Meny

Svenska sidan om offshore

Tillbaka hemma och Roadshow i Östersund

Tillbaka hemma och Roadshow i Östersund

Då var man återigen på flyget på väg hem från en härlig offshore tur! Kan tveklöst konstatera att det varit årets varmaste tur. Lyckades till och med se ett gäng delfiner som lekte en bit utanför riggen, vid en soluppgång förra veckan!
Sista veckan innehöll en hel del spännande grejer. Testade sprinkler systemet ombord vilket var tämligen misslyckat. Bara 2 av 5 sektioner fungerade, haha känns tryggt! 🙂 Sen fick vi ut en tjej oxå som gick på däck med mig. Hennes andra tur offshore och det gick väl som förväntat. Minns själv min första tur så himla väl hur lost man var haha.
Blev iaf mitt uppdrag stt lära upp henne lite grann och det var just då som jag kände att det är Hög tid för mig att kliva upp som roughneck nu! Jobbet man gör på däck är ju så logiskt och enkelt så det är löjligt många gånger. Men visst finns massor mqn alltid kan bli bättre på men jag ser en utvecklingskurva framöver så kommer plana ut rätt rejält tyvärr.

För att återgå till henne och hur folk får jobb osv… Hon har fagbrev inom process / produktion och hade bara jobbat 2 år som det. Hon tog sen sikkerhetskursen på egen hand och VG2 genom Offshoreutdanning i Oslo. Sökte 1 jobb och fick det! Helt sjukt eller hur?! Hon kunde ju inte hjälpa till med överdrivet mkt då hon saknar i princip alla kurser så efter den här turen med oss ska hon via poolen ta kurser fram till jul. Haha!

Stänker in en liten blänkare om den gigantiska oljemässan som är i Stavanger (ONS) varannat år: Nu den 25-28 aug kommer Offshoresupporten finnas på plats där i B hallen! Ni som vill knyta viktiga kontakter och kanske lämna ut ett och annat CV borde verkligen värdera att besöka mässan! Offshoresupporten kommer snart kunna erbjuda kursen Brand- och Rökdykning vilket är väldigt spännande!

Kommer även ta en offshoreträff för svenskar i Stavanger tisdagen den 2 september! Hoppas folk vill ses och möta likasinnade!

Var en väldigt spännande operation ombord denna turen oxå då vi installerade juleträdet (X-Mas). Det är kort sagt en gigantisk stor klump på 45 ton som består av massa ventiler. Den sätter man på plats när det är dags att börja producera olja ur brunnen man har borrat.
Den kostade ju ex antal miljoner den så alla högre chefer stod och kollade när vi tog den från main deck ner till det däcket som finns under derricken. Fel läge att göra nått fel då kan jag lova 😉 XmasTree_640x430

Som jag snrev tidigare ere väldigt mkt nytt folk i företaget nu. Mest på gräsnivån där jag är men vi har även fått ny OIM (plattformschef) och Tool Pusher, som är högst i näringskedjan inom drilling. Jag tycker det är kul med nya ansikten då det annars kan bli lite inrutat ibland.
Samtidigt gäller det ju då att man tänker extra mycket på säkerheten! Folk har ju olika vanor och sätt att föra sig där ute så man får inte göra något förhastat.
En roughneck gjorde sin sista tur på vårt crew så han blev givetvis nerspolad 🙂 jag har flaggat för att jag ville ta hans plats och även ADn sa det (assistent driller), men ledningen sa att dom ville ha något med erfarenhet från boredekk eftersom dom fick en helt ny man för bara 3 mån sedan… Får se om dom ändrar sig och ringer mig i friperioden nu 🙂

Annars tar jag semester nu hela aug ut så det ska bli skönt! Lite bröllop och annat skoj står på agendan. Tanken var att jag skulle kolla på ITC Roadshow och gästprata lite nu i Östersund men såg nu att det var torsdag den 7 (imorgon) så det kommer jag inte hinna. Jag förstod det som att det var torsdag nästa vecka nämligen.
Men ni som vill ha roadshow till er stad måste bara skriva det till ITC så kanske er önskan uppfylls!
Jag hoppas ju det blir en vända i Stockholm igen då den tydligen var väldigt lyckad. Vore väldigt kul att få träffa folk som är intresserade att jobba offshore. I huvudstaden vet ju ingen vad jag jobbarmed när jag säger ordet Offshore, haha!

MrOffshore

Arbetar som roustabout i Nordsjön. Även haft anställning som kaksoperatör och roughneck. Har jobbat offshore sedan mars 2012.
MrOffshore

Senaste inlägg av MrOffshore (Visa Alla)

26 Kommentarer

 1. Profilbild

  Känns som man missar mycket av att börja på skolan så sent som Oktober. Men vi får se vad vintern har att erbjuda. 🙂

  • MrOffshore

   Kring jul/nyår finns det gott om folk som är ”sjuka” så då ere bra tid att få sin första tur. Samma gäller påsken med det blir ju lite längre dit 😉

   • Profilbild

    Kanske lite tidigt med jul/nyår för min första tur då jag inte blir färdig med vg2 förrän i februari. Men vi får se vilka äventyr som ligger framöver 🙂

 2. Profilbild

  Vart ska man vända sig om man vill läsa kurserna separat? även vg2

 3. Profilbild

  En träff den andra Sept låter sjukt trevligt! Jag tar flyget ner den första så det klaffar perfekt!

  • MrOffshore

   Javisst ska de bli trevligt?! Den kommer hållas i ett hus bara 5 minuter från Stavanger centrum så det blir enkelt för folk att ta sig dit oxå!

   • Profilbild

    Du får återkomma med tid och adress 🙂
    Kan knappt vänta 😀

    • Profilbild

     Kommer gärna förbi, blir ett bra avslut på min första tur till Stavanger.

   • Profilbild

    Vad tror du om detta uplågg från SOTS?
    om man läser brunnteknik VG2 nettbasert (nätbaserat?)
    för 20 tusen kr så får man rabbat på några andra kurser.


    Pris
    Pris for kurset er kr 20 000.- som må betales før kursstart.
    Pris inkluderer nettstudie, samling og bøker.

    I tillegg tilbys deltakerne en offshore kurs pakke bestående av grunn-
    leggende sikkerhetskurs, stropp/travers kurs og VHF kurs kr 19.500.-.

    tror du att allt detta kan räcka till ett jobb offshore eller inshore kanske? lättare att få jobb inshore i början?
    då blir det totalt ca 40 tusen kr istället för 80 tusen, vad tror du?

    • MrOffshore

     Vg2 är ju alltid vg2 oavsett vad du betalar för den. Med bra CV kan det säkert räcka

     • Profilbild

      såhär skrev en person om dig på fb forum.

      Jag vet inte hur mr Offshore kom dit han är, förmodligen med en bra bakgrund, ett par starka nävar och mycket jävlar anamma. Själv är jag civilingenjör i elektroteknik och jobbade med automationssystem. Jag är inte kvar i Norge längre utan jobbar istället i den svenska energisektorn.

      han menar att du måste haft en bra bakrund innan.
      eftersom dessa blogg kommentarer kanske inte är lämpade till detta syfte, vore det ju extremt trevligt om du kunde skriva lite om dig själv, bakrund utbildning gymnasium etc. kanske ett helt blogginlägg om det? så kan alla få läsa också. 🙂

      PS: rätta mig om jag har fel det kanske redan finns

     • MrOffshore

      Klickar du på mitt namn så kmr du vidare till min presentation. Där står min resa. Visst har det krävts massa jävla anamma men oxå tur. Har man otur när man söker jobb så gäller det verkligen att vara tålmodig.

     • Profilbild

      aha märkte det nu, intressant det där med fagbrev, är det gratis? hur fungerar det emd pratik och sånt och hur länge ska man ”egentlige” läsa fabrev och vilken nivå håller den sig på? gick teknisk linje under gymnasiet med mycket teori så som matte/fysik. högsta matte kursen och näst högsta fysik kursen, kommer det går att pressa fagbrev till 1 år? var ligger svårighetsgraden på? gymnasium eller högskola?
      tack

 4. Profilbild

  Hej! Jag är väldigt nyfiken på att jobba offshore.
  Jag har ingen erfarenhet och ingen kurs – än så länge..!
  I vilken ände börjar jag?
  Vill inte gå kurser i ”onödan” och sedan inte få jobb. Är det stor risk?
  Vänligen,

 5. Profilbild

  Hej helena. Självklart är det en stor risk att du tar kurser i ”onödan” vi måste komma ihåg att det är 300-400 stycken som tar examen i borr og brunnteknik varje år i norge och alla dem har exakt samma dröm om att komma sig ut offshore. Den bästa vägen
  Är nog att först flytta till norge och känna av läget.

 6. MrOffshore

  Hej Helena jag håller med Johan här ovan. Det är många som går ut vg2 varje år och många tar kursen i onödan. Som jag säger till alla; vill du verkligen ut offshore så måste du gå all in. Bara ta kurser och nöta arbetssöknader tills det händer. Går inte att tänka ”kmr detta gå?” osv, då faller man bort rätt fort.
  Har du ingen kurs och ingen erfarenhet så har du väldigt lång väg att vandra… vill du fortfarande så finner du all lämplig info på den här sidan 😉

  • Profilbild

   Tack ni båda!
   Jag har mest lite funderingar över saker först, men är jag säker på min sak ger jag alltid 110%!
   Det jag var mest intresserad av från början var industrimaler – därför jag kom in på den här sidan från första början!
   Har jobbat på byggen senaste fem åren. Är dock osäker på om det räcker någonstans..?
   Jag är definitivt öppen för att lära mig annat i vilket fall!
   Tänkte läsa GSK-kursen och SRC/VHF vilket som nu i höst.
   Det är kanske dumt att ställa frågan innan jag läst på lite mer nu, men vg2 är vad jag förstår en fortsättningskurs, eller? Vidare-gående från..?
   Jag läste om att plugga den på ITC, distans. Passar mig utmärkt då jag inte riktigt gillar att gå i skolan..!
   Är hur som helst på väg till Norge inom en månad så kontakter ska knytas! 😉
   Den här sidan är för övrigt guld värd – bra jobbat!

   • Profilbild

    ITC är ju dock inte helt distans. Är ju antingen 8 helger i Norge eller 2 veckor på Cypern.

   • MrOffshore

    När folk skriver VG2 på den här sidan så syftarman på Vidaregående år 2 bore- og brönnteknikk. I norge kan man plugga petroleum redan på gymnasiet alltså 🙂

    • atfre

     En sak att ha i åtanke när det gäller att läsa VG2 är också vilken information och kunskap om själva branschen och mycket ”varför vissa saker är som dom är”. Skulle du läsa det Helt på egen hand så får du även stå för att ta reda på den informationen helt själv. (det är väl iof ganska logiskt, men en bra grej att komma ihåg.)

     Tycker du inte riktigt om att plugga så är nog Cypernkursen helt optimal för dig på ITC. Där får du i princip allt framdukat framför dig samtidigt som du har semester 🙂

     Sen att du har precis alla kurser såsom säkerhetskursen etc inbakat i ”samma kurs” gör det endast lättare för dig själv.

    • Profilbild

     är det super viktigt att vara ”biff” du skriver att du sportat och varit aktiv hela livet, tror du att det är en av kriterierna dom tittar på när dom ska anställa? eftersom det är ett praktiskt yrke menar jag.

     • atfre

      Det är väl inget kriterie att du ska vara ”biff”, men däremot så är det alltid bra att få med att du sportar eller så så att dom ser att du inte är en latmask utan hyffsat fit så att du orkar med tufft arbete.

 7. Profilbild

  rpservices.no har heldistans för bore&brönn

 8. Profilbild

  Har du någon aning om ifall byggprogrammet räknas till att man har fagbrev?
  Ifall man har sitt gesällbrev naturligtvis.
  Jag har läst lite på olika länkar och det verkar som att det räknas?
  Det vore ju alla tiders isåfall! 🙂
  Och vet du hur det ser ut för sjöingenjörer offshore just nu?
  Var sugen på den utbildningen redan förut, men sökte aldrig. Dumt nog!

 9. Profilbild

  föresten det slog mig just att dom här helikopterpiloterna borde ju tjäna en förmögenhet på att skjutsa runt er varannan vecka. när det inte är er rigg så är det väl en annan menar jag, borde verkligen finnas jobb för dom hela tiden, och i sverige är det ju bara några hundra personer som ens kan flyga helikopter menar jag.

  • Profilbild

   Du tjänar grymmt bra som helikopterpilot oavsett. Men, CPL(h) ligger på runt millen. Och för att få jobb behöver du ett par tusen timmar på turbinmotor.
   De flesta går via militären.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.