Meny

Svenska sidan om offshore

Summering av 2013

Summering av 2013

Året börjar lida mot sitt slut och det känns som att det ligger i tiden att blicka tillbaka över året. Tänkte komponera en liten summering av mitt 2013.
Kan tveklöst säga att det varit bästa året i mitt liv ur så många aspekter! Samtidigt känner jag att bara därför ska man inte slå sig till ro utan nu gäller det att lägga i nästa växel och göra 2014 till ett ännu bättre år!

 

Bra start
Året började egentligen perfekt eftersom jag hade min prövotur då. Hade blivit lovad den några månader innan det men kunde inte resa ut pga en skada jag hade. Kom iaf ut på prövoturen och sen var det inga konstigheter, fick anställning i vikarpoolen! Tack vare att jag läst grundkursen (VG2)Nortrain i Stavanger så hade jag dom flesta av kurserna som en roustabout skal ha. Dock fick jag mellan mars-maj ta några riktigt roliga kurser! MOB-båt, Brannlag sök & räddning och HLO-kurs.
Det var riktigt skoj att göra dom kurserna! Eftersom jag då bodde i Stavanger så fick jag göra dom där, skönt att slippa resa bort måste jag säga!

Under tiden som kurserna var så köttade jag på i skolan eftersom jag SKULLE flytta hem efter den terminen. För mig var det inga kanske eller ”jag hoppas jag hinner färdigt”. Det Skulle ske eftersom jag var så trött på att bo där, ville bli klar och det blev jag. Fick B vill jag minnas på sista framförandet av uppsatsen. Blev väldigt nöjd med det faktiskt. Hade knåpat ihop nästan 25 sidor på den uppsatsen om ett lokalt företag i Bryne som tillverkar brunnpluggar av glas. Rektorn och lärare som fick höra presentationen blev imponerade att jag hittat de företaget och valt att skriva om dom.

Det framförandet var hur som helst i maj vilket var det sista jag gjorde på Nortrain. Gissa om jag var lycklig när jag lämnade den byggnaden för sista gången!? 😀 Fick höra senare att dom ändrade reglerna för fagskolan. Numera får man inte göra klart den snabbare än 3 år (kanske är det 2 år). Jag gjorde klart allt på 1,5 år dels för att spara pengar men mest för att jag ville flytta hem till Stockholm. Man förstår ju att skolan ändrade det där. Dom tappar ju ca 75 tusen på att man gör färdigt 3 terminer snabbare än beräknat. Jaja jag hann så nu bryr jag mig inte om det längre.. 😉 vågen

Flytta hem
Sista maj gick flyttlasset tillbaka till kära Stockholm! Hade väldigt tur med boende måste jag säga. Även om jag tyvärr måste dela lägenhet med en annan person så blev det hela väldigt enkelt och relativt billigt. Bra när man ska spara pengar!
Den känslan var iaf helt fantastisk! Då hade jag tänkt varje dag i 2 års tid på att få bli klar på skolan och flytta hem igen. Kändes väldigt tillfredsställande! Kommande veckorna minns jag att det blev mycket bubbel och träffa alla kompisar igen – sommaren låg ju oxå framför våra fötter..! 🙂

Sen rullade året på ungefär så som jag alltid drömt om med offshorejobb. Jobbade ungefär 2-4 hela sommaren och hösten. Under min lediga månad har det blivit mycket träning och andra saker som jag älskar att syssla med. Hänt en del tråkigheter inom släkten den här hösten och då har man kunnat ställa upp lite mer än kanske många andra kunnat som har vanligt Svenssonjobb. Det är en stor fördel med att jobba offshore!

Andra jobb
Fått nått erbjudande att jobba lite extra här hemma i Sverige när man är ledig. Det har jag seriöst övervägt en hel del men efter mina 10 dagar övertid som jag gjorde där i november så känner jag bara en sak; det är inte värt det! Säg att man endast jobbar 1 sån övertidsperiod per år så är det iaf mer pengar än jag skulle tjäna att jobba i varje friperiod! Nu beror det väl på vad man gör iof men jag räknar då med att man har något enkelt lagerjobb osv där man kan jobba deltid. Jag skaffade inte jobb offshore för att jobba mera utan för att jobba mindre! Så det är det jag ska göra.

Livets byggstenar
Detta kan se flummigt ut och är givetvis individuellt för alla människor. Men jag ser på livet som 3 stora kategorier. En kategori är din hälsa och i mitt fall min fysik. Den andra kategorin är karriär och ekonomiska situation. Den tredje byggstenen är ens familj, kompisar och kärlek. Visst kan man lägga till fler kategorier som olika fritidsintressen osv men för mig ere dessa 3 som är huvudbitarna.
Det är här som jag verkligen känner mig nöjd med min situation! Jag har en perfekt hälsa och just nu i mitt livs bästa form! Mitt tredjedelarbete offshore är just nu väldigt tillfredsställande för mig och jag känner att det är denna vägen jag vill klättra. Visst är vissa dagar tunga där ute men jag älskar verkligen varje sekund oxå!  Händer så mycket saker och man träffar så mycket olika människor där ute.
Finansiellt känner jag mig väldigt stark. Har sparat mer pengar det här året än jag hade tjänat brutto om jag jobbat kvar i Sverige. Så klagar folk på att utbildningarna är för dyra?! Är det värt det tro??! SVAR JA! Hur som helst ska ju dom pengarna gå oavkortat till min lägenhet som jag ska köpa nästa år.

Så dom 2 första byggstenarna känner jag att jag har kläm på. Den tredje och sista som handlar om familj osv är väl inte helt intakt än. Har en fantastisk familj och underbara vänner men just nu ingen Mrs Offshore 😉 Sen är jag verkligen inte ute och letar heller, just nu trivs jag att vara själv så det är inget jag störs utav. Men i framtiden så vill man ju givetvis hitta någon att dela alla förmåner med som detta jobb kan ge.

Mål 2014
Skriver alltid vid årets slut 10 st mål som jag har för kommande år. Målen för 2013 gick bra, klarade 6 utav 10 vilket känns kanon! Målen för nästa år handlar igen mest om karriär, antal kronor på sparkontot och att köpa lägenhet. Blir spännande som attan när alla visningar kommer igång igen nu efter nyår.
Angående nyår blir det en fin avslutning på året där vi har bokat en 5-rätters middag i en av Stockholms högsta byggnader. På 26:e våningen lär man har bra utsikt över stan och alla raketer som kommer upp! Har inte hört något mer om jobb nästa gången men jag räknar att det blir första veckan efter nyår. Då har jag nämligen varit ledig en månad.  skrapan_070920

MrOffshore

Arbetar som roustabout i Nordsjön. Även haft anställning som kaksoperatör och roughneck. Har jobbat offshore sedan mars 2012.
MrOffshore

Senaste inlägg av MrOffshore (Visa Alla)

22 Kommentarer

 1. Profilbild

  Låter som min dröm du lever i…….Hoppas jag själv hittar en arbetsgivare som vågar satsa på mig………..mvh.ex.brandman!!

 2. MrOffshore

  Ingenting är omöjligt! Bara kriga på och ha tålamod. Det är väldigt bra tider att söka sig mot offshore nu framöver!

  • Profilbild

   Har du några tips hur man ska tillväga när man väl är i Stavanger och börjat plugga? Ska man söka, och försöka skapa kontakter med så många företag man kan? Eller vänta tills man gått klart kursen och börja då?

 3. MrOffshore

  Helt klart göra färdigt VG2 först. Egentligen ingen ide att söka innan det. Visst mor slutet av kursen kan man ju börja kontakta företag och säga tex att ”jag e klar med VG2 om 3 veckor…” Men absolut inte innan det.
  Fått höra oxå att många företag inom drilling iaf vill att man ska ha gjort offentlig examen oxå innan man söker. Kanske är skillnad inom service.

  Tror rätt hårt på att starta på nån offshorefirma på land. Sen lära sig deras grejer och vad dom gör. Med tiden får man resa offshore för dom.

  • Profilbild

   Ok. Men så som jag tänkt mig. Offentlig examen är väl det kommer ta efter utbildningen? Eller är jag fel ute? Var det svårt att hitta företagen som sysslar med offshore arbete?

   • MrOffshore

    I teorin kan du göra offentliga examen när som helst på dom tillfällena som dom går. Dock blir det svårt att få godkänt innan du läst VG2 färdigt…

    Det är väldigt enkelt om du bor i Stavanger att hitta företag. Allt där handlar ju om offshore i princip.

    • Profilbild

     Ok ok. Tacksam för svaren Mroffshore.

 4. Profilbild

  Ciao Mr O!
  Väl skrivet

 5. Profilbild

  Hm vad hände m resten av min text?
  Lycka till 2014:)
  Mitt -14 kommer att gå till att övertyga min andra hälft om fördelarna med offshore

  • MrOffshore

   Lycka till med det Jish! Hon kan ju få det tuffare/ensamt när du e på sjön men det tror jag man hinner ta igen då man är hemma och tillgänglig en månad efteråt…… 🙂

 6. Profilbild

  Hej MrOffshore!

  Jag är lite inne på att plugga så jag bli kvalificerad för att jobba på rigg. Däremot undrade jag lite om det alltid krävs erfarenhet inom liknande yrken (bygg, borr etc?). De utbildningar jag hittat verkar vilja ha 2-5 års erfarenhet inom liknande yrken innan man är kvalificerad för att utbilda sig. Vet du någon annan där man kan komma in helt ”grön” men få kompetens via utbildningen?

  Tack på förhand!

  • Profilbild

   Hej Patrik.
   Hur gammal är du?
   Vad har du för bakgrund?
   För att komma in på dom privata VG2 kurserna så räcker det oftast med att du kan pynta pengarna som det kostar men det är din bakgrund som avgör chansen för jobb offshore. Bara VG2 väger ganska lätt i konkurrensen då många har den kursen. Du kommer alltså inte få jobb bara för att du har VG2 men om du kan tänka dig att jobba på land i stavanger inom något relevant så kan du med säkerhet ta dig ut på bara den kursen till slut.

   • Profilbild

    Hej Simon! Tack för svaret 🙂

    Jag fyller 27 i Maj 2014.
    Har bara erfarenhet inom hotell och restaurang, samt 2 års Hotell Management utbildning, d.v.s. helt annan bransch. ca 3 år servitör/receptionist och ca 3 år som ekonomi assistent och nu drifts administratör.

    Kan definitivt tänka mig att jobba på land för att ta mig ut. Känner lite att jag vill sadla om helt och hållet. Älskar att resa och med ett offshore jobb känns det som att man både får ledigheten och pengarna till att ta sig ut och se världen mycket. Sen har jag tröttnat på att sitta på kontorsstol också 😉

    • Profilbild

     Okej men då är det ju rätt tid att sadla om nu innan du blir för gammal 🙂 Det bästa är som sagt att flytta till Stavanger, plugga VG2 och jobba dig in i oljebranschen. Finns massor med företag här i stan att välja på. Sen efter VG2 så kan du fortsätta med teknisk fagskola om det känns rätt. Det är absolut inte lätt att ta sig ut offshore men kämpar man tillräckligt hårt och inte ger upp så kan det gå.

 7. Profilbild

  Hej! Läste att du var trött på ekorrhjulet och sålde lägenheten och drog. Är själv utbildad elektriker och har nu jobbat 2år. Min dröm har sedan en tid varit Sjöingenjörsutbildning(Bachelor of Marine Engineering om jag inte misstar)
  Har en lägenhet och ”bekvämt” jobb. Fattas 6månader av gymnasie + ett HP prov.
  Jag blir riktigt besviken på mig själv när jag känner att jag inte vågar släppa jobbet + lägenheten(båda skulle klassas som skit). Har tränat på gym 3.5år utan stopp och på gymmet har jag lärt växt så otroligt mycket som människa därav besvikelsen.

  Hur hittar jag pushen? Var det inte svårt för dig?

  • MrOffshore

   Kul då har vi nästan samma bakgrund! Läste ju oxå el och jobba inom det innan jag stack. Tar du den utbildningen som Sjöingenjör så lovar jag dig att det ökar dina chanser markant att komma offshore sen. Antar att du bara är ca 20 år så känn ingen stress med att komma till Norge än tycker jag, om du är osäker.

   Ta den utbildningen om det intresserar dig för de kmr hjälpa dig få jobb offshore helt klart!
   Ere så att du vill dra till Stavanger och påbörja din resa så kan du väl alltid ta tjänstledigt och hyra ut din lgh så länge?

   Vet precis vad du menar där med träningen! Jag tränar gym väldigt mkt och allt jag lyckas med kmr där ifrån. Alltså tankesättet, progression, målsättningar osv.

   Min största push var egentligen frågan ”vad är altenativet?” Kolla på dom som jobbat i ditt yrke 10 år längre och se hur dom har det. Är du nöjd med vad du ser så stanna då kvar.

   • Profilbild

    Är 23, just Norge-plattform drömmen kan jag vänta med då det är slutmålet, siktar nu på delmålet, att komma in på skolan samt klara av skolan.

    Planen nu är HP 5 april och 25okt, där i mellan pluggar jag distans för gymnasiepoängen som fattas(I thailand).
    Det är tanken av dödtiden samt eventuellt inte få 1.1+ på HP som skrämmer mig. Lägenheten kan ju hyras ut imorgon. Jobbet kan jag få bättre.

    Roligt att du skriver om din största push då jag tänkt på mina kollegors mående pga vårt jobb. Sinnessjukt hur vissa bara har gett upp för att de är över 40 eller har barn och andra ursäkter som är större än mina.

    Var extremt deprimerad förut och tog mig ur det samt skola pga träningen. Bör vara gymkrav för alla människor. Bästa som hänt mig! 🙂
    Din blogg motiverar måste jag tillägga!

 8. Profilbild

  Tänk på framtiden. Lev inte i nuet för länge. Man blir lätt fast med ett jobb man tycker är ”ok” pga av lönen. Har själv haft så i 5 år. Men har tagit steget med att säga upp från ett tryggt arbete och ska flytta för att sedan göra allt för att uppfylla mitt mål. Ett spännande och bra betalt arbete. Med en massa go ledighet på det 🙂

 9. MrOffshore

  Hej Jonas jag lever aldrig i nuet. Önskar jag gjorde det mer men allt jag gör varje dag är hela tiden för framtiden. När jag når det målet sätter jag ett nytt för framtiden. Sen tycker jag inte roustabout är ett ”ok” jobb, jag älskar det! Visst kmr man vilja ha utmaningar längre fram i livet jag förstår vad du menar. Har ju inte jobbat så länge än.

  Jag anser att allt man gör offshore är ”spännande, bra betalt och massa go ledighet” som du skriver… Tror jag stannar 🙂

 10. Profilbild

  Vart lite tokigt tror jag. Svara på Robins inlägg. Men missa väl ditt inlägg. Satt med mobilen 😉 Men jag håller med om vad du säger. Absolut att man ska sätta mål och vilja utvecklas under livets gång. Av vad jag läst och hört så känns offshore som ett underbart ”yrke”.Att jag någon gång kommer komma ut på havet vet jag. Ska bli spännande och se hur lång vägen blir 🙂 Gott nytt år!

  • MrOffshore

   Haha! Nää du gjorde inget fel. det var bara jag som hade ett blont moment 😉 kom på sen när jag slog av PCn att du säkert skrev till robin, vilket du oxå gjorde haha 😀

 11. Profilbild

  Haha. Lätt hänt du! Men det gjorde ju inget att du kommenterade det med 😉

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.