Meny

Svenska sidan om offshore

Tryckkontroll & Examen II

Tryckkontroll & Examen II

Nu var det snart en månad sedan våran första examen och vi har den andra imorgon tisdag. Den examen innehåller de senaste kurserna Intervention/Produktion och Tryckkontroll 1 och 2. De senaste två veckorna med tryckkontroll har varit mest matematik. Ingen svår matte, eller mer fysik om jag ska vara noga, men det gäller att hålla ordning på alla termer, förkortningar och namn på allt möjligt.

 

Intervention & Produktion

Intervention betyder att man går ned i en producerande brunn, under tryck, och gör underhåll eller kontrollerar någonting. Det görs med Wireline eller Coiled Tubing, två olika metoder för att skicka ned verktyg i brunnen, montera pluggar, ventiler, öppna ”dörrar” och en massa annat som kan göras med utrustningen som sitter i en brunn. Dessa jobb ligger hör inte till drilling utan till underhåll eller brunnservice. En av inriktningarna man kan välja på fagskolan på Nortrain.

Tryckkontroll

2 veckors kursen tryckkontroll handlar om att hela tiden, under borrning eller produktion, ha kontroll på trycket i brunnen. Det här beräknas hela tiden eftersom man borrar djupare och det kan gå riktigt illa om man någon gång mister den kontrollen. För er, eller oss, som endast har erfarenhet av Bar och Psi när vi pumpar bildäck (2 – 2,5 Bar) kan jag försöka beskriva vilka enorma tryck det handlar om. Ett tryck från ett reservoar på 5000 meters djup kan lätt vara över 500 bar, över 700 bar för en HPHT-brunn (High-Pressure-High-Temperature) och en temperatur på minst 150°C! Reservoarer med ett tryck på över 1000 bar borras inte i Nordsjön. Det här trycket ska hållas emot av vätskan i brunnen som blandas upp med rätt densitet (Kg/liter). Blir vätskan för tung riskerar man att instället trycka sönder reservoaren. Brunnvätskan cirkuleras hela tiden genom brunnen med hjälp av enorma pumpar på riggen som levererar över 3000l/min.

Balansen för att hålla brunnen under kontroll men i produktion är bland det viktigaste på riggen. Det är trycket i reservoaret som ska trycka olja och gas hela vägen till till ytan men trycket sjunker eftersom, det finns flera metoder för att behålla trycket under en längre tids produktion. Till exempel borra en injektionsbrunn in i reservoaret från sidan och pumpa in bland annat vatten för att ”lyfta” oljan och hålla ett högt tryck.
Skulle man förlora kontrollen finns det flera barriärer som ska hindra en utblåsning. Stora ventiler som stänger in brunnen på riggen eller på havsbotten och om inte det skulle räcka finns shear-rams, enorma ”knivar” som helt enkelt klipper av hela borrsträngen och stänger in brunnen.

Brunnvätskor

Det finns många olika brunnvätskor och vi har haft en vecka enbart med att räkna ut blandningar och lära oss om dessa. De som jobbar med att räkna ut vätskor till en ny brunn jobbar mest på land och har säkerligen minst en treårig bachelor (kandidat-) examen bakom sig, mudingenjörer! Sen finns det såklart en hel del folk på riggarna som blandar dessa och alla som jobbar inom drilling ska ha en förståelse för vad olika tillsatser gör och varför man använder vad och när. Det finns vattenbaserade som är det vanligaste och mest miljövänligt. Sen finns det oljebaserade, de är det dyra och farligaste men måste ibland användas, har sett lite siffror här på sidan om vad de kostar, någon nämnde ett literpris som en finare whiskey 😉

Efter den här examen är vi egentligen klara med det mesta teoretiska och går in på de praktiska kurserna med VHF och stroppekurs först ut innan påsklov! På fredag börjar även säkerhetskursen som är uppdelad på 4 fredagar. Det är nu bara 6 vekor kvar på hela utbildningen!

 

mroffshore

Fredrik

Jag studerar på Stavanger Offshore Tekniska Skole och arbetar både onshore och offshore men utan fast rotation.
Fredrik

Senaste inlägg av Fredrik (Visa Alla)

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.