Meny

Svenska sidan om offshore

Teknisk Fagskole

Teknisk Fagskole

Teknisk Fagskole

Idag kom bland andra rektorn ned till oss och gick igenom vad som gäller inför fagskolan på Nortrain och hur den fungerar. Fagskolan är egentligen två år men är tre år hos Nortrain eftersom den är modulbaserad, dvs du startar i en av två klasser som varvar två veckor med skolan sedan 4 veckor ledig. Detta för att det ska fungera att studera två veckor, jobba offshore två veckor sedan vara ledig två veckor. Som vi läst så gjorde Mr.Offshore den här utbildningen på 1,5 år vilket ska vara rekord på skolan. Det man gjorde då var att följa båda klasserna och ta nästan alla klasser som gick och på så vis nästan studera heltid.  Detta kommer inte fungera i framtiden. Du kommer gå de kurser du ska, missar du någon kan du ta igen den med kommande klass och du kanske kan flytta runt lite kurser, Nortrain verkar vara väldigt bra att ha att göra med på det sättet, men du kommer inte kunna ta kurser du inte är redo för än.
Skolan vet också att alla söker jobb offshore så får man ett samtal, samtalet, då är det vara lämna och åka ut, kursen tar du som sagt bara igen nästa gång! Därför har dom två klasser som varvar, för att anpassa till så många rotationer som möjligt.

Ett förtydligande, du får inte ett fagbrev efter fagskolan. Ett fagbrev kräver vis lång arbetserfarenhet plus vist många år utbildning. Osäker på hur mycket, det verkar vara väldigt svårt att få ett som svensk med allt pappersarbete. Men om du har möjlighet att konvertera ett relevant från Sverige så gör det, det ger dig en enorm fördel!!

Från och med hösten 2014 kommer studenterna som starter i första klass ta alla grundämnen innan de kan ta fördjupningsämnena och göra huvudprojektet. Detta för att folk ska få en bättre grund innan dom kliver på dom svårare ämnena som kommer under år 2 och 3. Som ni förstår gör detta att det inte går lika lätt att klara av skolan snabbare.

Antagningskrav

För att få gå en fagskola i Norge krävs en del saker, normalt kan vi som inte slutfört vidaregående skola i Norge inte påbörja en fagskola men här gör Nortrain ett undantag. Om man har slutfört VG2 Bore- og Brunnteknikk på Nortrain och tagit offentlig examen få man gå deras fagskola. Det finns flera skolor i Norge så gör så här vet jag.

Tre alternativ för att komma in på fagskolan:

1. Du har relevant fagbrev efter Norsk Olje og Gass (OLF), riktningslinje 024. Exempel, Kemi- & Process, Elektrofag, Brønnfag eller olika mekaniske fag. Du ska ha tagit de fyra offentliga examen (BRT2001-2004) och visa godkända betyg i engelska, matematik och norska/svenska. Du ska även ha genomgått säkerhetskursen, stroppe-, fallsäkrings-, rigger-, travers- och VHF-kurs.

2. Du har arbetat minst 5 år offshore och har väldigt relevant erfarenhet. Din ställning ska varit högre än hjälparbetare (Roustabout). Detta ska vara dokumenterat tillsammans med grundläggande betyg i matematik, engelska och norska/svenska. (REA)

3. Du ska ha genomfört VG2 Bore- og Brunnteknikk med godkända betyg och även tagit de fyra offentliga examina. Du ska ha genomgått säkerhetskursen, stroppe-, fallsäkrings-, rigger-, travers- och VHF-kurs. Man antar att du har godkänt i matematik, engelska och norska/svenska eftersom du har gått VG2. Utöver detta ska du visa 2 år relevant arbetserfarenhet onshore eller offshore.

Som ni ser så kommer nästan alla på fagskolan in på grund av alternativ nummer tre här, speciellt vi svenskar! Den relevanta arbetserfarenheten på två år är för att få ett vittnesmål (slutbetyg). Det betyder att du kan skaffa dig den arbetserfarenheten under utbildningen. Gör du inte detta kan du faktiskt få problem att få ditt vittnesmål. Du kan även få lite tid att ta de offentliga examen under utbildningen. De är bara två gånger per år, så kan du visa en betald anmälan till de närmaste och samtliga fyra examen får du börja fagskola. Vad som händer om du inte klarar dom kan jag inte svara på, gör det bara, det är bäst så! 😉

Examen och inriktning

Det finns tre examen på fagskolan. Två följer kurserna och sedan är det en projektuppgift som avslutas med en presentation och en muntlig examen. Det sista projektet ska vara inom det området du valt att fördjupa dig inom, Nortrain har fyra stycken.

 • Borrning
 • Brunnservice
 • Produktion
 • Havsbotteninstallationer (Subsea)

Över 90% väljer borrning tydligen. Jag vet inte, men kanske ska man titta på de andra om man vill ha jobb lättare och fortare, mindre konkurrens? Jag själv är lite intresserad av subsea inriktningen! Men detta gäller alltså sista året på fagskolan.

subsea_mroffshore

Subsea-anläggning, människa för skala!

Du hittar mycket information på Nortrains hemsida, Teknisk fagskole

Fredrik

Jag studerar på Stavanger Offshore Tekniska Skole och arbetar både onshore och offshore men utan fast rotation.
Fredrik

Senaste inlägg av Fredrik (Visa Alla)

14 Kommentarer

 1. Profilbild

  Vi i februarikursen fick samma info idag med! Så detta ligger ju färskt i huvet på en annan med ;D

  Men bra artikel! sammanfattade väldigt bra infon som vi fick idag. Klargjorde mycket vad som gäller för fagskolan och vilka fördelar det kommer ge sen.

  Tycker lösningen med deltid och 2/4 rotation är bra då det ger en chans i friperioderna att söka sig offshore/jobba onshore. Positivt att man har skolan stöd om man nu får jobb 😀

  • Fredrik

   Fick ingen riktigt chans idag att fråga om ”Fast track”. Att man kör hela första året på 6 månader, prata med nån på fagskolan som gör det. Sa dom något om det till er?

   • Profilbild

    Nej tyvärr. Blev inte så mycket tid till frågor pga dålig planering med vår lärare. Blev mest genomgång av utbildningen.

 2. Profilbild

  Vill tillägga att angående fagbrev så krävs 5 års erferanhet alt. färdig fagskola+om det är 2 eller 3 års arbetserfarenhet, , samma regler gäller i sverige för iallafall mekaniker,, jag gjorde detta efter 3 år avslutad mekanikerutbildning och 2 års arbete i sverige, fick då göra ett motsvarande fagbrevsprov, heter yrkesbevis i sverige, vet inte hur många branscher som har detta, men har fått mitt yrkesbevis godkänt som fagbrev hos Norska Oljebedriften jag jobbar hos nu, efter avslutad fagskola kommer jag att ha 3-4 års yrkseerfarenhet och kan skriva till fagbrev i boring i mitt fall, och med det ett lönelyft, hos oss får man motsvarande lön som stillingen över dig

  • Fredrik

   Tack för det! Så du kan alltså utöka ditt nuvarande fagbrev med borrning? Jag har hört om folk som har fler än ett fagbrev. Visste inte heller att man faktiskt får löneökning med fagbrev.
   Som sagt, de som kan bör lägga lite möda på att få sitt fagbrev, det hjälper verkligen.

 3. Profilbild

  Hej! Jag har tidigare mailat Rektorn på Nortrain angående ”Fast track” Han svarade så här:

  ”Det stemmer at vi har et slikt opplegg. Det er et forsøk vi prøver ut for de som sluttet B&B-kurs i løpet av høsten 2013. I stedet for å hoppe inn i eksisterende klasser som skaper en del problemer med for store klasser så lagde vi et FT-tilbud. Ordningen innebærer at de startet på fagskolen i januar og i løpet av våren 2014 gjør studentene unna alle fag for første klasse slik at de kan begynne rett i andre klasse på fagskolen i august 2014. De tar altså 2 semestre i løpet av et halvt år. For dette betaler studentene en høyere semesteravgift, for våren 2014 koster dette 40 000 kr.
  Vi skal evaluere ordningen i juni og det kan være at vi legger opp til en liknende ordning fra januar 2015. Kom nedom hvis du ønsker mer informasjon.”

  Mvh
  Per Inge Worren
  Rektor NORTRAIN Fagskole

  • Fredrik

   Jasså var det så det låg till. Då har inte vi som är klara i maj någon möjlighet att köra det i höst verkar det som, synd. Får se om hur det blir framåt sommaren.

 4. Profilbild

  Tjenare! Som du skrev på alternativ 3 ”Utöver detta ska du visa 2 år relevant arbetserfarenhet onshore eller offshore.” Är det ett måste? För jag har inte det. 🙁

  • Fredrik

   Jo som jag skrev så är det ett krav för att få sitt vittnesmål i slutet av utbildningen, du kan alltså skaffa dig den erfarenheten under utbildningen. Så får du ett jobb offshore eller onshore under första året så ska du ha tillräckligt sen. Men det är inte lätt att få ett jobb offshore första året ska tilläggas.

 5. MrOffshore

  Bra info Fredrik!
  Bra att någon med lite aktuell fakta kan informera vad som gäller numera. Tror dessa kvar justeras lite beroende på hur stort tryck det är på folk som söker in.

 6. Profilbild

  Vad krävs för att senare klättra rent karriärmässigt ? Räcker fagskole eller måste man ha någon högskole/universitets examen ?

  • Fredrik

   För att komma över roustabout krävs i regel fagskola. Med fagskole kan du komma ganska långt. Driller, jag vet dock inte hur långt upp riktigt. någon?

 7. Profilbild

  tror från tårnman till boresjef e det krav på fagskole, opp til tårnman behøvs ikke fagskole men er ju et plus. iaf vad jeg har hørt.

 8. Profilbild

  Ett år är rekordet 🙂

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.