Meny

Svenska sidan om offshore

Snart dags för prövotur

Idag klockan 13 landade jag i Stavanger efter att ha spenderat större delen av december hemma i Stockholm. Trodde innan att det skulle vara blandade känslor men när jag väl kom tillbaka till lägenheten så kändes allt bara perfekt.

Har mina sista månader i Stavanger framför mig nu, SEN kan jag äntligen flytta hem igen och pendla från Sverige till jobbet. Ringde direkt till min koordinator och sa att jag var redo till 110 %. Hon sa att pga dimman som vart kring helikopterplatsen i Stavanger så är det lite kö på dom som ska ut på prövotur så den här veckan skulle det nog inte bli. Där emot om 2-3 veckor skulle hon höra av sig när det är min tur..! Jippii

Har som jag nämnt tidigare bara 2 ämnen kvar i skolan innan jag får examen som Petroleumstekniker. Dom ämnena är lite utmanande så därför väntar jag tills det ges undervisning på dom i skolan och första veckan det går där är 25 februari. Alltså kommer jag säkerligen hinna hem från prövoturen innan plugget drar igång för mig, perfekt!

Är så exalterad över dessa sista månaderna över allt som ska ske! Blir förhoppningsvis mycket jobb och träffa nya människor! Men som det ser ut nu så har jag 2-3 veckor framför mig att vara hemma och ro om mig själv innan det är dags för provturen. Kommer blir bästa dagen i mitt liv !!

MrOffshore

MrOffshore

Arbetar som roustabout i Nordsjön. Även haft anställning som kaksoperatör och roughneck. Har jobbat offshore sedan mars 2012.
MrOffshore

Senaste inlägg av MrOffshore (Visa Alla)

8 Kommentarer

 1. Hur stor skillnad är det mellan VG2 B&B och teknisk fagskola? Har gjort klart borr & brønn och funderar lite på fagskolan. Betalar man 25k per termin på nortrain och kan plugga i det tempo man själv känner för då?

  • Som jag känt när man pratat runt med folk så är det rätt många som har VG2 Bore og Brunn. Många hantverkare tex som tar den kursen och söker jobb sen.

   Tittar man på min klass som jag gick VG2 med så fick i princip alla som började fagskolan jobb med tiden. Men det gänget som nöjde sig med VG2 har inte fått jobb lika lätt.

   Yes det är 25k per termin iaf på min skola jag läser. En del kör en fuling och börjar fagskolan så dom kan skriva på CVt att dom läser den. Sen när dom fått jobb så struntar dom i plugget. Dock lär ju arbetsgivaren börja undra med tiden om du aldrig tar din examen hehe

  • Jo upplever också det så. Känns som att fagskolan även öppnar karriärmöjligheterna. Hehe känns ju ganska dumt att börja med en utbildning och sen hoppa av när man fått jobb. Är fagskolan mycket svårare än VG2? Eller är det liknande svårighetsgrad?

  • Fagskolan är tuffare än VG2 men det är ju ganska likt det man lär sig fast mkt djupare bara. Tror man egentligen gör bäst i att jobba ett par år och sen gå fagskolan, då har man nog mest nytta av den.

   Jag har fått stå på rätt ordentligt för att förstå allting eftersom min arbetserfarenhet där ute inte är så stor än.

 2. Kan du inte beskriva vad jobbet som Petroleumstekniker i grova lag kommer bestå av? Är ruskigt nyfiken på allt som har med Off-shore jobb att göra.

  Hoppas examen går bra förresten!

  • Petroleumstekniker är bara en titel på utbildningen när man är klar. Men för att nå högre upp än tex riggare och roughneck på en rigg så kräver firmorna idag att man har fagskola (eller påbörjad).

   Efter roughneck blir du ju ass derrickman sen derrickman osv om vi pratar inom Drilling. Finns givetvis folk ännu högre upp som inte har fagskola men då har dom arbetat där ute 10-15 år och på så sätt avancerat

  • Tack för svar! Vad kommer dina sysslor bestå utav när du väl börjar arbeta, vad är det du specifikt tänk bli senare, borrare eller dylikt?

  • Hej igen Olle!
   Får jobbet som roustabout först som är ett ingångsjobb. Då har man huvudsakligen hand om kranlyften och logistiken på riggen. Men man hjälper även till där det behövs.

   Som jag känner nu så vill jag upp på boredekk så fort som möjligt, alltså roughneck. Men självklart är Driller intressant i framtiden. Känner dock att jag vill jobba på boredekk ett par år så man lär sig alla operationer ombord.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.