Meny

Svenska sidan om offshore

Studier i paradiset

Studier i paradiset

Förra veckan spenderades på Cypern där jag påbörjade första modulen på Fagskolen på ITC Boreskolen. Det var Riktigt nice måste jag säga! Att kunna läsa fagskolan på Cypern låter nästan för bra för att vara sann. Men sant är det, och riktigt bra var det dessutom!

 

Kort summering av Fagskolen i sig så att ni hänger med bättre (det kommer en artikel om Fagskolen på ITC Boreskolen framöver, så detta är lite snabb och lätt info).

Fagskolen hos ITC Boreskolen är uppbyggd runt Moduler istället för Terminer. Alltså kan man säga att en Modul är 1st ämne inom borr och brunn, Ex produktion. (grundkursen täcker ju Alla moduler/ämnen men på en basnivå medans det här är mer fokuserade studier)

Det är 23st moduler i Fagskolen varav ca hälften är med examen och hälften med endast inlämningsuppgifter. Och så ett projektarbete på slutet.

Modulerna görs under 4 dagar antingen i Tønsberg eller i Cypern, (5 dagar för realfag som är ett par moduler.) ca 6 veckor hemma där man gör en ”mapp” med hemuppgifter. Efter det på den 8:e veckan ca är det examen. Examen går att ta antingen i Tønsberg eller i sin hemkommun hos närmaste skolorganisation för en liten krona i tillägg. Med andra ord så behöver du endast närvara på undervisning i Tønsberg i 4-5 dagar eller i Cypern och sen resten hemma. 

Upplägg i Cypern

Upplägget i Cypern var så att vi började på Måndagen kl 09.00 till 12.00, därefter hade vi Siesta/ledigt till kl 15.00. Kl 15.00 började vi igen och slutade ca kl 18.00.

Så det var mycket ”avbrott”/ledigt i studierna som gjorde att dagarna gick jättebra! Man blev aldrig riktigt tung i huvudet utan var konstant pigg och alert. Och bara en sån sak är ju super. Speciellt då man kan få med sig väldigt mycket hem till både till hemuppgifterna samt examen på undervisningstiden. Då är det ju bättre ju mer man får med sig hem ”gratis” tills man ska studera på egen hand.

Veckan började med Petrokjemi som är som det låter. Petroleum Kemi. (Mycket formler och mer djupgående teori) Detta var under Måndag och Tisdag. Från Onsdagen till Torsdagen hade vi mer om ”sätt att göra det på, och komponenter ex.” när man ska börja producera (ta upp) olja. För mig så var Onsdag och Torsdag roligast då jag tycker det är mer intressant med det Tekniska än det Teoretiska. (är det någon Norsk som läser så menar jag att det var mest Kul, och inte lugnast 😉 )

Underhållning

Det bjöds även på en del aktiviteter varav Fest både på onsdag och torsdag.

På onsdagen ville hotellet fira VD:n för ITC Boreskolen då han fyllde år på torsdagen. Det var riktigt kanon faktiskt! Festen anordnades ”privat” till oss på Fagskolen+familjerna nere vid strandbaren. Det bjöds på Tapas i mängder och all den dryck man ville ha tillsammans med underhållning i form av en musiker spelandes hela kvällen (och när jag säger tapas i mängder.. Det sista jag såg så var det tallrikar över hela bordet nästan fulla.. Och ändå hade vi ätit tills vi nästan sprack.. Riktigt trevligt!

På torsdagen bjöds det på fest av ITC inne i Larnaca. Det var även det helt kanon! En buss var bokad till att ta med alla från Fagskolen+familjer, så bara kliva på utanför hotellet och följa med. Jättefin restaurang och även där Tapas med mat i överflöd samt all den dryck man ville ha och underhållning i form av musiker (både från restaurangen och från en av lärarna på ITC). En massa skratt och allt var riktigt kul! Det kändes väldigt generöst och det snålades inte in på något. Perfekt till att lära känna lärare samt de andra fagskole-eleverna bättre och få en mer ”familjär” känsla.

Vi var även ute varje kväll i princip, alla elever+familjer samt lärare och åt på olika restauranger. Riktigt trevligt! Mycket roliga personer träffar man och lär känna under dessa utbildningar. Flera av eleverna har jobb på olika ställen offshore så är intressant att få höra deras historier och synsätt på saker och ting.

Hotellet

Hotellet var Riktigt bra, 4 stjärnigt med bra priser, väldigt trevlig personal, Fräscht! Och var fulländat till att familj som följer med kan ha det riktigt bra om dagarna. Egen strand, flera pooler, barer och underhållning på kvällskvisten. Frukosten var riktigt bra faktiskt, lunch på beachbaren var riktigt bra. Lunch-middag på de andra restaurangerna på hotellet vet jag inte mycket om dock då vi åt ute på olika restauranger istället för på hotellet hela veckan.

Utsikt, Balkong, Cypern

Summa summarum av förra veckan

Att läsa Fagskolen på Cypern (samt grundkursen) låter på tok för bra för att vara sant. Men som sagt, det är sant, och det är helt jättebra faktiskt för den delen! Nu kanske man inte tar Cypernmodul alla ca 4 gånger per år men ex. en gång per år i de tre åren hade jag tänkt läsa. Det är inte helt fel. Och sambo/fru och barn är nöjda! Dom får ligga på en solstol eller bada i en hel vecka när du sitter och studerar. Win-win situation? Min sambo var riktigt nöjd iaf, hon fick ligga på sin solstol nu i en veckas tid i ett varmt land så hon lär inte vara butter närmaste tiden iaf (peppar-peppar ta i trä). Nejdå skämt åsido. Familjerna till de andra i Fagskolen verkade stört-trivas också.

Väldigt bra upplägg runt studierna och bra material. Att ha siesta mitt på dagen och sprida ut studierna lite var jättebra och man hade huvudet med sig under hela skoldagen utan att känna sig tung (okej då, petrokjemi med formler och djupare matematik kan visste hinna göra huvudet tungt 😉 )

Festkvällarna var riktigt generösa och det kändes verkligen Familjärt.

Nu ska jag återgå till mitt normala, plus en del pluggande med hemuppgifterna.

atfre

Jobbar som CNC Tekniker inom R&D på Seco Tools, samt Svensk Representant & Kontaktperson för ITC Boreskolen. Jag har en 6 årig son och en sambo. Har avklarat VG2 Bore og Brønnteknikk och läser Teknisk Fagskola på ITC Boreskolen.
atfre

Senaste inlägg av atfre (Visa Alla)

6 Kommentarer

 1. Profilbild

  Bra inlagg. Skulle va intresant att veta hur monga ni var i klassen och hur monga utav dem som hade jobb offshore?

 2. atfre

  Tack så mycket. Det glömde jag nog helt av att skriva i inlägget! Vi var 10st varav 6st jobbar offshore. Vi var 3st som var direkt från grundkursen i våras 🙂

 3. Profilbild

  Tack för ett intressant inlägg! Har du nån aning om hur många som hade fagbrev på grundkursen / fagskolan på ITC?

 4. atfre

  Tack själv! Hmm nej faktiskt det har jag inte frågat så mycket om. Men en på fagskolan som jobbade på borrdäck hos en av de större selskapen/företagen berättade att han inte hade fagbrev och att det var väldigt många ute med han som inte hade fagbrev. Det är en väldig skillnad mellan företag till företag på hur dom ser på det. Vissa strunta helt i det, andra verkar kräver det, och en del kräver det men verkar strunta i det. Det där med fagbrev kan man nog lätt sammanfatta som en riktigt lurig grej. Men en sak är endå säker.. Ett finare CV är alltid ett finare CV. Är det 2000 sökande på en tjänst så sållar dom rätt snabbt bort en massa genom att kolla efter *Fagbrev, *VG2, *Fagskola etc.

 5. Profilbild

  Hej hur finansieras utbildningen på Cypern. Och hur mycket kostar kalaset?

  • MrOffshore

   Tror du kan hitta priser på deras hemsida, för båda kurserna.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.