Meny

Svenska sidan om offshore

Träffen och nattmodus

Träffen och nattmodus

Då är man äntligen ute igen på det stora blå havet. När vi flög ut med helikoptern så möttes vi av ett stort eld inferno som sprutades ut ur flammebomen. Rätt läckert att se måste jag säga! Riggen är i slutfasen av brunnen även kallat komplettering. Dom testade hur bra oljan i brunnen var och gasen som kom med upp i samma veva bränner man bara ut i luften på en lång bom som går ut en bra bit från riggen. Trotts att den enorma flamman va säkert 80 meter bort så var det väldigt varmt på helikopterdäck när vi landade.

Men ska börja med att rapportera lite ifrån den väldigt lyckade Offshoreträffen som va hade i Stavanger! Vi blev ett 10-tal personer med folk från Göteborg, stockholm, uppsala, dalarna, åre och piteå. En tjej var på plats resten grabbar och som ni sett i tidigare inlägg var  i hemma hos Fredrik som oxå bloggar här ibland. Väldigt avslappnad stämning där det även dracks en och annan öl.

Förutom mig var det nån som hade varit offshore, nån på supplybåt och några hade jobbat onshore än så länge. Var väldigt intressant att lyssna på folks historier och deras erfarenheter från livet i stavanger, utbildningarna och förväntningarna dom hade på sin offshore karriär. Kommer så väl ihåg hur jag själv hade den där glöden i ögonen och bara ville ut till varje pris no-mather-what! Kul att se iaf och jag ser fram emot att kanske styra upp ytterligare en träff om 6-12 mån och då höra att dom flesta där börjat jobba offshore 😛

Vi diskuterade även senaste tidens dåliga nyheter som kommit från branschen. Detta om stt Statoil drar i handbromsen och mycket blir helt stillastående. Och det år ganska läskigt när man tänker över det hur ett företag kan avgöra så mycket. Sen ska man ju komma ihåg att många göra sin första tur offshore via bemanningsföretag som i sin tur jobbar för ett serviceföretag (typ IKM), som i sin tur jobbar för Statoil… Så givetvis blir man drabbad när man är längst ut på kedjan och inte har någon erfarenhet.

Samma diskussion har gått här ute vad som ska hända med vår rigg när dens kontrakt går ut i mitten på nästa år. Givetvis kan mycket hända fram tills dess och i ärlighetens namn är jag inte orolig, mycket kan hända fram tills dess. Sen står man ju lite tryggare om man har fast jobb på en borerigg än om man blir inhyrd per tur för ett bemanningsföretag. Men faktum kvarstår! Branschen vi jobbar i går i cykler av dåliga och av bra tider. En dag kan man ha otur och då tror jag det är viktigt att man har säkrat sig ett lite högre jobb (i den mån det är möjligt) samt att man har råd på hemmafronten att kanske jobba i sverige igen. Så att man inte har skulder upp över öronen och höga utgifter menar jag…10550997_10152622960755011_276226750859473795_n

Nu är man iaf fullt igång på riggen efter dom 2 första nätterna som alltid är värst. Nu är man i nattmodus och det är så mycket att lära känner jag! Känns väldigt spännande och tiden går mycket fortare än på däck. Just nu har de varit wire line operation där dom installerade 2 pluggar nere i brunnen. Wire line betyder att man tex sänker ner saker med en lång pianotråd som viras ut från en stor vinsch. Som jag visste är det mycket mud och mycket svett vilket jag villar! Känns som att man verkligen får slita för sin ledighet liksom 😉

I nästa vecka är det rig move så det ser jag fram emot! Den är dock planlagd att göras på kvällen så har vi otur så är vi på dagskift då. Annars får man väl gå upp på helikopterplattan när man är ledig och kika… vi skulle visst bara flytta riggen ett par meter så det går nog relativt fort tror jag.

Som ni vet är det iaf fredag så hoppas alla får en bra helg. Vill tacka alla som kom i tisdags på träffen jag tyckte de va sjukt trevligt att träffa alla! Även en tumme upp till dig som skjutsa mig tillbaka till hotellet sen 😉 Nu ska jag äta middag sen försöka bidra med något under nattens arbete, inte bara stå som en bortfintad mittback 😀

MrOffshore

MrOffshore

Arbetar som roustabout i Nordsjön. Även haft anställning som kaksoperatör och roughneck. Har jobbat offshore sedan mars 2012.
MrOffshore

Senaste inlägg av MrOffshore (Visa Alla)

11 Kommentarer

 1. Grattis till upprycket, och jag känner så väl igen känslan när man först komupp på flooren… kände mig totalt bakom flötet första turen. Men det släpper rätt fort som tur är 🙂 Hade vart skoj och vart på träffen men tyvärr jobbade jag då. Får satsa på nästa!

  • MrOffshore

   Hej Pusher! Ja gud man är inte kaxig hehe, får bara göra som man blir tillsagd och göra sitt bästa. Hur lång tid tog det innan du kände dig lite varm i rollen? 6 månader….? Jag räknar med något sånt iaf 🙂

   • Mja dom vanligaste sakerna vi gör gick in rätt fort men det kommer fortfarande saker jag aldrig gjort. Eller kanske 2 år sedan sist, men det brukar lösa sig rätt bra ändå 😉

 2. Are you on your first trip as a roughneck?

  Also crew changed today…. counting the days already!

  • MrOffshore

   Nej har gjort en tur som rouhneck tidigare men det har man typ glömt bort 🙂 vad jobbar du som Dante?

   • Best of luck, remember – don’t put your fingers where you wouldn’t put your dick!

    I was a mudlogger for a few years but I’ve just joined a drilling contractor as a trainee AD, spending 1 year as roughneck and 1 year as derrickman then working as AD from then on.

  • Going home on monday 😀

   • Lucky bastard. I had the misfortune of a wet trip all day with rig tongs and a shit pipe spinner that doesn’t fucking work….

 3. Får tacka själv för en trevlig kväll.
  Det var både kul att få ett ansikte på några av er som postar här samt riktigt lärorikt att sitta och lyssna på allt som sades.

 4. har läst lite på norska sidor om att många oljeriggsarbetare blir uppsagda just nu. hur tror du att arbetsmarknaden på oljeriggar ser ut om ca ett år och chanserna att få jobb efter 4 månaders kurs på nortrain nu när oljeindustrin verkar dra i handbromsen?

 5. cool

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.