Meny

Svenska sidan om offshore

Uppdatering från skolan

Uppdatering från skolan

Efter första veckan är intrycket att det här kommer bli en riktigt rolig utbildning! Det verkar vara en bra klass med många sköna människor. Vi är ungefär 17 svenskar, fick intrycket av att det var fler än vanligt. Lärarna vi har haft hittills har alla lång erfarenhet av branschen som konsult, roughneck, derrickman eller geolog.

Matematik

Förra veckan var det matematik. Det är många som undrar över nivån på den så jag skriver ner det du bör ha med dig. För dom som inte har Matematik B kan man komma till skolan en vecka tidigare för att ta den kursen, det är under självstudieveckan. Nivån är ungefär Matematik A och B.

 • Förenkla rotuttryck
 • Förenkla och förkorta bråk
 • Addera, subtrahera oh dividera bråk, rotuttryck och 10 potenser.
 • Potensreglerna
 • Logaritmlagarna
 • Vrida och vända på fysikformler
 • Lite enkel algebra, kunna lösa ut X
 • Faktorisera uttryck
 • Växtfaktor
 • Andragradsekvationer
 • Like grundläggande fysik är alltid bra att ha.

Geologi

anticline

Denna vecka är det Geologi på schemat. Den grundar sig i en av böckerna vi fått ut. Den går grundläggande igenom hur jorden fungerar och äruppbyggd, bergarter och vad som skilljer dom åt, mineraler och deras betydelse samt plattektonik, för att sedan gå in mer djupt i hur och vart olja uppstår i allt det här. Låter kanske tråkigt för många men det är riktigt intressant!

D-nummer

Det uppstod lite problem med D-nummer för många svenskar, eftersom en del saknade det kunde de inte anmäla sig till offentligexamen i maj. Skolan gjorde allt dom kunde för att lösa det och rektorn var ner till oss flera gånger. Han ringde personligen till en bank i närheten och löste så dom kvitterade ut D-nummer till de som behövde. Så till alla som ska börja på utbildningen och vill skriva offentligexamen, skaffa D-nummer innan. Har ni inte jobb fungerar det inte att gå till skatteetaten med studiebevis, dock så kan man gå till banken. Ring innan för bankerna verkar själva inte veta om att dom kan ordna med D-nummer. Se länk

Offentliga examen

Den offentliga examen vi ska göra i maj är i fyra delar. Det är alltså 4 examen på en vecka! De kostar ca 400NOK styck och anmäls via privatistweb.no. De är exakt samma fyra examen som Nortrain har under utbildningen, men de på Nortrain är endast interna, de offentliga är de riktiga.

BRT2001 Leiting, boring, komplettering
BRT2002 Produksjon og brønnvedlikehald
BRT2003 HMS og kvalitet
BRT2004 Tverrfagleg eksamen brønnteknikk

Blir till att stänga av datorn och mobilen, dra ner persiennerna och köra stenhårt hela veckan i maj! För att få fira med en 100kr öl på krogen efter kanske..

Fick höra lite historier av en lärare idag. Han berättade vad andra gjorde med tiden och pengar som dom tjänar offshore. Han själv reste, någon drev ett hotell men en kille tog en hel doktorsexamen på friperioderna! När han var klar med den slutade han offshore, det verkade bara för att finansiera det han egentligen ville göra, han jobbade som derrickman om jag minns rätt.

Fredrik

Jag studerar på Stavanger Offshore Tekniska Skole och arbetar både onshore och offshore men utan fast rotation.
Fredrik

Senaste inlägg av Fredrik (Visa Alla)

9 Kommentarer

 1. Profilbild

  Har det alltid varit 4st offentliga examen på Nortrain eller är det nytt för i år?

  • Fredrik

   Jag tror det var ganska nytt, det hade iallafall skett någon förändring, hur det var innan vet jag inte riktigt.

   • Profilbild

    Skillnaden sen innan är att man inte får ha hjälpmedel under skrivningen såsom. kalkylator, pc, formelsamling osv.. Jag har förstått det som att det iallafall tidigare också varit 4examen.

 2. Profilbild

  Hejsan kul Fredrik !

  Kör hårt ! / ( bäst i klassen )

  //DAD

 3. Profilbild

  Ungefär hur många personer är det i din klass?

  • Fredrik

   Totalt är vi närmare 45st.

 4. Profilbild

  Hur bor du Fredrik, och vad betalar du

  • Fredrik

   Vi bor relativt billigt. Vi är 4st svenskar som hyr en 4:a (3 sovrum), den ligger på 15200NOK/mån så med el och bredband landar vi på 4400Nok ca. Du kan bo i ett kollektiv för precis under 4000 eller egen lägenhet för 6.000-12.000NOK.

 5. Profilbild

  Är mattprovet man gör i skolan den första veckan på samma nivå som pretestet man gör online på fronter?

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.