Meny

Svenska sidan om offshore

Tillslut gick stormen ned

Tillslut gick stormen ned

Äntligen sitter man hemma i lägenheten igen! Som alltid är den obeskrivligt skönt att komma hem och ha dessa 4 veckor ledighet framför sina fötter! Denna offshore turen var speciell på många sätt. Fick besked innan utresa att det bara skulle bli en vecka för min del eftersom jag ersatte en som var sjuk. Men i Nordsjön är man alltid sjuk 2 veckor så jag förstod att det skulle bli en full 14-dagars tripp.
Anledningen är att om du e sjuk när du ska ut så börjar man med att ersätta dig din första vecka. Så att du kan iaf jobba din sista vecka. Där emot får man egentligen ingenting extra i plånboken för att vara på jobb eller va hemma sista veckan så därför är alltid alla sjuka minst 2 veckor.
Riktigt spännande var det att gå som roughneck oxå! Har lärt mig väldigt mycket och frågan är nu om jag ska gå som det i fortsättningen eller om det blir flera turer på däck…?
Första veckan är ju natt och då får man sina tillägg men under dagveckan har man sin grundlön oavsett..

Som jag skrivit tidigare så kunde inte helikoptern landa på vår hemresedag pga stormen. Sen var det ännu mer storm i 4 dygn tills vi imorse kunde flyga hem. Det blev en lugn period i stormen under 4-5 timmar och då passar dom på givetvis. Halva riggen va typ på övertid haha! Hade vi inte kommit hem idag så hade det blivit över 3 veckor offshore för mig, stormen går nämligen upp nu i skrivande stund och kommer hållas uppe till typ lördag!

Även om det inte blev överdrivet mycket jobb sista dygnen så är jag helt fucked just nu. Var tungt att vända till natt igen sista 5 dagarna. Man visste ju heller aldrig säkert ifall man skulle hem morgonen efter sitt nattskift. Det var ständigt spekulerande i fikapausen huruvida stormen skulle lägga sig eller inte.riggs

Vi upptäckte under en high-wind-check oxå en kabelstege uppe i derricken som lossnat från sina boltar. Det blåste +60 knop och den balken satt bara fast i en tunn elkabel. Kunde alltså blåsa ner när som helst komma som en spjut ner på drill floor. Därför var hela området avspärrat i 3-4 dygn tills vinden gick ner och vi kunde montera fast den igen.

Skrev ju oxå om ett Dropped Object som hände… Det räknades aldrig som det fick jag höra sen eftersom hjälmen faktiskt rullade ner för trapporna…………… yeah Right! 😀 men men alla tjänar ju på att komma upp i 90 dagar utan fallande objekt. Win Win som det heter.

Hann nätt å jämt med ett direktflyg från Stavanger till Stockholm vilket va skönt! Rätt speciell känsla faktiskt; klockan 7 sitter man och åker helikopter på ett stormigt hav, 4 timmar senare är man hemma i fridfulla närförorten och handlar mat på butiken. Två helt olika världar verkligen men ändå så nära varandra.

Fick nån fråga om vad man egentligen tjänar på en övertidsvecka så där ute. Om sanningen ska fram så vill jag egentligen inte outa det i exakta siffror. Gillar mystiken lite över det hela även när jag själv läser om andra och deras löner. Har även en del vänner/familj som läser bloggen så känns dumt att flagga med det allt för mycket. Kan bara säga det att för mig är det otroliga pengar. Vet inte vilken annan anställning som kan ge det som offshore jobb ger. Snackade en del med en kollega där ute angående att spara till lägenhet osv. Han har haft som mål länge att bli miljonär, och han började som lärling för inte ens 3 år sedan. Killen har inte ens fyllt 22 år än och har på dessa 3 år sparat ihop 900 tusen!! Då har han inte bara ätit nudlar i 3 år men heller inte köpt massa onödigt skit. Bor hemma och har inga kostnader..
Höll på att falla av stolen när jag hörde det! Tänk bara på det!? Finns det nått annat jobb i världen där en 21-åring kan jobba ihop 1 miljon??? Då pratar jag anställning och inte nån justin beiber-fjant 🙂 Håll med om att det är imponerade!

Nää kanske är dags att jag trappar ner lite med penga-snacket här på bloggen. Känner att varje inlägg bara handlar om det numera. Men säger det igen, för mig är det viktigt just nu så det är väl därför det hamnar i fokus. Men jag ska skärpa mig! Ska knåpa ihop en artikel nu när jag är hemma om dom stora möjligheterna som finns kommande åren att få jobb i Nordsjön. Många stora företag kommer verkligen mass-anställa! Se till att vara redo när det är dags……. 😉

En rolig grej för övrigt! En trogen läsare här på bloggen jobbar offshore med vindkraftverk i Tyskland. Väldigt spännande och för mig helt främmande! Han skickade en bild på facebooksidan som jag lägger ut här under. Ska försöka flörta till mig ett gästinlägg från honom inom snar framtid, får se hur det går 😀 tysk sektorAnnars tänkte jag ringa min koordinator om nån dag eller två och säga att jag gärna jobbar övertid. Har inplanerat 4 veckor fri nu och därför blir det övertid från första timmen om jag får jobb. Blir det inget napp där så har jag massvis med lägenhetsvisningar att gå på som jag ser fram emot! Sen den årliga skidresan med boysen till Sälen om 2 veckor. Kommer bli episkt 😛

MrOffshore

Arbetar som roustabout i Nordsjön. Även haft anställning som kaksoperatör och roughneck. Har jobbat offshore sedan mars 2012.
MrOffshore

Senaste inlägg av MrOffshore (Visa Alla)

14 Kommentarer

 1. Profilbild

  Har en fråga till dig…vad var namnet på bemanningspoolen som skickar iväg dig till jobbet?

  Tackar o bockar för en bra sida du har lagt upp!!

  • MrOffshore

   Jag är anställd i poolen i ett drillingföretag. Väntar på att det ska bli en plats ledig på ett nuvarande crew bara.

   • Profilbild

    Hej! Jag vill bli roustabout. Jag gick bygglinjen 3år och har nu jobbat i 5-6år som snickare på sveriges största byggföretag. Jag har Tack vare dom samlat på mig några kurser som kan hjälpa mig på vägen.
    Heta arbeten cert som även gäller i Norge.
    Säkra lyft cert.
    Fallskydd cert.
    Mobila plattformar cert.
    Vad tror du om min bakgrund?

    Min vision är att gå 4mån på nortrain. Men vad för kurser ingår inte den utbildningen, behöver jag göra fler för att ens få befinna mig på rigg?
    Tänkte på om man går din ”kaks” väg ut och tar kurser allt eftersom.

    Jag vill ut så fort som möjligt på minimum kurser för att kunna ha råd och ledigt under tiden jag tar resten av kurserna för att bli roustabout.

    Har du sett offshoresupporten.se?
    Ny sida vad jag förstår som erbjuder offshoreutbildningar. Är det konkurrentkrafftigt alternativ tro?

    Jag har väl ingen större chans att flytta till oljeriggsstäderna men jag bor mindre än 2t från gränsen och trondheims flygplats.
    Mvh

   • Profilbild

    Men innan du anställdes i ett drilling-företag var det ju en bemanningsfirma som skickade dig till olika riggar hela tiden, eller? Vad var det för firma?
    Rock On killen!

    • MrOffshore

     Jaa du menar så 🙂 Då gjorde jag enskilda uppdrag åt Hytech Personel.

 2. Profilbild

  Klart man ska vara pengakåt! 😉 Men om det där med framtida möjligheter. Är det under 2014 du menar eller ännu längre fram?

  • MrOffshore

   Halloj OljeNissen! Det är från 2014 och framåt egentligen 😛

   • Profilbild

    Låter gött de 😉 Gäller bara att sticka ut bland alla tusen! Hehe

 3. Profilbild

  Skit kul att läsa allt som skrivs är jäkligt intresserad av att komma ut!! mvh ex.brandmannen

 4. Profilbild

  Tjena igen!
  Ok lite sköna ’stormstories’ kan ni väl dra???
  Helikopterfärder, gungande riggar, sjösjuka?
  Lobbar fortf för min sambo om fördelarna:)
  The story goes on……!
  Tack för grym och informativ blog!
  Alltid kul att läsa om ’cashen’ 🙂

 5. MrOffshore

  Ända gången jag varit sjösjuk offshore var under en flight tillbaka till land. Då var det dimma så allt utanför var vitt + att det var turbulens ungefär hela tiden vi var i luften. USH!
  Satt med suiten öppen för att värsta fall kunna spy i den, som tur va hann vi landa på Sola innan jag behövde göra det.

 6. Profilbild

  Hej! Jätteintressant läsning. Nu genomfört grundläggande säkerhetskurs och hoppas på att komma ut som syrra. Några tips om intressanta bolag?

  • MrOffshore

   Songa, COSL, Rowan och Maersk anställer som sjutton nu. Bra att du ställde frågan Peter! Jag har tänkt skriva en artikel om detta men hade glömt bort det, hehe.
   Tack att du påminde mig om det

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.