Meny

Svenska sidan om offshore

Snabb mellanlandning hemma

Snabb mellanlandning hemma

Komponerar detta inlägg ifrån luften mellan Stavanger och Köpenhamn, blir sen en transfer vidare hem till världens bästa huvudstad 🙂

På väg hem från årets andra övertidstur. Blev sammanlagt 4 nätter så inte superjobbigt direkt. Självklart var dom 2 försts tunga då man ska vända till natt mode men efter det var det väldigt easy money måste jag säga! Har som jag skrivit tidigare varit ute på pit cleaning och det var det vi gjorde. Blev dock inga pittar (tankar) utan vi rengjorde hela flow line och allt inne på shakern. Vi hann aldrig till tankarna nämligen då det ”som vanligt” blev komplikationer.

Vi hade flushat hela systemet gott med vatten och efter det hade vi rengjort allt jag skrev ovan. Sen blev det en liten läcka på BOPn så då var vi tvugna att byta en packning på den. För att det jobbet skulle kunna utföras säkert så var det bara fylla brunn igen med oljemudd och Allt som vi rengjort var fördjäves haha 😀
Så dom andra som var ute extra med mig ska stanna rätt många dagar till men jag var tvungen att flyga hem idag för att få den obligatoriska vilan innan min vanliga 14 dagars tur, som börjar på onsdag.

Annars var det najs att vara ute, alla polarna hemma har ändå stuckit iväg på annat så då kunde man lika gärna tjäna några kronor extra. Kul att se oxå vilka människor som jobbar på dom crewen som är på riggen när vi är lediga.

Jobbade med en så galet skön roughneck! Han har varit det i 24 år och hade givetvis stor erfarenhet och många sköna offshore historier att berätta om! Han hade oxå ett skönt lugn över sig som jag inte sett förr hos någon roughneck. Alla på den positionen är så stressade och överaktiva tycker jag annars men han tog allt med en nypa salt bara 🙂
Det kmr väl med åren det antar jag….  rigg fast

Hur som helst en av hans historier handlade om en gång när han va offshore för 12-13 år sen. Då jobbade han natt, vaknade och slog på text TVn. Där va översta rubriken ”Rigg evakuerad i Nordsjön!”. Spännande tänkte han och klickar vidare in för att läsa nyheten.. Då är det den riggen han är på som blivit evakuerad!! Han kollar genast ut genom fönstret och hela däck är bara tomt på folk,  ingen aktivitet alls! Han kollar en annan nyhetssida på TVn och det står verkligen hans rigg. Han  lär på sig och går ut i korridoren,  samma där – helt tomt och tyst!
Fortsätter ner i matsalen och där stöter han på en annan roughneck,  pjuh han är iaf inte själv kvar 🙂

Kollegan är helt ovetande om vad som har hänt och efter en stund möter dom en tredje person ombord efter att ha gått ut och letat på däck.
Det som hade hänt under dagen då dom sov var att brunnen hade fått en inströmning och hela BOPn (blow out preventer) var på bristningsgränsen 15 000 psi.
Under tiden dom sov hade dom haft 3 helikoptrar där som bara evakuerat folk till land!
Så galen historia tycker jag! 😀 men som han oxå sa så var det så sjuktmkt brister där ombord, först i hela systemet med alla prosedurer men även, hur kan man låta folk fortsätta sova när riggen evakueras?! Borde ju gå ett alarm som väcker alla ju. Nåväl nån måste väl va kvar när skuten går ner 😉

Efteråt hade det tydligen varit flera månader av efterforskningar av Petroleumstilsynet och dom där myndigheterna. I den utredningen kom dom fram till att om den ventilen brustit så hade det nästan varit en lika stor katastrof som 1988 när nästan 200 personer miste livet (lite osäker på siffran)..

En annan läskig grej han berätta om var en kamrat han hade som jobbat offshore i 8 års tid. Bara det att företaget han jobba för hade bara en rigg i Norge och nu hade dom bestämt sig för att ta riggen utomlands helt plötsligt.
Då fick alla erbjudande om att följa med riggen till nästa plats men då jobba 3-3 och tyvärr nästan halvera sin lön. Så där stod hans kompis nästan 50 år gammal och förlora drömjobbett tyvärr lär han inte få ngt nytt jobb i nordsjön idag tror jag med hans ålder. Han gick ”bara” på däck så han är väldigt lätt ersatt av en ung person med alla kurserman måste ha idag.
Också viktigt när man väljer företag! Se till att du sitter i en stor båt som inte går under för minsta lilla…. 😉iderrick

Jaja nu tar jag helg 5 dagar innan nästa tur börjar. Var nån som tyckte de blev för mkt skrivande om pengar här på sidan… 🙂 Lite kluven vad jag ska tycka om det. Jag menar för min del så är jobb offshore kanske 20 % äventyr. Dom resterande 80 är jämt fördelat mellan fritid och pengar. Så anledningen att jag skaffa jobbet är alltså främst pengar och fritid. Självklart blir det då mkt skrivande om dom sakerna…

Tycker man att pengar är otäckt då har man valt fel bransch kan jag lova! Räknade lite grovt igår på vad dessa 4 nätter kommer ge mig. Och det är mer än dom flesta svenskar tjänar på en HEL Månad! Sen ere ju givetvis inte varje friperiod man har turen att få jobba övertid men självklart tar man alla chanser man får!
Har tänkt jobba övertid så mycket jag kan tills jag är färdig med lägenheten, eller skaffar tjej haha! 😀

Hörs i nästa vecka när ja är tillbaka på havet igen!

MrOffshore

Arbetar som roustabout i Nordsjön. Även haft anställning som kaksoperatör och roughneck. Har jobbat offshore sedan mars 2012.
MrOffshore

Senaste inlägg av MrOffshore (Visa Alla)

12 Kommentarer

 1. Profilbild

  Hej!

  Jag vet inte om det finns en annan kanal för detta så jag får fråga öppet.. Alltså, det dem gör på deck med borrarna är inte det redan färdigt sen man nått det djup man ville åt? Vad ska man mer göra efter det?

  En färdigställd oljeriggi t.ex Texas på en liten gård kräver ju inte mer än att färdigställa den sen så står den där o pumpar dygnet runt av sig själv. Vad är skillnaden eg.?

  Tack på förhand!

  Mvh

  Ulf

  • MrOffshore

   Förlåt men jag förstår inte riktigt din fråga… Jo djupet på brunnen bestäms från land redan ja. Dom välbetalda där inne ser ju på dom seismiska resultaten vilket djup oljan borde finnas på..

   Att ”färdigställa” brunnen va precis vad vi höll på med. Men vad det innebär är ju alltid olika från brunn till brunn. Sen ser ju självklart formationerna olika ut på 5000 meters djup i Nordsjön eller 60 meter under marken i Texas..

 2. Profilbild

  Fantastisk blogg, skulle tro att jag har läst igenom alla inlägg tillgängliga nu.
  Är själv endast 19 år men har efter en del slit lyckats styra upp ett anställningskontrakt offshore och ska bege mig ut för första gången nu på fredag, otroligt spännande. Ville bara flika in och uppmuntra dig till att fortsätta göra vad du gör, inläggen du skriver har svarat på många frågor jag har grubblat över.

  Mvh,
  Alex

  • Profilbild

   får gratulera till jobbet! otrolig prestation att få resa ut redan vid 19 års ålder!

   Vad ska du jobba inom? Vore spännande att få höra!

   • Profilbild

    Tackar!

    Det jag i huvudsak kommer att syssla med brandisolering (Firetex) men eventuellt sandblästring osv ute på Eldfisk 2/7 S, vilket är trevligt då det är samma plattform som jag under sommarlovet förra året jobbade på, fast då stod den på land.

    Kanske inte lika detaljerat svar som du hade hoppats på, men hoppas på att kunna fylla ut och svara på frågor bättre efter första turen när jag själv förhoppningsvis är lite mer erfaren.

    Mvh
    Alex

    • Profilbild

     Brand kan jag relatera till då jag är utbildad brandman! Så spännande att det är just brandisolering du ska hålla på med!

     Nej svårt att berätta då du inte varit ut än! dela gärna med dig av hur du upplevde livet offshore senare 🙂

 3. MrOffshore

  Tack för dom fina orden Alex! Även om jag ska erkänna att motivationen att blogga sviktat sista tiden… Njut av tiden du är offshore sen, du kmr älska livet där ute det vill jag lova! 🙂

  • Profilbild

   Tråkigt att höra att du har lite motivationsbrist till bloggen. En annan kollar ju varje dag i princip och väntar ivrigt på dina inlägg 😀

   Men de är väl bara naturligt att det går lite upp och ner. Även författare får skrivkramp ibland ;D

   • MrOffshore

    Haha du är snäll du Viktor 🙂 Känner bara att de blir mkt skrivande om samma saker hela tiden, men får väl försöka hitta nya infallsvinklar kanske.. Offshoreträff i början av sept ska vi få till iaf 😛

 4. Profilbild

  Hittade ingen mailadress så jag tar det här.
  Angående catering, är det något oljeplattformarna söker?

  • MrOffshore

   Hej Martin! Jaa det blir mer och mer plattformar på nordsjön så visst ökar även behovet för catering. Finns listat 4 företag om du bläddrar bland länkarna här på sidan.

 5. Profilbild

  Haha! Harald! Han har varit Roughneck i längst tid i hela nordsjöen!!!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.