Meny

Svenska sidan om offshore

Summering av 2015

Summering av 2015

Ytterligare ett år har passerat och tiden är inne att summera det gångna året. Kommer fokusera mest hur 2015 var för mig personligen i det här inlägget. Sedan även skriva en artikel om makroläget på oljemarknaden.

Vid årets början hade såklart oljepriset satt sina spår där ute. Det fanns inte någon riktig oro som jag minns det men vi hade inget kontrakt för riggen efter sommaren. Några företag hade börjat sparka folk men vårt företag gick som tåget och visst pratades det om det men det var ingen stor grej.

Jag själv jobbade på som roughneck och varje tur man reste ut var olik den förra. Riggen jag jobbade på slutade borra i slutet av 2014 så nu gjorde vi bara en massa kompletteringar. Vilket betyder att man gör brunnen / brunnarna redo för produktion innan man lämnar platsen. Ni som läst bloggen ett tag har väl förstått att jag gillar träning. Och i början av året påbörjade jag en tävlingsdeff. Perfekt att deffa när man är offshore eftersom man ofrivilligt får gratis fettförbränning när man arbetar. Samt att maten är så himla bra och varierad hela tiden.

Det blev en och annan övertidstur under våren eftersom det var lite oroligt på marknaden ville jag stoppa undan pengar ifall att. Jag hade ju även ett helt nytt kök jag skulle renovera hemma så extra pengar kom alltid till hands! Vid den tiden hade jag heller ingen aning om vad som skulle hända ifall riggen inte fick nytt kontrakt. Enda sedan jag började jobba offshore har det ju varit full boom och högkonjunktur så-att-säga.

Strax innan sommaren fick jag iaf köra min tredje fitnesstävling och det gick skitbra! Kom hem med en pokal vilket var ett härligt kvitto på att allt slit gav resultat. Måste dock erkänna att sista turen offshore inte var speciellt rolig pga dieten. Mådde så dåligt hela tiden + att jag blev magsjuk oxå. Men det var en riktigt rolig resa ändå! Tack vare detta fantastiska jobb så kan man ha dessa små projekt när man är ledig 4 veckor. Jag tror oxå att det är väsentligt att ha det! 

En del frågar mig när jag säger mitt arbets-schema; ”Men blir du inte uttråkad att va ledig så länge och inte göra nånting?”

Jag ser det absolut inte så. Många gnäller ju ifall dom måste spendera mer än 8 timmar på sitt jobb idag. Tänk då att jobba 12h varje dag i 2 veckor! Ledigheten är väl behövlig! Ni som jobbar offshore förstår vad jag menar… Sen när man väl är uppvilad så hittar man ju på saker att göra. Man sitter ju inte hemma och glor in i väggen precis 🙂

Kring sommaren hade vi oxå well test av en brunn. Det var supercoolt tyckte jag och inte något man får uppleva allt för ofta har jag förstått. Då testar man iaf va brunnen går för + att man bränner bort allt skit som samlats där under tiden man borrat och pumpat ner diverse kemikalier. 

Fick oxå uppleva rig move 2 gånger under året. Det är som det låter när man transporterar riggen vidare till nästa brunn. Det är oxå en häftig upplevelse tycker jag. Då packar man ihop riggen och jeckar ner den så den flyter på vattnet. Sen har man 2-3 släpbåtar som släpar riggen vidare till nästa plats. Det var nämligen när vi flyttade riggen den andra gången som vi åkte och parkerade den i en hamn. Detta var sent på hösten och kompletteringen tog längre tid än den borde gjort – vilket var bra så vi fick jobba mera 🙂

När vi seglade in riggen i hamnen stod folk med flaggor och tog bilder osv. Var oxå en tuff upplevelse att faktiskt få perspektiv på hur stor riggen är när den ligger i en hamn! För när man är mitt ute på havet och bara har vågor omkring sig är det svårare att uppskatta. Var även speciellt att mitt crew var det sista som klev av riggen. Vi fick lagra henne vid hamnen och sen gå av på bryggan ist för att flyga helikopter hem som man alltid gör annars. Efter oss stannade några få nyckelpersoner för att hålla riggen igång tills den får nytt kontrakt. Alla maskiner osv måste ju köras då och då för att underhållas. Men det mesta ombord blev sen bara en spökstad – allting inomhus va strömlöst eftersom ingen numera bor ombord eller äter där.

När riggen inte hade mer brunnar att borra så fick tyvärr en större mängd personer sluta i företaget. En del fann jobb internationellt utanför Norge men då är det ju helt andra villkor man går efter. Jag själv klarade mig men fick pga detta kliva ner från roughneck till roustabout igen. Ett drag som jag nu i efterhand är nöjd med. Men självklart är det inte kul vad det symboliserar (att man själv står på tur nästa gång).

Det var under sommaren och hösten som jag renoverade köket hemma iaf. Själva rivningen av de gamla och montera det nya gjordes på en friperiod. Då jobbade jag vissa dagar 16 timmar och andra låg jag på stranden för det va bra väder. Men allt som allt så tog det faktiskt 2 friperioder eftersom jag fick vänta på min granit bänkskiva från Italien så länge. Har nog aldrig lagt upp en personlig bild på den här hemsidan tidigare men köket kan jag gott visa. Så blev resultatet! Kostade mig exakt 100 853 kr och då gjorde jag allting själv utan att ta lån. Lade extra pengar på vitvaror, bänkskiva och en specialbeställt diskbänk. Men det var oxå ett väldigt roligt projekt att pyssla med under ledigheten precis som förberedelserna inför fittnesstävlingen!

20160107_134120

Under oktober månad blev oxå 1 vecka med kurs i Trondheim. Var tvungen att förnya säkerhetskursen (när helikoptern välter under vatten) och lite annat kraffs eftersom jag skulle va roustabout igen. Allt som allt under året gjorde jag 3 eller fyra övertidsturer, 7 dagar med kurs och en tur jobbade jag 5 dagar extra efter mina ordinarie 14 dagar. Kan säga tveklöst att det blev mitt bästa inkomstår någonsin! Aldrig fel med extra pengar men jag var oxå så sjukt less på att jobba efter det så att göra en resa i november kom perfekt!

Då reste jag till Hong Kong och Peking under 2 veckors tid. Det var klart det häftigaste jag varit med om och jättekul att få avsluta det tuffa året på det sättet! En stor grej där var att jag inte ville tänka på pengar (som jag alltid gör annars). Så jag gjorde exakt vad jag ville, köpte vad jag ville och bodde på dom hotell jag ville. Väldigt skönt att inte behöva oroa sig om pengar – och det har man jobbet ALLT att tacka!!

I slutet av året började jag på en ny rigg jag blev flyttad till. Är verkligen så himla glad att jag hamnade på den riggen med det crewet. Jag stormtrivs och hoppas nu att marknaden kan vända nån gång så att man får arbeta där under många många år framöver!

Den som lever får se………. 🙂

 

MrOffshore

Arbetar som roustabout i Nordsjön. Även haft anställning som kaksoperatör och roughneck. Har jobbat offshore sedan mars 2012.
MrOffshore

Senaste inlägg av MrOffshore (Visa Alla)

24 Kommentarer

 1. Profilbild

  Hejsan! Jag heter Vanessa, kommer från Brasilien och är svensk medbörjare. Jag funderar på att söka jobb som städerska offshore. Men jag har igen anning om vart jag ska börja. Jag tror att det fins några kurser som man måste ha eller hur? Vet du om dom kurserna fins i Sverige och hur mycket dom kostar?
  Tack! Mvh

 2. Profilbild

  Hejsan! Jag heter Vanessa, kommer från Brasilien och är svensk medbörjare. Jag funderar på att söka jobb som städerska offshore. Men jag har igen anning om vart jag ska börja. Jag tror att det fins några kurser som man måste ha eller hur? Vet du om dom kurserna fins i Sverige och hur mycket dom kostar?
  Tack! Mvh

 3. Profilbild

  Oi Vanessa. Ta quase impossivel conseguir um trabalho hoje em dia na plataformas. Aonde na suecia vc mora? om du först och främst vill jobba på rotation är det bättre att du kontaktar något färjerederie och söker jobb där som städare. (Flunkare) 1 vecka på och 1 vecka av + 4 veckors betald semester.

 4. Profilbild

  Halla!

  Har du någon backup plan nær det gæller jobb? Kan du tænka dig att jobba utanfør europa och i så fall vart? Før som det ser ut nu så går ju 19 riggar till ut kontrakt innan slutet av 2017. Och det ær om dom får gå hela vægen ut på sitt kontrakt. Senast igår så tog ju Statoil ut 2 COSL riggar som hade konatrak till 2020..

  Har kompisar i din firma som blir av med jobbet nu i maj då deras rigg inte har något nytt kontrakt. Och du har væl bara jobb fram till Augusti? Men med 4 års erfarnhet borde det ju inte vara svårt før dig att få jobb i utlandet!?

  /Jovster

  • MrOffshore

   Hej Jovster! Jag har inte kikat på andra jobb offshore alls. För att jobba utomlands ska man vara högre upp på karriärstegen än jag är 🙂 För roughnecks och dekksfolk tar man in lokala personer för en bråkdel av priset.

   Man ska oxå komma ihåg att över 30 tusen fått sparken bara i Norges oljeindustri sen prisraset. Så det finns nog konkurrens så de räcker och blir över… 4 års erfarenhet räcker inte så långt då tror jag.

   Du har rätt ang augusti, tyvärr 🙂 jag har kikat lite på utbildningar hemma i Sverige och jobba med säkerhetssystem igen. Kanske resa ett tag först jag får se..

   Hur går det för dig i denna brutala marknad?

 5. Profilbild

  Får bara hoppas priset på olja går upp till 60-70 dollar fatet 🙂

  Jag gick borebrønn i agusti 2013 och var klar runt decamber. Flyttade till Stavanger med en klasskompis runt mars før att vara nærmare dær allt hænder. Precis då så slog ju oljekrisen till.. Men i maj lyckades vi åka på vårat førsta jobb 🙂

  Kom ju in ganska så fort i ett bemanningsbolag men märkte också ganska fort att man måste jobba i flera om det ska går runt. Jobbar regelmässigt før 3 st nu men jobbat i 7 olika totalt..

  Har jobbat i olja i ett år och nio månader och kom precis hem från min senaste offshorejobb. Har totalt 25 turer offshore/onshore så jag kan inte klaga. Vanligt brukar väl folk få en 3-5 turer per år via bemanning om man inte ær høgst upp på något bolags lista. Problemet senare tiden ær att det ær många bolag som inte har något jobb alls..

  Men nu i april/maj børjar ju høgsesongen før servicejobb då alla stanser offshore/onshore drar igång. Det har innan kunnat vara inkørsporten før dom utan erfarnhet (så var det æven før mig). Tyværr så ær det ju så sjukt mycket folk att vælja av nu så tror det kan bli svårt før många nya i år.

  Ær sjukt viktigt att ha ett brett kontaktnæt och gøra bra ifrån sig på dom jobben man ær på. I børjad bad jag ofta om ett skriftligt attest och referens av chefen på plats. Så nær jag søkte på jobb som døk upp så sænda jag med 3 st attest från olika jobb jag varit på.

  Jag ser inget direkt ljus i tunneln en på några år. Det nærmsta jag varit ett fast jobb ær projektanstælld direkt i ett oljeservicebolag. Ær 30 år och singel så før mig ær det inget problem att jobba så som jag gør nu. Kan tænka mig att det hade varit svårare om man hade haft fru och barn med tanke på att man aldrig kan planera något och alltid måste vara beredd på att åka på jobb.

  /Jovster

  • Fredrik

   Ja, en bra beskrivning av situationen för de flesta av oss. Jag kan skriva under på sista meningen. Är svårt att motstå något fast landjobb bara för att man ska slippa osäkerheten. Men nu kommer ju bättre tider över sommaren så vi hänger kvar 😉

 6. Profilbild

  2016 ær inget svårt år før nya om man vet vart man skal søka. åker på min FØRSTA offshoretur nu i juni. 2-3 turer!

 7. Profilbild

  Nja dær har du ju helt fel!
  Betydligt mycket svårare att komma in nu en vad det var før några år sedan. Du sæger det ju själv, jobb först i juni, då har det ju redan gått 6 månader! Hade du vetat vart man skulle søka och det inte spelar någon roll att du inte har någon erfarenhet så hade du varit på 4-5 turer innan juni.

  Har kompisar som bara lyfte på luren før några år sedan och hörde om det var något jobb på gång. Några dagar senare satt dom på helikoptern. Nu før tiden ser det helt annorlunda ut. Måste ha stenkoll på marknaden, vem som får kontrakt, kontakter etc før att kunna leva på det via bemanning.

  Men om du bara vill påpeka att du fått din första tur så, ja, Grattis 🙂

  Ska du ut runt 6 juni eller? 😉

 8. Profilbild

  Ja klart de är svårare men har man ett jobb där man har 3 månaders uppsägningstid som jag har idag så är det relativt mycket svårare att komma ut offshore då dom flesta är ute efter folk snabbt och allt ska hända så fort. Jag ska inte säga att jag kanske hade varit offshore tidigare om jag inte haft 3 månaders uppsägningstid men jag ser iaf det som ett stort hinder.

  Det blir i mitten på Juni men kan fort ändra sig om det blir problem på vägen!

 9. Profilbild

  Ja har du 3 månaders uppsägningstid så har du ju haft tur som fått första turen planerad 4 månader i förvæg. Skulle säga att när du jobbar offshore via bemanning så måste du vara berädd att resa på dagen. Särskilt när du inte har någon erfarenhet.
  Kan vara att någon blivit sjuk eller inte kan åka på grund av något annat, om dom inte inte har någon annan med erfarenhet så kan du utan ha tur och få ditt första jobb.

  Det minsta jag har varit med om tidsmässigt är 6 timmar tills helikoptern går 🙂

 10. Profilbild

  Ja jag kan hålla med om att det ær tur att få veta så lång tid i førvæg…. Ja exakt, vet inte hur många gånger jag fått frågan om hur lång uppsægningstid jag har nær jag søkt jobb. Har man 3 månaders uppsægning jæmtemot en arbetsløs så behøver man inte vara raketforskare før att førstå vem som kommer att få jobbet 🙂

  ja 6 timmar ær ju inte mycket. Om jag får chansen till øvertid så hoppas jag att man får besked iaf 1 dygn innan 😀

 11. Profilbild

  Vi som bor och jobbar i Norge får ju A-kassa (NAV) den tiden vi inte jobbar.
  Och den ær helt sjukt høg, har själv 29 000 kr i månaden. Så förlorar nästan pengar på att ta ett vanligt jobb, samt att nu kan jag åka ut på dagen och har ingen uppsägningstid. Är riktig lyx att ha det så 🙂

  Du behöver inte oroa dig før övertid, er extremt ovanligt nu før tiden i service branschen.. 🙁

  • Fredrik

   Tänk om man hade rätt till NAV, vilket jag har om jag slutar plugga. NAV säger att jag ska gå till Lånekassen, medan Lånekassen säger att jag inte jobbat tillräckligt mycket. Inte nog med att jag betalar ca 24.000 NOK per termin, jag får miste dom NAV varje månad, bara för att plugga.

   Alltså jag söker bara lite sympati 🙁

  • Profilbild

   Joakim: Hahaha ja bättre än att jobba i kassan på meny iaf 😉 Får man fråga vad du hade i årsinkomst som nav baserade din Nav lön på? Själv har jag väl i snitt 600 k i året på mitt nuvarande jobb. Då blir det NAV man får gå till i Augusti men får tyvärr vänta 12 veckor på utbetalning för det är mitt egna fel att jag förlorar jobbet eftersom d är vikariat 😀

   Men ser det som en fördel som du säger att man får betalt och kan åka ut när som helst.

 12. Profilbild

  Har du i snitt 600 k om året så kommer du också ligga runt 29 000 kr i måanden 😉
  Men det kan skilja mycket på hur dom ræknar. Jag bad dom ta det bäst betalda året av dom 3 sista.
  Har en kompis som också tjænade runt 600 k och før han ræknade dom timmar i snitt han jobbat det senaste året, han fick bara runt 20 k.. Sen orkade han inte bry sig før han har haft stabilt med jobb sedan jul. Men kan vara bra att tänka på!

  Vet nav redan om att du säger upp dig från ditt fasta jobb før att ta ett vikariat? Annars är ju detta Norge där allt är møjligt, kan ju høra med din arbetsgivare om dom kan sparka dig haha 🙂

 13. Profilbild

  Ok då blir det lugnt før min del med utbetalningarna 😉 Nej nav vet ingenting och jag kan inte gå dit førræn jag ær utan jobb. Men man har karantæntid på 8 veckor det har jag kollat upp 😉 Ja i Norge ær det møjligt. Så man kan i teorin sæga upp sig från jobbet om man t.ex ær uttråkad och få pengar från nav efter 2 månader haha 😉

 14. Profilbild

  Hovedvilkårene for å få dagpenger er at du
  •har fått redusert arbeidstiden din med minst halvparten (50 prosent)
  •har hatt en minsteinntekt fra lønnet arbeid på minst 1,5 ganger folketrygdens grunnbeløp (G) i året som gikk, eller minst 3 G i løpet av de tre siste avsluttede kalenderårene
  •er registrert som arbeidssøker og sender meldekort hver 14. dag
  •er reell arbeidssøker
  •bor eller oppholder deg i Norge

  Forlenget ventetid

  Du må vanligvis vente i 12 uker før du får utbetalt dagpenger, når du selv har ansvaret for at du er blitt arbeidsledig. Dette gjelder hvis du har sluttet eller sagt opp arbeidet uten rimelig grunn, eller er avskjediget eller oppsagt fra stillingen din på grunn av forhold som du selv er skyld i. Det er viktig å være klar over at den forlengede ventetiden først begynner å løpe når du søker om dagpenger. Hvis du får arbeid, er syk eller har annen aktivitet som ellers ville ført til at du ikke fikk dagpenger i en gitt periode, blir ventetiden tilsvarende forlenget.

  Hvis dette skjer flere ganger i løpet av 12 måneder, øker ventetiden til 26 uker.

  3 månader var det visst 😉 men kan va gøtt med lite extra semester.
  Såhær kan man nog inte gøra i Sverige 😀

 15. Profilbild

  Om du slutar på det nya jobbet før att ta ett nytt så ær det helt okey før Nav. Sen nær du har fått dina turer och dom sæger att det inte finns något mer jobb. Ja då ber du bara om ett intyg från din nuvarande arbestgivare att dom tyvärr inte har något mer jobb.

  Så skriver du in dig som arbetssøkare från dag 1 du slutar på sista turen och lämnar in det dokumentet från arbetsgivaren att dom inte har mer jobb att erbjuda. Då får du dagpengar direkt!

  Måste ha i baktanke att detta är Norge, dom är 100 gånger mer villiga att ge dig ersättning än i Sverige 🙂

 16. Profilbild

  Nav kommer att kolla varfør jag slutade på mitt gamla jobb och kontraktet på det nya jobbet ær bara midlertidig till prosjektets slut. Så tror dessværre inte att jag får dagpengar direkt. Men man bor ju i Norge så det førvånar mig inte om det går att gøra så som du sæger. 😉

 17. Profilbild

  Du behøver inte vara orolig før jag VET till 100% att det är så det funkar. Har själv gjort det och många andra vänner som slutade sitt fasta jobb och børjade jobb offshore via bemanning och kortare projekt. 😉

  • Profilbild

   Mjeeh är nog från fall till fall isåfall. Jag gjorde samma sak och jag fick karantän i 8 veckor. Anledningen var att jag själv sa upp mig från min heltidsställning för ett bemanningsföretag där jag inte hade fast kontrakt.

   Efter karantänperioden var det dock inga problem. Nämnvärt för dig Chris är att karantänperioden börjar från det datumet du ansöker om dagpenger, inte från när du jobba sist. (Iallafall för mig)

 18. Profilbild

  Tack Mr. Dagpenger var precis så jag trodde också. Har man däremot fått ett kontrakt som är på 6 månader eller längre då behöver man inte 8 veckor karantän så har jag iaf förstått det. Jag har också uppfattat det så och man kan inte söka om dagpengar medans man är i jobbet utan man måste göra det när kontraktet gått ut. Så jag tippar på att det blir 8 veckors karantän för mig också!

  Hoppas bara inte nav skickar en runt på massa skit jobb. Bättre med lite sporadiska offshore turer 😉

 19. Profilbild

  Som jag säger så är detta Norge och inte Sverige! Allt går att komma runt här! Är från fall till fall därfør du måste kunna systemet och veta vad du ska säga så du slipper 8 veckors karantän som MR Dagpengar, han visste ju uppenbarligen inte vad han skulle säga.

  Jag tjänade ett antal tusen mindre en min kompis men fick ändå 10 000 mer i månaden i dagpengar. Detta bara før att han inte visste vilket sätt Nav skulle räkna på hans løn før att få ut mest møjligt.

  Samma när jag studerade borebrønn, sa upp mig från ett fast 100% stilling før att studera. Från dag 1 mina studier vara klara fick jag dagpengar fram till mitt førsta offshorejobb.

  Har du ett kontrakt før 6 månader med eventuell førlängning så är du helt safe. Du trodde ju som sagt att efter 6 månader skulle du få fast 😉 Det är i alla fall det du säger till Nav 🙂

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.