Meny

Svenska sidan om offshore

Sök och räddning, brannlag

Sök och räddning, brannlag

Skriver en liten round up efter den extremt roliga kursen jag gjorde hos NOSEFO på Tau en bit ifrån Stavanger. Tau ligger på andra sidan av Stavanger och man var tvungen att ta en färja över sundet på 35 min. Väl på plats blev vi hämtade med buss och skjutsade till kurscentret som låg bredvid ett enormt grustag.

Stället bestod av ett stort hus där undervisning, matsal osv höll till. Bredvid denna byggnad var det som en stor lekpark med tankar, räckverk, containrar och rör. Allt för att kunna göra olika övningar – spännande! Ska försöka sammanfatta varje dag så gott det går nedan;

Dag 1
Uppstart och lite teori före lunch. Lunchen var typisk norsk vilket inte föll mig i smaken då jag älskar mat. Norsk lunch innebär mackor och ingen varm mat. Visst att dom har tusen olika pålägg osv men jag vill ha varmt käk för att prestera på topp. Givetvis var det samma lunch varje dag =)
Efter lunch fick vi klä oss som rökdykare med tuber på ryggen och syrgasmask osv. Riktigt coolt och häftigt kändes det hehe. Fick göra ett test där vi skulle springa en bana upp för trappor och klättra osv bara för att känna hur påfrestande det faktiskt är att andas genom dessa masker. Och värre blev det så klart när man ansträngde sig.
Sedan fick vi med ögonbindel krypa i en sjukt trång trälabyrint där syftet var att memorera var du har vart och hela tiden söka nya vägar ut. Tränade även på att klä på oss alla kläderna på mindre än 3 minuter.
Avslutade dagen med att två-och-två gå in i en stor container med discorök och söka efter en docka på golvet.

Dag 2
Den dagen blev det bara brandövningar. Vi fick leka brandmän helt enkelt. Först teori på f m sen övningar på eftermiddagen. Fick lära oss hur man i team om 3 personer sammarbetar med brandslangen för att släcka en brinnande tank, gasledning eller oljefat. Det var rätt bra tryck i slangen och den leverrerade tydligen bara 6 bar jämfört mot 12-13 bar som används ute i Nordsjön.

Fick lära oss en del ”klassiska” misstag som man gör när man släcker bränder. Visste ni tex att 1 liter vatten som sprutas in i ett varmt område och fördampas, expanderar till 1700 liter? Kan ödelägga mångas liv om man inte känner till hur bränder fungerar med oksygentillförsel osv. Riktigt bra dag!

Fick lära oss att som brandmän skydda oss bakom brandslangen, genom att bilda ett paraply med vattenstrålen så håller man borta väldigt mycket av värmen när man går fram till ett objekt.

Dag 3
Rökdykningsdag. Riktigt skoj var det då vi fick göra massa övningar och söka i team efter dockor. Övningarna utfördes på en gammal ”rigg” som stod nere vid kajen, den är installerad där bara för att man ska kunna göra övningar på den. Det kändes väldigt äkta att göra dessa simuleringar på en riktig rigg där det fanns lugarer, omklädningsrum osv som dockorna var utplacerade i. Blev även utrustade med walkie idag så vi fick öva på att föra kommunikation till ”radiorummet” då vi gjorde fynd eller gick in i diverse rum. Grymt rolig dag!

Dag 4
Detta var klart bästa dagen! Teori i vanlig ordning fram till lunch sen blev det övningar! Först fick vi söka igenom en stor byggnad med massa rum och korridorer i team om 5 personer. Hela tiden ge besked till rökdykarledarn utanför i radion vi alla hade i masken. Kruxet var att komma fram överallt med en brandslang som var vattenfylld, man behövde helt klart vara flera personer för detta. Vårt team hittade iaf alla stackars dockarna och bar ut dom i all kaos hehe…

Andra övningen var liknande den va gjorde på tredje dagen men här gick det mycket bättre. Sista ”övningen” var supercool! Då fick vi sitta och testa varmrökdykning (som det kallas). Det gick ut på att vi satt på sidorna i en lång container och instruktören tände eld längst bort. Sedan fick vi se elden vandra i taket mot oss, samtidigt som röken blev allt tjockare och tjockare. Värmen var ett faktum! Alla kläderna man hade på sig skyddade ju otroligt men genom att blotta handleden under handsken kunde man snabbt testa hur varmt det faktiskt var. Det är svårt att beskriva med text hur pass häftigt det var att sitta där och se ett tjockt eldhav klättra fram genom taket. På slutet hade vi denna eldbalk bara nån halvmeter över våra huven innan instruktören släkte allt.
Förhoppningsvis får man aldrig uppleva detta ”live” för då blir situationen en helt annan vill jag lova!

Dag 5
Sista dagen fick vi planera en räddningsövning själva. Vi fick veta att ett larm skulle komma ca kvart i 10 och ungefär vad som skulle hända. När larmet gick fick vi träna på allt vi gjort under veckan men nu under stress. Klä på oss snabbt som sjutton, kolla tryck i lufttuben, att masken var tät osv sen springa ut till branden. Släcka den som vi hade lärt oss även om vart lag tabbade sig lite vilket var synd (men lärorikt). Direkt efter det fick vi springa runt i en 2 vånings rökfylld byggnad och rädda dockor. Riktigt skoj att få testa allt man lärt sig under press!

Allt som allt är jag grymt nöjd med kursen och stället den hölls på. Väldigt stor och bra brand-park med diverse saker ute från Nordsjön så att upplevelsen blir så äkta som möjligt. Grymt bra instruktörer! Han vi hade var nämligen brandman med 20 års erfarenhet!

MrOffshore

Arbetar som roustabout i Nordsjön. Även haft anställning som kaksoperatör och roughneck. Har jobbat offshore sedan mars 2012.
MrOffshore

Senaste inlägg av MrOffshore (Visa Alla)

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.