är så slipper jag vara med på rig move! Min första tur som roughneck var under en rig move och det var ingen höjdare tycker jag! Eller jobbet i sig var ju okej och spännande att de hände något nytt. Men på fritiden (om man kan kalla det de) så var man utan internet flera dagar, man fick aldrig sova när riggens ben knakade i skråget. Och värst av allt kunde man inte ge 100% i gymmet eftersom riggen gungade lite….. 😉rig_move

Fick oxå höra en hårresande historia av en person som jobba inom service. På alla riggar finns det en knapp som heter ESD, står för emergency shut down. Den stänger ner precis allt ombord och i vissa fall kopplar den ifrån hela riggen från brunnen! Jag har skrivit om historier kring denna episka knapp tidigare men den här storyn är ny, iaf för mig.

Det var en person som hade en ESD knapp i sin arbets container eftersom han hade hand om viktiga ventiler på havsbotten där man har ett x-mass tree som det kallas. Han stod och snackade i telefon med sin fruga som givetvis var hemma. Och på något oförklarligt sätt hade han fingrat runt den där knappen och råkat trycka in den! Dom kommande 90 sekundrarna förändrade han väldigt mycket! Riggen slocknade totlat och kopplades loss från brunnen, brunnen stängdes inne och riggen började flyta iväg!

Killen erkände inte att han hade tryckt på knappen men i efterforskningarna såg dom vilken knapp som tryckts in och när. Dom kunde oxå kolla att han samtidigt pratat telefon med en nummer på land som dom spårade till hans hemadress.. 🙂 den är ganska svår att snacka sig ur hehe 😉

Det uppskattade kostnaderna för hans lilla fingerfärdighet uppgick till 200 miljoner, enligt killen som berättade allt för mig.

Fy fan vilken ångest att stå där som han gjorde. Förmodligen känna ”klicket” när knappen av misstag trycks in. Och sakta inse vad som kommer hända, för det vet han ju! Allt arbete att få igång allt igen, få riggen på plats igen. Han måste ju förstått att han kommer förlora jobbet, och hur mycket pengar han kostat samhället! Nu vet jag inte om han fick behålla jobbet eller inte men jag kan bara gissa hur det slutade 🙂

Annars var det mycket fint väder! Solen började synas vid 05 på morgonen och gick inte ner förrns vid 23! Nice att få se solen även under nattskiften!

Åkte på en riktig nitlott när vi skulle vända till dagskift oxå! Gick och sov kl 21, hade tagit sovpiller som jag alltid gör. Men vaknade redan kl 23 helt klarvaken! ”bara 8 timmar kvar till man ska börja jobba, vad gör jag nu?”

Stack ner i gymmet och gick på löpbandet i 1,5h och resten av tiden blev serier + Youtube. Men det skiftet sen var så äckligt jobbigt! Natten därpå tog jag dock igen allt och sov 10h utan avbrott!

Sen har de börjat florera lite spännande rykten om riggens framtid oxå! Som jag nämnt tidigare så har vi bara några månader kvar att borra sen är det slut. Det som sagts är att vår rigg ska in på värft och renoveras. Det måste alla riggar göras vart 5:e år. Antingen klassas på land i samband med renovering, eller klassas offshore om den är hyfsat ny och inte är i behov av något nytt. Vår rigg är typ 1000 år gammal och rostig som satan så den måste in! 😀

När den klassats så lutar det åt att riggen hamnar utomlands. Som jag hört är det i princip bestämt men det saknas lite signaturer. Vad som händer då är att all personal blir dumpad och riggen får nya crew från de landet den kommer till. Blir spännande att se om vi iaf får vara med på verftet när den ska renoveras! Då jobbar man samma 12h skift i 2 veckor men riggen ligger vid land och allt blir säkert nytt och spännande!

Jag känner mig trygg i min anställning och vet att jag kommer bli flyttat till en annan rigg i vårt företag. Dock vet jag inte vilken det blir än men jag tror min ansenitet står petter-leva-do-shyfsat bra till. Hoppas man får chans att ta med familj till hamnen där gamla riggens ska rustas upp. Så man kan visa dom vart man spenderat 4 månader per år senaste 2 åren 😉

Var en skön känsla att kliva av planet på Arlanda i 22 graders värme. Nu är sommaren här! I hörlurarna spelade Petters nya låt; Leva & dö. Är den inte skön?! 🙂

Nu har jag drygt 10 dagar kvar på friperioden som ska njutas till max!! Midsommar på hemmaplan var många år sen man hade. Valde oxå att sälja av alla aktier oxå nu innan sommaren. Har gjort en bra resa upp i några oljeaktier men generellt så känns mycket högt värderat nu.

Skrev de på bloggen när oljan låg under 50 $ att ja stod mellan att köpa oljeaktier eller brent olja med hävstång. Den med hävstång har givetvis gått bättre än de jag valde men jag fick bra avkastning ändå. Och oljeaktier kändes mindre riskfyllt!

Klev in med en slant i guld, som droppat 40% senaste 5 åren. Tänkte månadsspara i pappersguld under sommaren och sedan vänta på att ”riktiga” aktier justeras ner slash kraschar. Tror det är nära nu 🙂

Har bestämt massa roliga planer för året oxå! Nu när jag känner mig trygg i min anställning kan jag spendera lite med gott samvete. Ska renovera köket under min friperiod i oktober. Då lär alla sommarkänslor och framför allt värme vara borta. Så då kan man gott stå inomhus i byggdamm hehe 🙂

Sen sticka iväg på 2 veckor jobb för att sedan göra något jag inte gjort privat sen 2011. RESA! Har nämligen fått ihop tillräckligt med poäng nu på SAS via alla flygresor man gjort via jobbet. Ser ingen som helst vits i att resa iväg från Sverige under sommaren som många gör. Det är ju äntligen då det är värt att vara hemma 😀

Ser väldigt mycket fram emot det! Komma hem efter 14 dagar i kalla Nordsjön (november), sen flyga till +25° värme och uppleva något exotiskt land. Med denna övertidsvecka blir det inga problem att hosta upp kapital iaf 😀

Det kommer troligtvis börja en ny bloggare på sidan oxå! Nämligen en svensk tjej som jobbar som Medic offshore. Ser fram emot att läsa vad hon har att säga om det yrket och läsa hur hon gjorde för att komma offshore.

Hoppas alla får en glad Midsommar och att vädret är på vår sida! gul kjeledress

MrOffshore

MrOffshore

Arbetar som roustabout i Nordsjön. Även haft anställning som kaksoperatör och roughneck. Har jobbat offshore sedan mars 2012.
MrOffshore

Senaste inlägg av MrOffshore (Visa Alla)

17 Kommentarer

 1. Grymt bra inlägg med mycket intressant läsning!
  Låter väldigt kul med en ny skribent så man får fler upplevelser från olika håll att läsa om 🙂
  Har länge funderat på att lägga ner mer tid på att försöka fixa mig ett offshore jobb, tror den tiden är inne nu och jag vill det väldigt mycket!!
  Hoppas det löser sig snart!
  En fråga till MrOffshore, om du inte planerar in något alls på en friperiod av större projekt (endast en midsommar fest säger vi), vad hittar du på så under 4 veckors ledighet?

  • MrOffshore

   Nu är förmodligen en bra tid att utbilda sig och göra sig klar för offshore jobb, då detta inte är gjort på en månad direkt 🙂 Ta alla nödvändiga kurser osv så du är good-to-go när marknaden tar fart igen. Det tror jag på iaf

   Under mina friperioder gör jag inte mycket. Tränar i gymmet runt 5 ggr/vecka samt promenerar runt 60-90 min per dag. Pysslar en del med lägenheten, läser om aktier, går på stan, spelar… 🙂
   Kan låta som en tråkig vardag för många men jag älskar det! Efter att ha jobbat all sin vakna tid i 14 dgr så är det skönt att bara slappa på hemmaplan och inte ha massa ”måsten”.

   • Hej
    Jag undrar vad jag behöver för Utb för att börja jobba som drillning ARB ,, jag är bygg ARB i grunden,, legat ute på jobb i ca 12 år var hittar jag den rätta Utb
    Mvh
    Fredrik

    • MrOffshore

     Hej Fredrik! Utan att underdriva (heter de så?) så kan man säga att nu anställer man inte inom olja utan nu sparkar man folk. Tyvärr! Ska langa upp ett inlägg om detta efter helgen när jag är hemma i Sverige igen.
     vad betyder bygg ARB? Menar du arbetare bara? För isf brukar borrkurss samt teknisk fagskola rekommenderas, men i dessa tider finns massvis med folk från drilling som är arbetslösa. Dessa får säkerligen jobb först när marknaden vänder upp igen

     • Ok , jag menade att jag jobbar som byggnadsarbetare ?. Nice vore kul o veta vad det är för kurser isåfall ha det gott

 2. Intressant läsning som vanligt. Men är det verkligen ok för eran medic ombord att du tar sömnpiller? Tex vid en nödsituation och dom måste väcka dig…så är du helt ”väck”

  • MrOffshore

   Kul att du tycker det! Jag blir inspirerad att fortsätta blogga när skrivandet uppskattas! Vi har 2 olika typer sömnpiller som vi får av Medic. Ingen av dom gör att man blir ”väck”, det har givetvis varit farligt och såna preparat är strikt förbjudet offshore.

   Av dom 2 typerna sömnpiller vi får så väljer jag alltid den milda varianten, så det är förmodligen bara placebo ändå 🙂 tycker sällan att dom hjälper ngt men det känns bättre att ta dom. Sen får man alltid så konstiga drömmar oxå hehe

   • Fredrik

    Jag har sett att det finns lista på de som har tagit dessa piller, kanske har något att göra med evakueringen?

 3. Alla medeciner som blir utdelade registreras, varför är jag inte helt säker på. Ska höra med familjens medic ?
  Så kan jag komma med bättre svar.

  • MrOffshore

   Samma hos oss. Det skrivs oxå upp när man plockar ut smärtstillande, sovtabletter osv

 4. Hej! Super intressant läsning!
  Man blir bara mer o mer intresserad av offshore jobb.
  Vet inte riktigt i vilken ände man ska börja o med vilken utbildning?

  Skulle du kunna lista nödvändiga utbildningar?

  Mvh

  • MrOffshore

   Hej hej tack så mkt!
   Det beror helt på vad du vill jobba med och vad du har för bakgrund faktiskt. Vet du vad du skulle vilja göra offshore så är det lättare att peka i rätt riktning

 5. Hej o tack för svar!

  Ja min bakgrund är att jag är 26 och utbildad samt jobbar som billackerare, och i de yrket består kanske 10% målning resten karosseri arbete.

  Så nån merit till offshore jobb är de väll förmodligen inte :/

  Svårt att peka ut nått specifikt när man aldrig varit ute offshore, har läst på olika sidor om olika arbetsuppgifter men kände att jag ville diskutera med nån som jobbar offshore. Du har inga tips osv vi kan bolla med?

  Stort stort supertack igen för att du tar dig tid att svara!

  • Jag ska inte ge dig falska förhoppningar eller något men du borde faktiskt inte ha så stora problem att ta dig offshore i framtiden faktiskt 😉 Lackerare/målare jobb annonseras ut i stora mängder till och från. Hade rekommenderat dig starkt att ta säkerhetskursen,hälsotest samt ta riggerkurs,fallsäkring,ATSJA och stillaskurs. Sen kan du ju söka till dessa företagen i denna länken. Lycka till.

   http://www.jobboffshore.no/iso-maling-stillas/

  • Fredrik

   Jag har tidigare fått frågan om jag har erfarenhet av sandblåsning. Kanske kunde vara något? Jag har nämligen stött på det flera gånger. Vad det nu är exakt 🙂

   • Det är när du blästrar metall med sand. Alltså vill du ha bort lacken på något Utan att skada metallen så sandblåser du. Det finns olika sorters sand och du kan även blåsa med valnötter och kemikalier och mycket mer. Det kräver mycket teknik

 6. Intressant läsning som vanligt! Och kul du valde att bo på mitt gamla jobb och gilla det! Hoppas snart få röra i grytorna offshore istället! 🙂

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.