Meny

Svenska sidan om offshore

Uppdatering rådande privata skolor och läget just nu

Uppdatering rådande privata skolor och läget just nu

Har börjat få fler och fler frågor både här och på Facebook ang hur läget ser ut idag med utbildning osv. Jag tog och kontaktade dom privata skolorna för att få höra hur dom såg på läget just nu. Och lite grann vad som hänt i deras verksamheter sedan krisen slog till i 2015.

Nortrain som ligger i Stavanger och som jag gick på själv. Berättar att för bara 2 veckor sedan startade dom sin första nya Bore- og Brunnteknik sedan 2015. Det är alltså grundkursen som kan va en bra grund att stå på när man ska utbilda sig och komma offshore. Hos dom kostar den 80 000 NOK och är 4 månader lång. Det ingår även säkerhetskurs och lite rigging osv som är bra att ha när man ska söka jobb.

ITC Boreskolen som ligger i Tønnsberg utanför Oslo kör fortfarande sin snabbkurs på Cypern. Just nu kör dom en kampanj där dom sponsrar kursdeltagare med 9900 NOK för resa och uppehälle. Den här snabbkursen gör helt klart att man får diplomet fort men den är inte lika gedigen som kursen hos Nortrain. Vidare fick jag inte ut någon vidare information av ITC än det jag hittade själv på hemsidan. Märkligt att man tackar nej till gratis reklam kan man tycka.

Nortrains rektor kunde var iaf klart mer behjälplig och han kom med följande fakta.
Just nu är det inte alltför stor aktivitet men det börjar öka ser dom. Dom kommande 4 åren behöver det anställas ca 18 000 nya personer till Nordsjön pga att folk går i pension. I tillägg behövs det mellan 25 tusen nya tjänster under samma period när uppfasen kommer tillbaka. Ha då i åtanke att över 40 tusen har fått lämna oljeindustrin sedan krisen slog till. Så återhämtningen kommer att ta tid helt klart.

Han berättar vidare att nu i höst startar dom upp en ny kull på teknisk fagskola. Vilket oxå är den första nystarten sedan hösten 2015. Sedan dess har många slutat på fagskolan innan dom blev färdiga. Förmodligen för att man kanske gick där via jobbet som betalade åt en. Eller också för att man förlorat jobbet och gett upp oljeindustrin. Nortrain ser nu att fler av dom som hoppat av börjar komma tillbaka för att färdigställa sin utbildning.

Just nu har dom 2 svenskar som går grundkursen 🙂 När jag gick där 2011 så var vi också 2 svenskar men året efter var halva klassen från Sverige haha! 🙂 Ska också tilläggas att dom nu är endast 7 elever som går grundkursen. På min tid vad vi 40 elever och dom körde 2 klasser per år. Året efter hade dom 3 eller 4 klasser med 40 elever i varje. Snacka om att efterfrågan har rasat!

Lite andra förändringar som hänt inom skolsektorn är att när man läser grundkursen hos Nortrain så uppfyller man intagningskraven till att läsa teknisk fagskola. Förut fick man fagskolepoäng för detta men det har man nu ändrat så att man får studiepoäng. Det är nu alltså lättare att studera till ingenjör efter färdigställd fagskola.

Enda privata aktör
Varje år så utför NOKUT revisioner hos dom privata skolorna. Och numera har både ITC Boreskolen och Peteka förlorat sina certifikat att hålla utbildningarna. Detta gör att Nortrain numera är den enda privata aktören som kan erbjuda detta. Man kan läsa fagskolan hos offentliga skolor också men jag tror det är väldigt svårt att komma in som vuxen på en sån. Nortrain har kvar dom 4 fördjupningarna på fagskolan som dom hade då jag läste där också. Alltså;

Drilling
Produktion
Subsea (havsbotten)
Brunnservice

Har varit intressant att följa dom privata skolorna senaste åren. Hur dom i boomen hade överfyllda klassrum. Hade Road Shows i både Norge och Sverige. För att sedan långsamt förtvina när krisen slog till. Är man seriös med att komma offshore tror jag verkligen det är NU man ska utbilda sig. Det vänder alltid tillbaka upp och nu är utbildningar som billigast för väldigt få vill gå dom. Ska själv till Stavanger i november och ta några kurser som jag ska betala själv. Det är rätt fina rabatter man får just nu eftersom att alla kurscenter hellre vill ha deltagare än ingen alls.

Varje gång jag är offshore får jag också större tro på att botten är bakom oss. Min firma har fått lite fina kontrakt och fler är på gång ryktas det om. Det norska folkkära Statoil har bytt namn till Equinor för att dom ska ställa om sig till mer förnybar energi. Och då kan man inte ha ordet Oil i namnet… 😉 Där kan man räkna med att det kommer öka inom vindkraftsverk-parker. Det är offshore jobb det oxå!

Världens största borrföretag Transocean har köpt upp både Songa och Ocean Rig. I krisens linda gick Transocean från att ha 7 riggar i Norge till att ha 1. Nu blir dom återigen största aktören på norsk sockel. Minns när jag gick skolan och höll på att söka jobb att Ocean Rig hade bonus till alla anställda var tredje år. Då fick man var tredje år en extra halv månadslön eller liknande. Allt för att locka folk när ALLA företag anställde som bara attan. Häftigt att se förändringen som skett sen dess!

Jag tror oavsett att det kommer ta många år innan/om industrin når sin prime igen som den hade under 2013-14. Men folk kommer gradvis att lämna yrket och för dom som verkligen vill ut offshore så går det. Men att gå endast grundkursen och få jobb utan relevant erfarenhet det tror jag inte kommer att hända. Men alla börjar ju någonstans. Varför inte studera mer och på så sätt sticka ut från mängden?

Jag har varit uppsagd i prick 2 år men ändå rest som vikarie hela den perioden. Företagen har gjort stora besparingar över alla fronter men nu är oljepriset tillbaka över 80 dollar och har legat stabilt över 70 det senaste året. Fortsätter det ligga här så kommer investeringarna tillbaka. Är man helt färsk kanske man borde rikta in sig på offshore inom vindkraft-industrin?

Nortrain har nu ett erbjudande till alla svenskar som vill gå grundkursen! Söker du via detta anmälningsformulär så får du 3600 NOK i rabatt!

Blev en kort artikel men förändringar sker som sagt väldigt långsamt så den kommer gälla ett bra tag misstänker jag. Hoppas det besvarade frågor från nya läsare. Annars är dom väldigt snabba att svara om man kontaktar skolan själv med sina funderingar…

MrOffshore

Arbetar som roustabout i Nordsjön. Även haft anställning som kaksoperatör och roughneck. Har jobbat offshore sedan mars 2012.
MrOffshore

Senaste inlägg av MrOffshore (Visa Alla)

8 Kommentarer

 1. Profilbild

  Kul å läsa! Tänk vad vi slet på Nortrain och ja tänk vilken tur vi haft. Var själv klar ett år efter dig. Var lite besviken att jag inte fick jobb i drillingen, utan service. Men nu i efterhand så förstår jag att jag haft ännu mer tur. Fast jobb genom hela nerturen.

  Har också märkt att ni drillingguttar ofta är lite avundsjuka på hur bra vi har det när vi är ombord. Lättare å bli gammal i service. Men 2/4 är å andra sidan inte vanligt, där har ni det bättre.

  Precis kommit tilbaka efter 3 veckor nu dagens lunch på kvarterskrogen.

  • MrOffshore

   Hej Grannen ja vi har verkligen haft tur som hamnat där vi är. Tror alltid det kommer finnas dom som har ”bättre” jobb oavsett vad man gör. Viktigt att man själv är bekväm med det man pysslar med. Jag kan själv avundas service ibland som kan sitta inne flera dagar i väntan på att få utföra just sitt arbete. Men jag känner oxå mig själv så pass väl att jag hade blivit förslappad på det sättet. Tiden går ju otroligt långsamt hade jag känt.
   Nu kommer ju vinterhalvåret där jag dock hellre hade bytt plats 😉 Som sagt; alla jobb har för- och nackdelar.

   Grattis till 21 dagar offshore det låter som ett riktigt KLIRR i kassan.

 2. Profilbild

  Hej!

  Grym hemsida! Riktigt glad att jag hittat.

  Har du några tips angående vad man kan göra utöver att plugga på t.ex. Nortrain för att få lite mer merit inför arbetssökandet?

  Vad för andra typer av yrken/utbildningar hade varit meriterande för att ha bättre chanser till att lyckas få offshore jobb?

  Det kanske finns någon artikel som du tidigare skrivit angående det här, ursäkta i så fall.

  Tack!

  • MrOffshore

   Alla hentverksryrken lär ha lite relevans. Speciellt elektriker eller rörläggare, svettsare. Men självklart har du jobbat inom industri som mekaniker är det ju toppen oxå. Ganska likt jobb säkert.

   Finns massvis här på bloiggen du kan gräva ner dig i… ☺

 3. Profilbild

  tjena! precis gått klart min utbildning som elektriker! skall nu ansöka till firma. men jag antar såklart att man måste va 3dje års montör innan man ens tänker på att söka vidare till offshore. är det möjligt att kontakta något offshore innan man är full utbildad montör så att man får jobb direkt när man är klar!? tänke att det tar ju säkert sin tid innan man får svar och så :0

  • Profilbild

   Du måste ha norsk fagbrev/yrkesbevis (DSB) för att jobba offshore, och får att få det måste du jobbat 3år tror jag efter du fått din svenska ECY behörighet.

   Måste så klart ha säkerhets kursen (GSK) också och EX kurs tror jag är ett krav (görs online).

   Läsa på om tex automation eller någon annan specialisering skadar aldrig.

   Jag är också elektriker men har TT och rigger kurs utöver det, och snart säkrings ledare för TT.

   Till en början är det nog lättast att komma in via något bemannings företag som tas inför större projekt.
   Några jag kommer på nu är: Rosenberg, Beerenberg, IKM.. Vet inte om alla har elektriker dock..

   Dom olika sällskapen har egna elektriker, men branschen rör sig väldigt fort så att bli lovad jobb flera år fram kan du nog tyvärr bara drömma om.

   Men har du alla licenser osv klart så du kan sändas ut samma dag och ligger på och ringer dom olika så är chanserna nog goda, iaf just nu.

 4. Profilbild

  Hej jag är en 17 årig kille som precis har börjat första året på gymnasiet. Jag har stora drömmar om att få jobba med sånna här jobb. Jag skulle vilja veta vilken linje jag behöver ta när jag ska börja universitetet sedan för att få jobba i norge som oljeriggare.

  • Profilbild

   Det finns alla typer av jobb här ute, så beror helt på vad du gillar generellt.

   Det är allt från personal som städar/tvättar i bo delen till geologer och specialiserade ingenjörer som gör beräkningar i olika projekt där några miljoner är små pengar.

   För att jobba på däck så är det borrare vilket du kan läsa mer om här på sidan, men finns mekaniker, svetsare, målare, elektriker, automations tekniker osv..

   På kontors sidan sitter ingenjörer av olika sort, projektledare med olika bakgrunder, HSE folk osv osv..

   Min bakgrund är elektriker men har också ropeaccess nivå 3 och rigg kurs (riggning som i säkra lyft) + några till.

   Hade jobbat som ”vanligt” i ca 10 år efter gymnasiet innan jag upptäckte att man kan jobba som klättrare och gick nivå 1 IRATA i mars 2012.

   I april i år 2019 fick jag anställning som nivå 3 säkring ledare hos ett företag som specialiserat sig på avancerade lyft operationer i samband med ropeaccess/tillkomst teknik.

   Hade min första tur offshore november 2015, men har inte sökt allt för aktivt då jag hade fullt upp med jobb på land och ville ha rep timmar för att gå upp i nivå.
   Har hittills laggs ca 150 000kr på kurser innan jag fick första betald nu när jag fick anställning och konverterade min klättring certifikat till Norsk standard.

   Dock jobbat samtidigt och kurser är avdragsgillt 😉 Så är inte så farligt som det låter..

   Brukar jämföra med folks studie skulder efter 4-5år på högskola, och då ”kan” dom ändå inget när dom kommer ut..

   150 000kr på 7år och då med 7års arbetserfarenhet inkluderat, får man inte på högskolan!

   Vet inte vad du läser till nu, men rekommenderar starkt att oavsett om du väljer ett ”skrivbords jobb” eller inte, så se till att jobba iaf 1-2år praktiskt med du sen ska rita åt andra.

   Tex om du vill bli ingenjör, hitta ett jobb på någon mekanisk verkstad på sommarloven eller innan högskolan så du vet det praktiska i vad du ska räkna på och rita upp sen.
   Oavsett var jag jobbar, om det är på land eller ute till havs, så är det i princip en regel att ritningarna alltid har några idiotiska fel som man med en gång ser när man står där i verkligheten. Men som inte va lika tydliga i den polerade 3D modellen.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.