Meny

Svenska sidan om offshore

Årssummering och avslut

Årssummering och avslut

Då var det dags att runda av året 2019 och samtidigt knoppa av den här bloggen. Är precis hemkommen från årets sista offshore tur som var blöt och kall. Det regnade konstant i två veckor och tempen visade bara 5-6 grader. Samtidigt blåste det aldrig under 30 knop och under ett par dagar hade vi även storm.

På väg ut till riggen blev helikoptern försenad så vi kom ut 2,5 h sent så hann inte riktigt sova innan första nattskiftet. Eftersom jag reser hemifrån samma morgon så hade jag varit vaken sen kl 04 då jag tog nattbussen till stan. Ganska effektivt sätt att vända om dygnet till natt faktiskt. Att verkligen lida den första natten 🙂

Vi skulle ha Petroleumstillsynet ombord så det blev en del fokus på kemikalier osv innan deras inspektion. Dom är en statlig myndighet i Norge som besöker plattformar och kollar så alla regler följs. Dom åker även ut om det varit någon allvarlig olycka ombord, då kommer dom och gör utredning.

Tror dock vår rigg klarade sig bra. Det ända vi gjorde innan dom kom var att sortera sprayflaskor, PPE och alla dokument. Så borde inte bli nån stor sak av det.
Vi skulle även få styrelsen ombord på besök! Alltså board of directors skulle komma ut på vår rigg och ha styrelsemöte. Coolt! Min firma ha väldigt många riggar i sin flotta, över hela världen. Och just min rigg är flaggskeppet just nu eftersom den är nyast/finast. Mitt finansintresse kunde inte hållas i schack så jag googlade vad dom hade i arvode och det var inga små belopp 🙂 Lite gammal fakta men då hade dom ca 1 milj i årslön – i Dollar!! 🙂
Dom skulle flyga ut i separata helikoptrar bara för att inte alla ska dö om den störtar, som kungafamiljen. Kul med äkta VIP besök 🙂 Tyvärr så varade stormen dessvärre i dagarna då dom skulle anlända så dom kom aldrig, då blev man lite besviken..

Nån julstämning blev det tyvärr inte, hade sett fram emot norska julbordet som är så gott. Men vi reste hem för långt i förväg. Stod nån odekorerad julgran i restaurangen bara. Jag har egentligen haft sån himla tur med jul, har aldrig varit offshore på julen. Bara nyår en gång och det var ifjol. Dock blir jag ute nästa julafton har schemat avslöjat för mig.

Operationen ombord blev en deja vu från dom två senaste turerna. Vi satte complition i brunn vilket är slutfasen av allt. Lite kul när dom berätta hur instrumenten visade att först kunde den brunnen ge 50 milj fat, några dagar senare var den visst god för 100 milj fat. Och sista mätpunkterna visade att 150 milj fat snarare var en korrekt siffra. Tänk om vi kunde tripplat vår årslön bara så där haha  som tur är går det åt båda hållen så vi får samma lön när brunnen visar sig vara torr.

Träffa en kille från Venezuela ombord. Han jobbade för Schlumberger och var directional driller DD har jag för mig. Återigen rykte det i mitt finans och makrointresse eftersom man hört att det landet har sån hyperinflation och att kryptovalutor härjar fritt. Det stämde väl sa han. En importvara som tex Coca Cola kunde kosta 10 milj ena dagen och 11 milj veckan efter. Många handlade bara med amerikanska dollar eftersom det var pris stabilt. Som tur är fick han sin lön i dollar på ett utländskt konto. Tanken att han måste leva som en kung där nere infann sig fort.

Tyvärr fick jag inte köra någon kran den här turen. Vill verkligen ta den där kranlappen eftersom kag känner mig fullärd sen länge som roustie. Plus att man ställer sig bättre inför dåliga tider, och framför allt så ser det jäkligt kul ut! Och min generation och neråt är ju uppväxta med joystick eller PS kontroll i händerna så man borde ha lite fallenhet för det.

Har haft himla otur egentligen eftersom när vårt crew sattes ihop så hade den andra roustien redan kört en del kran. Detta gjorde ju givetvis att kranföraren vill färdigutbilda honom först. Sen har det varit en del sjukskrivningar från kranförarens sida så mycket blev satt på Hold under flera månader. Ska dock skicka förfrågan till kontoret om jag kan få gå teorikursen. Efter det borde det vara ganska straight forward hoppas jag.

Det är ju en väldigt liten detalj att få köra kran eller ej om man ser till den totala livsstilen att jobba offshore. Men ändå så har det irriterat mig så jävligt att jag inte kommit längre i den processen. Men under 2020 så SKA jag ta kranlappen har jag bestämt!

Vi hade också lite brandfolk ute på årlig kontroll av brandsläckare och släckanläggningar. Jag var med när dom testkörde skumanläggningen på helideck. Om en helikopter skulle krascha när den ska landa på helideck så trycker vi bara på en knapp och då kommer det upp massa munstycken ur däcket som på 30 sekunder fyller både plattan och helikoptern med skum. Ball funktion och väldigt effektiv onekligen!
Vi är också den ända riggen i hela Nordsjön som har lysdioder gjutna i helideck. Vackert på natten när allt lyser i grönt och gult, alla dioder bildar så klart en stor ring med ett H i.
Ett gäng klättrare var ombord också. Dom gjorde inte många knop på 14 dagar. Dom får ju som bekant inte klättra när vinden är över 30 knop. Så dom satt bara i fikarummet, drack kaffe och snacka skit HELA dagarna haha. Sen var det nån eftermiddag som vinden gick ner en kort stund. Då skulle dom upp men hittade inte rätt målarfärg så det blev inget haha. Jag hade ju skämts ihjäl om jag haft en hel vecka på mig att preppa inför jobbet – sen när det väl är action så är man inte beredd.

Det beteendet ser man rätt ofta där ute på riggen från servicefolk. Det verkar inte vidtas några åtgärder heller. Lite av en dröm ändå att ha sånt jobb som man får va inomhus om det är storm. Bara träna, se på bio och koppla av. Den lyxen har flera som jobbar med service men inte vi inom deck/drilling.

Pratade också med en tourpusher som var ute. En engelsman som jag känt sedan min första rigg när jag gick som roughneck i 2014. Tourpusher eller Lead Driller är nivån över Drillern. Och näst högsta hönset inom drilling, under hövdingen som kallas Toolpusher.

Han har iaf bara fått vikariejobb i vår firma sedan nedgångstiderna och pga osäkerheten har han sökt och fått nytt jobb. Han skulle ner till Dubai och jobba på en nybyggd rigg från Kina. Han skulle tyvärr behöva byta vår rotation på 2 4. Till att jobba 4 veckor, sen ledig 4 veckor. Jag hade INTE pallat jobba så!! Dock sa han att en stor fördel blir att det är i princip skattefritt där nere. Och han får betalt i dollar. Antar att det skulle vara värt att kötta så under ett år eller två så man kan betala ner huset. Skönt med värmen också!

År 2019 har därmed nått sin ände och det är dags att vända blad som kungen säger. Vi har sagt upp lilla hyresrätten vi trängs i och om 3 mån är det inflytt i huset jag byggt. Har mycket innertak att sätta samt bygga kök nu under jul och nyår hehe, men det ska bli väldigt kul att få bo där med familjen till slut. Väldigt mycket pengar har gått åt men samtidigt har jag sluppit låna till det så man ska inte klaga. Ogillar bara dock att nalla från aktiepengarna eftersom dom ska ju helst jobba med ränta på ränta effekten. Men ett fint hem är viktigare speciellt när man fått barn.

Är väldigt nöjd med året 2019 då jag blivit förälder och fått prova hur det känns att sakna sitt barn där ute på havet. Helt annan känsla än att längta hem till vänner eller sambo. Mitt crew är kanon så det hjälper när man är ute, men vissa dagar är det helt klart tungt.

2020 kommer det bli lite refresh kurs på HLO och MOB båt samt TA KRANLAPPEN som jag bestämt själv 🙂 Får se hur industrin utvecklar sig också, vi har ett par riggar som går ut av kontrakt nästa år så det kan bli tråkigheter men jag är ändå lugn. Man kan inget göra, onödigt att oroa sig. Viktigare att håva in och bygga klart huset så fort som möjligt bara 🙂

Den som är taggad att läsa VG2 Bore- og Brunnteknikk på Nortrain så har jag ordnat så ni får gratis kursböcker. Första kullen börjar den 20 jan och man kan då söka med nedanstående schema. Vill man hoppa på andra kullen för det året som startar den 7 sept så fyll i schema 02 här nedan.

Jag slutar blogga från nu. Tappat intresse för att skriva om jobbet, lite interaktion från svenskar också plus att jag törs inte skriva ocensurerat längre för man vet inte vem som läser. Borde väl kanske avslöja identiteten men det är fortfarande oviktigt så skippar det. Informationen och dagboken genom åren kommer ligga kvar. Den som är väldigt nyfiken kan kolla upp mitt lilla inspel i P3 för ganska exakt 1 år sedan 😉 länk tänker jag inte bjuda på 😉

Får se om jag gör come back senare om suget kommer tillbaka. Blir lättare när jag bor i huset och har pc och allt uppackat än att man ska skriva ihop från en gammal surfplatta som jag gjort sista året. Hoppas bloggen varit till nytta. Jag startade den för er svenskar som vill jobba offshore eftersom jag såg ett behov. Jag själv hade Verkligen uppskattat om jag kunde fått så mycket information gratis från nån som gjort resan innan mig. (Innan jag själv skulle)

Jag skulle vilja uppgradera alla artiklar på sidan, samt utvidga den med lite basic info om brunnteknik osv. Men i dagsläget lägger jag skrivandet på hyllan på obestämd framtid. Har pyntat för webbadressen ett år framåt så den ligger kvar så länge iaf.

God Jul och Gott Nytt År alla trogna läsare och hoppas 2020 blir året ni kommer offshore och börjar er karriär. Livsstilens fördelar är väldigt många!

MrOffshore

Arbetar som roustabout i Nordsjön. Även haft anställning som kaksoperatör och roughneck. Har jobbat offshore sedan mars 2012.
MrOffshore

Senaste inlägg av MrOffshore (Visa Alla)

9 Kommentarer

 1. Profilbild

  Kul att läsa din blogg! Hoppas du fortsätter skriva i framtiden. Lycka till med huset och barnet 🙂

 2. Profilbild

  Lycka till mr med familj o kranlappen. Jag kör på onshore och skall gå gsk i jan-feb har jag bestämt mig för. O hoppas på en positiv framtid. God jul o gott nytt år.

 3. Profilbild

  Tänker att det hade varit kul om man hade fått in mera gäst bloggare,
  T.ex finns det många dykare där ute som sitter i mättnad eller liknande

 4. Fredrik

  En era har nått sitt slut!

  Jag själv satte punkt för mitt äventyr för över 2 år sedan. Hamnade på ett oljeraffinaderi på hemorten söder om Stockholm efter åren på havet. Ni som vet vilket företag det handlar om vet säkert också att våra Venezuelanska ägare har gjort senaste tiden svårt för oss med sina sanktioner från USA. Jag kan hantera den situationen bättre än de flesta andra med min erfarenhet av att arbeta i den här oberäkneliga branschen under 2013 – 2017. Kul att situationen ser bättre ut i Norge, man saknar äventyret!

  Ni som funderar på att söka er offshore, gör det! Mitt livs bästa beslut!

  Lycka till med familj och hus, hoppas vi ses igen!

 5. Profilbild

  Dags å starta en clash blogg nu

 6. Profilbild

  Kul att läsa varje inlägg, förstår dig samtidigt med att gå vidare i livet utan denna blogg!

  Tusen tack för all Info, synd att jag inte kunde vara med på senaste träffen utan bara förrförra.

  Gott Nytt År, H-C

 7. Profilbild

  Halloj!

  Jobbar själv inom service, antagligen i samma firma som klättrarna eftersom vi har kontrakt med era riggar. Att vi kan koppla av och se på bio när det inte finns nånting att göra är sanning med modifikation. Helt plötsligt kommer brönnledern eller en random förman och tycker att vi ska göra allt möjligt skit bara för ’att ha nåt att göra’ även fast vi/jag är ute för ett specifikt uppdrag som kanske dröjer pga väder/tillkomst/borrning etc, trots att de har eget folk som har tid men inte orkar göra skitgörat. Gäller självklart inte alla riggar (speciellt inte era, väldigt bra folk där).
  Tror du ska vara nöjd med att vara inom drilling, ni har det fint där!
  Ses förmodligen där ute nån gång 🙂

 8. Profilbild

  Fin blogg mr offshore. Jag har ett par frågor som kanske du eller någon annan eventuellt kan svara på. Jag har fast jobb offshore, bor i Norge. Jag å tjejen ska flytta tillbaka till Sverige om 1 år ungefär. Hur fungerar det med pappaledighet? Vem kontaktar man? Är det nav eller försäkringskassan i Sverige? Är det krångligt att få ut pengar osv? Sen nästa fråga är hur det fungerar med bolån i Sverige med utlänsk arbetsinkomst? Är det lätt att låna? Måste jag bo 1 år i Sverige först innan jag kan låna? Med tanke på att norska lönen ska föras på svenska deklarationen så syns ju inte min inkomst förrän efter 1 år. Vore tacksam om någon har svar på detta.

  • Profilbild

   Jag och min fru bodde några år i Stavanger. Under tiden fick vi barn och ville sen flytta hemåt. Barnet fick svenskt medborgarskap eftersom modern hade det.

   Eftersom jag som farsa skulle ta ett jobb i Sverige vid tillbakaflytten blir jag omedelbart av med medlemskapet i folketrygden. Därmed mister jag all rätt till foreldrepenger från Nav.

   Därför gjorde vi som så att jag tog ut mina tio veckor så snart som möjligt och frun fick ta ut resten. När vi väl flyttat inleddes en lång process där frun fick vara kvar o folketrygden som utlandsboende och därmed få foreldrepenger från Nav utland. Men då behöver man vara skriven utanför Norge.

   Där stötte vi på patrull pga vår son som hade svenskt medborgarskap men inget pass.

   Skatteverket vägrade hantera vår vilja att skriva oss i Sverige så länge inte pojken kunde det.

   Han behövde ett pass från polisen.

   Polisen i sin tur behövde ett samordningsnummer från skatteverket.

   När då detta var avklarat blev vi skrivna i Sverige efter ca tre månader.

   Efter lite handläggningstid från nav utland kunde min fru få foreldrepenger retroaktivt.

   Sen kommer nästa sak. Jag som bara tagit ut tio veckor i Norge kan ändå få föräldradagar från F-kassan. Det ska också utredas dock och intygas från nav med attester.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.