Meny

Svenska sidan om offshore

Summering av 2014

Summering av 2014

Då har ytterligare ett år kommit till sin ände och det har blivit hög tid att blicka tillbaka på året och skriva en liten summering på vad som har hänt.
Det har varit är väldigt händelserikt år både privat för min del men även för den här lilla hemsidan samt att det skett stora förändringar inom oljenäringen i Norge.

 

Bra början
Året började med en riktig kalldusch kan man säga där jag reste offshore redan den 2 januari. Då fick jag via vikarpoolen prova att jobba som roughneck för första gången. Den turen var väldigt lärorik men det jag minns mest är när vi skulle hem efter 14 dagar så var vinden så kraftig att helikoptern inte kunde landa utan fick återvända till land. Lång historia kort så blev vi strandsatta offshore i 5 extra nätter pga stormen. Så inkomstmässigt blev det en riktigt fin rivstart på 2014 🙂

I mars månad fick jag erbjudande om fast rotation på ett crew som jag arbetat med tidigare. Jag kom väldigt bra överens med alla där och tackade genast Ja till det! Hade då jobbat via vikarpoolen i ganska precis 1 år så det kändes riktigt skönt att få sin fasta plats och kunna lämna massa saker ute på riggen och veta vart man skulle varje gång. Som alla vet så är ju fast rotation det optimala att ha när man jobbar offshore. Du får din fasta månadslön, du kan planera dina friperioder helt och hållet. Samt att allting du gör utanför dina fasta jobbturer (kurs eller extra jobb) kommer ge dig övertidsbetalning.

Reklam
Det var även under våren som det påbörjades en del samtal om samarbeten med olika företag. Det var ett mål jag hade under året att tjäna lite passiv inkomst på hemsidan och det lyckades gå vägen via lite olika reklam banners som finns här på sidan. Dom är alla företag som jag har en relation till och känner att jag vill stå bakom och marknadsföra. Dom som gör reklam i dagsläget är Nortrain, Hytech, Offshoresupporten och ITC Boreskolen. Fick även ett väldigt attraktivt erbjudande nu i slutet av året om ett annat slags samarbete men eftersom ingenting är huggit i sten än så håller jag det hemligt ett par veckor till 😉
Annars har det varit en väldigt spännande utveckling på just marknaden för skolorna det här året! Nortrain öppnar för nya kursupplägg för att attrahera fler elever.
ITC Boreskolen gör flera Roadshows genom både Sverige och Norge där man själva reser runt och träffar potentiella elever. Samt senaste nyheten att sistnämnda och Offshoresupporten kommer starta en VG2 Bore- og Brunnteknik under nästa år!
En annan kul grej är att atfre har börjat blogga om sin resa ut på Nordsjön här på hemsidan också. I samband med det lyckades han även bli svensk representant för ITC och deras verksamhet! Riktigt flitig kille som förtjänar ett jobb på rigg och som säkerligen kommer få det inom en kort framtid.Bohrplattform-in-der-Nordsee_ArtikelQuer

Lägenhetsköp
I somras hittade jag även min drömlägenhet och slog till! Det var en otrolig lättnad efter att ha sparat som en dåre i 1,5 år kunna köpa sitt eget. En sak att konstatera är att jag hade Aldrig kunnat bott där jag bor om jag haft mitt gamla jobb och livsstil i Sverige. Dom första 3 friperioderna gick bara åt till renovering av allting utom köket. Har sedan dess handlat massa möbler sedan dess och räknade ihop här om dagen att det gått åt ca 110 tusen på renovering och möbler. Vilket är pengar som jag tjänat in under tiden och alltså inte tagit lån på.

Övertid
Men det har kostat sitt pris oxå i form av lite utebliven fritid. Tittade över mitt arbets schema från året och konstaterade att det faktiskt blivit 3 extra övertidsturer. Eftersom att jag är singel och har varit i behov av pengar så har det varit väldigt välkommet när samtal om övertid kommer! Årslönen blev mycket högre än vad jag kunnat tro innan årets början men allting har gått till aktiedepån samt saker till lägenheten. Tvivlar på att nästa års lön kommer bli lika hög men man kan ju hoppas. Ska börja tok-amortera nu nämligen så extra pengar är alltid välkommet.

Träffen
Vi hade även en liten offshoreträff i Stavanger i slutet av sommaren. Väldigt kul att träffa folk som gör precis samma resa som jag själv gjort! Se folks glöd i ögonen när man berättar om hur det är där ute på riggarna. Minns verkligen själv hur hungrig man var på information i början. Det konstiga är att det släppt avsevärt sista halvåret för min del. Man har liksom sitt jobb och vet vart man hamnar så det enda jag håller mig uppdaterad på är egentligen branschnyheter eftersom det angår mig. Vilka riggar som kommer till Norge eller vilken firma som ska anställa service montörer är inte längre intressant för min del.
Självklart håller ja ögonen öppna ändå och försöker slänga upp info på facebook sidan när jag ser något men jag är inte ute och letar aktivt längre som man var innan man fick jobb.olja-mobileIb

Roughneck
I augusti blev jag också befordrad och fick kliva upp och börja jobba på boredekk på mitt crew! Känner mig fortfarande otroligt grön där eftersom det är så galet mycket att lära sig. Men jämför jag tur för tur så går det verkligen bättre och bättre. Jag lär mig otroligt mycket varje dag och tiden går klart fortare än när man jobbade på dekk som roustabout. Fick i samband med första turen vara med på en rigg move, när man flyttar riggen inför nästa brunn. Även det var spännande operation som blev en helt ny erfarenhet. Det var givetvis inte så mycket action under själva flytten men det var väldigt mycket förberedelser och annorlunda dagar jämfört mot ”vanlig” operation.

Listan
Från offshore industrin har det tveklöst varit ett speciellt år och det har nog arbetssökande tyvärr fått erfara mest av alla. Måste bara säga att jag lider med er som kämpat på med VG2, hoppat på fagskolan eller kanske t.o.m gjort klart den. Sen är det ingen som kan anställa er i dagsläget. Det måste kännas så surt!! 🙁 Minns själv när jag gick grundkursen att dom som tagit den bara något år innan oss hade inte fått jobb heller. Så våra framtidsutsikter var ju oxå skakiga.
Som tur är blev det ett uppsving till slut och jag lyckades knipa en fast anställning som var mitt drömjobb. Ni som söker och söker men inte får så kan jag bara uppmana er att; ge inte upp! Gör ni det så har verkligen all tid, pengar och utbildning varit förgäves. Den dagen ni får jobb offshore så kommer ni inte ångra er en sekund! Visst att alla jobba har för- och nackdelar men överväger man dom så är ett jobb offshore verkligen det bästa arbete man kan ha! (tycker jag)

Offshore.no hade en undersökning där folk fick rösta på vad som var årets största händelser.

38,4 procent – Oljeprisfallet
22,5 procent – Kostnadsbesparingarna i Statoil
10,8 procent – Alta-fyndet i Barentshavet som Lundin gjorde
 
Oljepriset har ju tagit en rejäl smäll sedan i somras vilket självklart påverkar hela industrin på ett negativt sätt. Vi får nu bara hoppas att det inte sjunker till lägre nivåer eller stannar på 50-60$ som det ligger på idag. Många menar att priset bör ligga kring minst 80$ för att djuphavsborrning ska vara lönsamt i längden. Med djuphavsborrning menas all offshore-verksamhet tyvärr 🙁 Med det sagt ska man inte ta något som helst för givet här i livet! Det jobb och den vardag man lever idag behöver inte vara den man har om 5 år. Jag hoppas det i mitt fall men att investera lite av varje intjänad krona kan säkert alltid vara klokt!
 
Avslutar med att önska alla en god fortsättning och Gott Nytt år! Har mött en del folk ute på havet som läst på den här hemsidan och jag hoppas verkligen branschen får tillbaka sitt uppsving så att jag kan träffa fler av er där ute och höra era historier om vägen mot drömjobbetgott-nytt-ar-onskar-mr-offshore

MrOffshore

Arbetar som roustabout i Nordsjön. Även haft anställning som kaksoperatör och roughneck. Har jobbat offshore sedan mars 2012.
MrOffshore

Senaste inlägg av MrOffshore (Visa Alla)

13 Kommentarer

 1. Profilbild

  Året har varit mycket lärorikt för en annan som började satsa på detta i början av 2014, med med och motgångar. Nu gäller det bara att kämpa vidare och inte ge upp för att komma dit man vill 🙂 Gott Nytt År Mroffshore!

  • MrOffshore

   Du har helt rätt inställning OljeNissen! Skal den som ger sig! Kanske är bra att alla är negativa och ger upp sina drömmar för då kan du och alla andra som verkligen vill ut ha bättre chanser att få jobb 🙂
   Ser nu på din mailadress att du hittat mig på instagram, vet inte hur du lyckades men bra jobbat iaf 😉 God fortsättning mister !

   • Profilbild

    Precis så jag ser det! Jo, det var lite mer av en lyckoträff, sen gick jag på magkänslan! 😉 Kul att följa folk som är inne i branschen, och med det blir man mer taggad i sin egna jakt 🙂

 2. Profilbild

  Mr, tack för det jobb du lägger ner på den här sidan! Hoppas så sjukt mycket att vi ses där ute framöver=) Jag började också, som OljeNissen, min resa 2014 och inväntar nu VG2 resultat i dagarna. Tack återigen! Ska bli spännande o se vad det är för framtida samarbete du ruvar på=) Gott nytt år allihopa!

 3. Profilbild

  God Fortsättning på det nya 2015!
  Kul att få meddelande om nya inlägg härifrån. Jag och en kompis har kommit in på ITC nu efter att bl.a. varit på Roadshowen i Sthlm .

  Visst, branschen gungar nu men som Atfre och du varit inne på är att man satsar i lågkonjunktur och har en fördel när det vänder uppåt igen…

  Hoppas vi ses framöver, vi med samma intresse måste hålla ihop 🙂
  Mvh, H-C i Eskilstuna

 4. Profilbild

  Hoppas att du fått bra betalt för att annonsera på din hemsida. Den här bloggen måste verkligen ha varit den bästa reklam dom här skolorna och kurs center nånsin kunnat få med miljontals kronor i extra intäkter för dem ”Så våra framtidsutsikter var ju oxå skakiga” Det går väll knappast att jämnföra din situation på arbetsmarknaden då du tog examen och hur det ser ut idag? Som jag ser saken har vi arbetssökande 3 stycken stora faktorer emot oss just nu. Lågt oljepris som tydligen beror på att USA börjat producera allt mer av sin skiffer olja. Denna produktion ska tydligen peaka först 2022. Statoils nedskärningar som drabbat hela oljebranschen. Vilket inneburit en massa permitteringar och idag är det folk med lång erfaring som också söker jobb. Hur många gånger har man inte fått höra att barentshav är det nya nordsjön men hittills har man inte hittat något nytt storfynd som kommer kunna kompensera den minskade produktionen i nordsjön. Som du själv skriver så fick du jobb senare i en ganska historisk uppsving. Gott nytt år och tack för en intressant och lärorik blog!

 5. atfre

  Tack för fina ord Mr. Gott nytt år på er alla! Har en känsla av att 2015 blir ett bra år. Nu har jag inte bloggat så mycket i min egen resa, men det är också för att det inte hänt så mycket mer än att jag blivit svensk representant för ITC Boreskolen. Inte så intressant att läsa om hur jag jobbar på mitt nuvarande jobb eller handlar mjölk =) Ni som jag haft kontakt med som gått VG2 eller ska börja under våren/sommaren önskar jag ett stort Lycka till om jag inte träffar på er under utbildningarnas gång. Hoppas ni når era drömmar och mål.

 6. Profilbild

  Har du hört någonting om riggen du jobbar på har något nytt kontrakt på gång?

  • MrOffshore

   Hej Dannek!
   Nopp tyvärr har jag inte hört något om det, men brunnen blir definitivt inte klar när den är tänkt att bli det. Så kontraktet förlängs säkerligen, sen väntar ett kort kontrakt på 2 mån om jag inte minns fel.

 7. Profilbild

  Okej. Får önska dig lycka till och hoppas att det släpper inom en snar framtid. mvh Dannek

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.