Meny

Svenska sidan om offshore

Sista turen blev tyvärr inställd

Sista turen blev tyvärr inställd

Senaste månaden jag varit hemma i Stockholm har vart klart händelserik! Fick tyvärr veta någon vecka innan ”sista utresan” att min ersättare skulle åka istället för mig. Nu är det oktober och jag är officiellt uppsagd från mitt jobb jag älskar så mycket.

Men i början av friperioden hade vi ju en offshoreträff i Sthlm! Det var 2 år sedan vi sist hade en och då hölls den i Stavanger. Klart mindre uppslutning den här gången men det blev ett skönt intimt gäng måste jag säga. Vi satt på en uteservering på Medis och medan jag själv åkt 2 stationer med tunnelbanan dit så hade dom andra kommit enda från Sala, Eskilstuna och Oxelösund. 🙂 Blev en smarrig middag under 4-5 h där vi diskuterade allt rörande offshore, dess möjligheter och framtidsutsikter.

Tyvärr drog jag på mig en ordentlig förkylning vilket var ganska olägligt då jag blivit inbjuden till uttagningen för Gladiatorerna!gladiatorerna

Kände mig riktigt taggad inför den uttagningen eftersom om jag ändå skulle bli arbetslös så hade det varit perfekt sysselsättning att träna inför den TV-inspelningen! 😛 När jag väl var med på uttagningen så var jag klart starkare än dom flesta andra på testerna som involverade chins, toes to bar och repklättring. Men sen skulle 70 pers bli 20 inför nästa tester och då kom jag inte vidare. Vinnarskallen inom mig gillade inte det men samtidigt är det ju TV – inte så mycket att göra hehe.. Dom personerna som gick vidare var enligt mig rätt vanliga Svenssons och kanske är det bättre lämpat till programmet vad vet jag. *grinig som ett barn* 😀

Har iaf pratat med dom på kontoret och som jag redan skrivit så fick min ersättare åka ut istället för mig på min sista officiella tur. Väldigt trist tycker jag då både OIM (plattformschef) och Safety Coach ombord lovade förra gången att jag och dom andra på crewet som fått sparken skulle få en tur till. Sen så vet man ju att det faktiskt är kontoret som bestämmer och har sista ordet men ledningen på riggen kan ju göra önskemål.

Men det blev ändå ganska bra utgång utav allting känner jag! Visst man får vara hemma 2 veckor till vilket är både skönt, och att man vill klättra på väggarna hemma. Men sen får jag flyga ut till min rigg och göra en s.k vikartur på 14 dagar.

Att jobba som vikar innebär att du inte är fast anställd men att företaget anställer dig på kontrakt. I kontraktet gäller 2 veckor arbete och 4 veckor ledighet. Du får alltså betalt för 6 veckor = 1,5 månadslön för 14 dagars arbete. Att vara vikar är ju givetvis rätt osäkert och man vet inte när nästa resa blir. Svårt att planera nånting speciellt om man har familj. Där emot om man har tur att jobba som vikar istället för någon på ett fast crew som f. eks är långtids sjukskriven så kan det bli bra pengar! Tänk att du då hoppar in istället för han som är sjukskriven. Så du jobbar 2-4 precis som vanligt men du får 1,5 månadslön varje gång!!

Riktig win-win om man har tur att få jobba konsekvent. Kan hända att jag har fel kring detta men så har jag fått förklarat för mig iaf..

Så nu längtar jag verkligen till jag får åka offshore igen! Börjar bli rätt långtråkigt att gå hemma efter 4 veckor, och framför allt när man lite grann vill spara pengar samtidigt. Vad gör man när man är ledig? Jo man åker till stan och kollar i butiker, blir dyrt i längden 🙂

Är extremt kluven för hur jag ska göra med jobb framöver. Vill verkligen fortsätta köra på offshore med vikarturer tills marknaden vänder och man får tebax sin anställning! Tyvärr ser det ju inte oljefest-pa-osloborsut att ligga i direkt närtid att marknaden vänder 🙁 Blev ju en riktig skjuts i oljepriset i veckan efter att OPEC (oljekartellen) på sitt möte helt oväntat sa att dom skulle sänka sin produktion. Äntligen tänkte jag att detta kanske är början på återgången till ett högre oljepris! Vilket då på sikt leder till fler investeringar i Nordsjön. Som leder till att fler riggar ska borra brunnar. Vilket leder till att företagen måste anställa igen och jag kan komma tillbaka 😀

Men sen när jag läste igenom detaljerna vad dom faktiskt hade bestämt så kändes de mer som spel för galleriet. 🙁 På mötet så gick dom ut med att dom skulle sänka dagens produktion från 33 till 32,5 milj fat/dag. Bara den minimala sänkningen är ju ingenting! Sen ska man ha i åtanke att bara för att par månader sedan så var 32,5 milj fat/dag OPECs all time high produktion! Sen dagarna efteråt så sa ju Iran att dom inte var nöjda med avtalet alls så i november när allt ska klubbas igenom kan dom ju i princip sätta sig på tvären och allt rullar på som vanligt.

Hur som helst så känner jag för egen del att jag vill jobba offshore men man kan ju inte veta till 100 % att man får vikarturer. Sen kommer ju frågan hur länge törs man vänta på en tur innan man börjar leta jobb hemma i Sverige? Jag har sparpengar så jag klarar mig många år men det vill jag investera på börsen och inte nalla utav..
Ska iaf regga mig hos Arbetsförmedlingen och sparka igång den bollen eftersom man inte vet hur framtiden ser ut. Känns riktigt surrealistiskt att ha jobbat på oljerigg nästan 5 år med allt vad de innebär, sen gå till Arbetsförmedlingen och få hjälp med att skriva CV och söka jobba med folk i mjukisbyxor och Adidas-jacka 😀 Men men jag ser ganska lättsamt på det och ser det som något lärorikt!
Livet kommer alltid ha sina bra- och dåliga tider!

Skrev i förra inlägget att jag hade planer på att resa vilket jag fortfarande har. Har t.o.m gjort en hel reserutt i Asien och Sydamerika på ungefär 3 månaders tid. Tyvärr kan jag inte slita mig från min långsiktiga dröm på att kunna sluta jobba vid 50-års ålder! Och då har man inte tid att vara utan inkomst så länge utan då gäller de att fortsätta spara/investera hela tiden. Ni som känner till ränta-på-ränta effekten vet vad jag pratar om. Så de lutar snarare åt att jag tar någon 2 veckors till Thailand eller annat varmt land i Asien. Men det måste bli sån där jobbiga kyla i Sverige först innan jag bokar 🙂

Har också funderat en del kring hur jag ska göra med den här bloggen och hemsidan. Enda sedan krisen började så har besöksstatistiken och kommentarer stupat helt. Vilket gjort att jag själv tappat intresse för att skriva och hålla den uppdaterad med ”senaste nytt”. Samtidigt drömmer jag om att man om flera år kan skrolla tillbaka här på bloggen och läsa hur dystert allt var 2016. Men att man när man läser det befinner sig i en ny uppgångsfas eller högkonjunktur 🙂

Den klassen gick gjorde borr grundkursen med i Stavanger där under 2011 har en grupp på Facebook. Där frågade någon hur många som hade jobb fortfarande offshore. Några skrev att dom aldrig ens kom offshore efter grundkursen. Dom flesta hade förlorat jobbat. Jag skrev att jag förlorade jobbet den här månaden 🙂 Och 2 personer av totalt 40 hade fortfarande jobb offshore.

Skulle bli en klar omställning att börja jobba i Sverige igen. Förmodligen borde man plugga något så man kan jobba med det man älskar och samtidigt känna bra pengar om några år! Dock vet jag inte vad jag vill plugga, och jag tänker inte hoppa på något bara för att…

Nyheterna flödar ju som bara den på offshore.no om nya riggar som mister kontrakt och ska lagras på land. Det är en hård marknad där just nu! Jag är ändå grymt lycklig över dom åren jag fått hittills och hoppas givetvis på fler! riggar-lagrade-vid-landSka skriva ett nytt inlägg efter att jag kommer hem från vikarturen i oktober. Kanske har något ändrats till det positiva vid den tiden… 🙂

MrOffshore

Arbetar som roustabout i Nordsjön. Även haft anställning som kaksoperatör och roughneck. Har jobbat offshore sedan mars 2012.
MrOffshore

Senaste inlägg av MrOffshore (Visa Alla)

4 Kommentarer

 1. Profilbild

  Bra skriving, kjedelig at du mista jobben din.
  Det snur nok snart skal du sjå.

  Mvh ein gammal klassekamerat frå Nortrain.

 2. Profilbild

  Halloj igen! Tack för en trevlig middag och Offshoreträff fast Onshore 🙂
  Trist att du blev förkyld inför TV4-grejen….

  Förstår din uppgivenhet med hemsida/blogg! Dock är några fortfarande intresserade och nyfikna på nyheter från både dig samt oljevärlden på länkarna här bredvid.

  Kämpa på i Sverige eller i Thailand med en Mai-tai på stranden (usch så tråkigt…)

  Ha d så länge, H-C

 3. Profilbild

  Du tjente 6 uker lønn per tur da du var fast ansatt også, så du tjener ikke noe ekstra på å være vikar.

  • MrOffshore

   Jag kom på det oxå sen Tore. Annars hade man ju inte fått lön under dom månader man är hemma hehe.. Bra att du rättar mig 😉

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.