Meny

Svenska sidan om offshore

Tillägg inom jobbet

Tillägg inom jobbet

Det har blivit på tiden att summera dom olika tilläggen som vi oljearbetare får. Som bekant har man en fast månadslön varje månad som är tämligen hög. Varje gång man sätter sin fot offshore så ökar denna lön eftersom man har alla dessa tillägg. Jag arbetar inom drilling är där är det uppbyggt på ett sätt, men det kan givetvis skilja sig från dom som jobbar med brunnservice eller catering.

Förra året så bestod min grundlön av ca 80 % och tilläggen utgjorde resterande 20 %. Under kan ni läsa lite om dom vanligaste tilläggen vi har.

Övertid
Ingenting att förklara här egentligen? Jobbar du extra utöver dina 12h / dag får du övertid. Stannar du kvar längre än 14 dagar får du övertid. Reser du offshore eller på kurs i din friperiod får du övertid. Hos oss ger detta 165 % av den vanliga timlönen. Varje gång man är offshore har vi 2h övertid som är obligatoriska, nämligen säkerhetsmöte och crew safety möte.

Väntetid
Här får du betalt om helikoptern tillbaka till land är försenad. Eller det bästa; om du stannar längre än 14 dagar så får du väntetids betalning när du kliver av skift (sover).

Svingskift
Detta innebär att du får betalt för att vända på dygnet. Dock bara dom gånger du inte fått veta före utresa om att du ska vända. Vi inom drilling vänder ju dygnet 2 ggr per offshoretur – det får vi inget för. Men ponera att du stannar 1 vecka extra, och måste svinga över. Då får du 24h övertidsbetalning per gång du svingar skift.
Då kan ni kanske förstå varför det är så extremt eftertraktat att jobba en vecka extra när man redan varit ute 14 dagar? Först får du övertid varje timme du jobbar, sen får du väntetid dom andra 12 timmarna du inte jobbar, sen får du svingskiftet oxå! Det blir snabbt en månadslön extra bara på den veckan du stannar kvar!

Skal tilläggas att om du blir ombedd att vända dygnet på annat sätt än det normala (efter 7 dagar) så får du också svingskift.

Natt-tillägg
En summa pengar för varje timme du jobbar natt. Ingår lite oxå i punkten ovan som avgör att man tjänar så bra på 1 övertidsvecka (om man svingar tillbaka till natt). Detta tillägg ger väldigt bra pengar när man tittar på hela året. Nu har även dom fantastiska fackföreningarna i Norge ordnat så dessa pengar är pensionsgrundande också!

Rökdykartillägg
Vi som arbetar på däck och är med i brandlaget, får tillägg varje dag eftersom vi är standby ifall det skulle bli brand. Det gäller givetvis oavsett om man jobbar dag eller natt. Inga stora pengar per tur men ändå ett fyrsiffrigt belopp.smokediver

Mud tillägg
Borrar man brunnen med oljebasserad mud (OBM) så får alla inom drilling ombord på riggen detta tillägg. Detta eftersom du kan bli utsatt för dessa farliga kemikalier och på så sätt skada din hälsa.

Helig dagstillägg
Alla röda dagar på året man är offshore ger en generös extra peng i plånboken. Därför är det så attraktivt att jobba över påsken då det nämligen är hela 4 röda dagar. Ovanpå detta är stämningen ombord alltid bättre kring högtider, för att folk inte ska få hemlängtan.

Mask tillägg
Arbetar man på shakern som Roughneck får man detta tillägg. Det är så pass mycket damp att man behöver ha mask på sig dom timmarna. Har ännu inte sett någon roughneck har mask på sig men tillägg får dom iaf 🙂

Rengöring av tank
Står du nere i en tank och spolar den rent finns alltid risk för gas och då är man väldigt utsatt. Detta tillägg är för den risken du tar och du får en liten slant för varje timme du gör detta jobb. Eller för den delen är tankvakt åt någon som är i tanken.

Semester
taxes_people Eftersom vi har semester varje friperiod så ingår semesterersättningen i varje månadslön. Sen har olika företag olika metoder. Vissa ger en extra månadslön någon gång per år. Mitt företag betalar ut maj-lönen utan att dra skatt på den!

Och lönen i december drar dom bara halv skatt. Ska förtydliga här: Dom drar extra skatt dom andra månaderna på året så att du kan få maj- och decemberlönen såpass bra. En annan sak att känna till här är; Om du på 1 års tid jobbar övertid och tjänar säg 100 000kr på den övertiden. Så kommer du tillsammans med maj-lönen nästkommande år få 12% av detta utbetalt som semesterersättning. Detta för att du faktiskt jobbat och tjänat mera än va din tabell säger, och därför blir du kompenserad året efter.

Skatt
Skatten i Norge är klart högre än i Sverige. Här får man tabellkort när man uppger sin förväntade årsinkomst. Jag själv betalar ca 36 % skatt på min grundlön. Sedan all form av övertid betalar man hela 48 % skatt – ja du läste rätt!! Så inte konstigt att den norska staten är så rika… 😉 Självklart behöver inte denna procent va slutgiltig. Precis som i Sverige får man ju tillbaka pengar eller restskatt året där på när dom vet exakt hur många kronor man tjänat.

Övrigt
Det är dom vanligaste tilläggen som finns inom Drilling. Vi har ju fast 2/4-rotation därför är det så. Men jag vet att många inom brunnservice har något som kallas för Offshoretillägg. Det innebär att du får betalt för varje dag du är offshore. Detta eftersom dom i den sektorn har lite mer flytande rotation och inte vet exakt när dom ska jobba osv..

MrOffshore

Arbetar som roustabout i Nordsjön. Även haft anställning som kaksoperatör och roughneck. Har jobbat offshore sedan mars 2012.
MrOffshore

Senaste inlägg av MrOffshore (Visa Alla)

11 Kommentarer

 1. Profilbild

  Om jag får fråga, vad ligger en helt vanlig lön för en Roustabout eller Roughneck?
  Sexsiffrigt?
  Tack för denna otroliga sida!

 2. Profilbild

  riktigt bra inlägg 🙂 48% skatt låter blodigt ! Undrar också vad en normal ingångslön ligger på som Roustabout ? Vad kan man räkna med efter skatt 35 ?

 3. Profilbild

  MrOffshore: Her er vel ikke alt riktig..

  Skatt:
  I Norge avregnes man ved årets slutt. Betaler du for mye i skatt får du pengene tilbake tidligst i juni. Betaler du for lite må du betale restskatt.
  Når du skriver at du betaler 36/48% skatt er det kun forskuddsbetalingen. Det betyr IKKE at du betaler 48% skatt for overtiden din når året er omme.

  Helligdager:
  Påsken inneholder 4, ikke 5 røde dager. -Skjærtorsdag, Langfredag, 1. påskedag og 2. påskedag. Påskeaften er ikke helligdag når det kommer til betaling.

  Feriepenger:
  Feriepengene er ”skattefrie” og desemberlønna betaler man halv skatt av. -Tror dere Norge AS gir rabatt? (REA på skatten)
  Nope, tabelltrekket er utregnet slik at man betaler høyere skatt de 10,5 andre månedene i året 🙂

  Har man tarrifert 5 ukers ferie i Norge skal feriepengene være 12%, uansett om du jobber offshore eller på land.
  I tariffen for ”Flyttbare Offshoreinnretninger” er det avtalt mellom IE og NR at feriepengene skal utbetales hver mnd. Normalt sett gjøres dette en gang. hvert år, men akkurat hos oss fordeles det hver mnd.

  Når du skriver: ”Detta för att du faktiskt jobbade under din semester (övertid) och därför blir du kompenserad året efter.”
  Kompensasjonen for ferien er overtidsbetaling. Ekstra feriepenger får du fordi du har tjent mer, ikke fordi du jobbet i ferien i fjor, men det er helt riktig som du skriver:
  Feriepenger av all ekstra betaling får du på mailønna året etter.

  MUD-tillegg:
  Det er ikke alle ombord som får mud-tillegg. Det kommer an på hvilken stilling man har, men på Dekk og i Drilling får man tillegget.

  Note:
  Lønnstabellene for 2013 finner du her:
  http://comhotel02.compendia.no/web/kjemisk/ovknkif.nsf/68309f30cebbfcdbc125725f002e7065/12bbad8a1e52c95dc1257b970035859e/$FILE/L%C3%B8nnsmatrise%20010613%20godkjent.pdf

  • MrOffshore

   Stort tack för hjälpen MrVanskelig 😀 Har ändrat artikel nu enligt det du skrev, men låter din kommentar ligga kvar då den var väldigt bra!

   Perfekt att du passar på mig och ser till att allt blir riktigt hehe..

 4. Profilbild

  Vad ligger lönen för kemister? Och är dom jobben land baserade?

 5. Profilbild

  Om du tittar på skatten i sverige och räknar med den statliga inkomstskatten +. värnskatten som vi hade fått betala här hemma tror jag faktiskt att vi kommer lindrigare unnan än vad vi hadde gjort om vi skattat till sverige.

 6. Profilbild

  Läste någonstans, var antagligen här på Mroffshore, att med alla avdragen man kan göra på deklarationen så kan man hamna så lågt som på 28% skatt, om man slår ut det på året. Detta var om man bodde i Sverige eller något annat land och jobbade i Norge.
  Har jag haft lyckodrömmar eller kan det stämma?

  • MrOffshore

   Det du säger har jag skrivit om här på sidan. Jag hade hört det av en annan svensk kollega. Förra året drog dom 28-34% skatt på mina löner men nu har jag fått restskatt så vet inte riktigt hur jag ska ställa mig till detta 🙂

   Allt handlar ju om hur mycket man totalt tjänar under året. Ju högre summa du tjänar desto mer ska du skatta.

 7. Profilbild

  Tja grym blogg du har skapat! Hatten av för all info du ger oss.

  Jag undrar var nånstans jag ska börja för att kunna få jobba offshore? Ja har läst en del på din blogg och även varit inne på itc och nortrain och kikat lite men får inte in riktigt i vilken ände man ska börja. Jag skulle vilja dyka upp på föreläsningen i Kristiansand 16/9 men vet inte hur lång föreläsningen kommer vara. Måste veta så ja kan köpa flygbiljett tur och retur och eventuellt boka hotell om man behöver övernatta.

  Uppskattar om du kunde ge mig svar när du finner dig tiden till det.

  Ha det fint

 8. Profilbild

  Lönerna tillräckligt högt, är denna skatt tillräckligt hög!

  • MrOffshore

   Tror du ska byta translate program du 😉

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.