Meny

Svenska sidan om offshore

Uppdatering rådande privata skolor och läget just nu

Uppdatering rådande privata skolor och läget just nu

Har börjat få fler och fler frågor både här och på Facebook ang hur läget ser ut idag med utbildning osv. Jag tog och kontaktade dom privata skolorna för att få höra hur dom såg på läget just nu. Och lite grann vad som hänt i deras verksamheter sedan krisen slog till i 2015.

Nortrain som ligger i Stavanger och som jag gick på själv. Berättar att för bara 2 veckor sedan startade dom sin första nya Bore- og Brunnteknik sedan 2015. Det är alltså grundkursen som kan va en bra grund att stå på när man ska utbilda sig och komma offshore. Hos dom kostar den 80 000 NOK och är 4 månader lång. Det ingår även säkerhetskurs och lite rigging osv som är bra att ha när man ska söka jobb.

ITC Boreskolen som ligger i Tønnsberg utanför Oslo kör fortfarande sin snabbkurs på Cypern. Just nu kör dom en kampanj där dom sponsrar kursdeltagare med 9900 NOK för resa och uppehälle. Den här snabbkursen gör helt klart att man får diplomet fort men den är inte lika gedigen som kursen hos Nortrain. Vidare fick jag inte ut någon vidare information av ITC än det jag hittade själv på hemsidan. Märkligt att man tackar nej till gratis reklam kan man tycka.

Nortrains rektor kunde var iaf klart mer behjälplig och han kom med följande fakta.
Just nu är det inte alltför stor aktivitet men det börjar öka ser dom. Dom kommande 4 åren behöver det anställas ca 18 000 nya personer till Nordsjön pga att folk går i pension. I tillägg behövs det mellan 25 tusen nya tjänster under samma period när uppfasen kommer tillbaka. Ha då i åtanke att över 40 tusen har fått lämna oljeindustrin sedan krisen slog till. Så återhämtningen kommer att ta tid helt klart.

Han berättar vidare att nu i höst startar dom upp en ny kull på teknisk fagskola. Vilket oxå är den första nystarten sedan hösten 2015. Sedan dess har många slutat på fagskolan innan dom blev färdiga. Förmodligen för att man kanske gick där via jobbet som betalade åt en. Eller också för att man förlorat jobbet och gett upp oljeindustrin. Nortrain ser nu att fler av dom som hoppat av börjar komma tillbaka för att färdigställa sin utbildning.

Just nu har dom 2 svenskar som går grundkursen 🙂 När jag gick där 2011 så var vi också 2 svenskar men året efter var halva klassen från Sverige haha! 🙂 Ska också tilläggas att dom nu är endast 7 elever som går grundkursen. På min tid vad vi 40 elever och dom körde 2 klasser per år. Året efter hade dom 3 eller 4 klasser med 40 elever i varje. Snacka om att efterfrågan har rasat!

Lite andra förändringar som hänt inom skolsektorn är att när man läser grundkursen hos Nortrain så uppfyller man intagningskraven till att läsa teknisk fagskola. Förut fick man fagskolepoäng för detta men det har man nu ändrat så att man får studiepoäng. Det är nu alltså lättare att studera till ingenjör efter färdigställd fagskola.

Enda privata aktör
Varje år så utför NOKUT revisioner hos dom privata skolorna. Och numera har både ITC Boreskolen och Peteka förlorat sina certifikat att hålla utbildningarna. Detta gör att Nortrain numera är den enda privata aktören som kan erbjuda detta. Man kan läsa fagskolan hos offentliga skolor också men jag tror det är väldigt svårt att komma in som vuxen på en sån. Nortrain har kvar dom 4 fördjupningarna på fagskolan som dom hade då jag läste där också. Alltså;

Drilling
Produktion
Subsea (havsbotten)
Brunnservice

Har varit intressant att följa dom privata skolorna senaste åren. Hur dom i boomen hade överfyllda klassrum. Hade Road Shows i både Norge och Sverige. För att sedan långsamt förtvina när krisen slog till. Är man seriös med att komma offshore tror jag verkligen det är NU man ska utbilda sig. Det vänder alltid tillbaka upp och nu är utbildningar som billigast för väldigt få vill gå dom. Ska själv till Stavanger i november och ta några kurser som jag ska betala själv. Det är rätt fina rabatter man får just nu eftersom att alla kurscenter hellre vill ha deltagare än ingen alls.

Varje gång jag är offshore får jag också större tro på att botten är bakom oss. Min firma har fått lite fina kontrakt och fler är på gång ryktas det om. Det norska folkkära Statoil har bytt namn till Equinor för att dom ska ställa om sig till mer förnybar energi. Och då kan man inte ha ordet Oil i namnet… 😉 Där kan man räkna med att det kommer öka inom vindkraftsverk-parker. Det är offshore jobb det oxå!

Världens största borrföretag Transocean har köpt upp både Songa och Ocean Rig. I krisens linda gick Transocean från att ha 7 riggar i Norge till att ha 1. Nu blir dom återigen största aktören på norsk sockel. Minns när jag gick skolan och höll på att söka jobb att Ocean Rig hade bonus till alla anställda var tredje år. Då fick man var tredje år en extra halv månadslön eller liknande. Allt för att locka folk när ALLA företag anställde som bara attan. Häftigt att se förändringen som skett sen dess!

Jag tror oavsett att det kommer ta många år innan/om industrin når sin prime igen som den hade under 2013-14. Men folk kommer gradvis att lämna yrket och för dom som verkligen vill ut offshore så går det. Men att gå endast grundkursen och få jobb utan relevant erfarenhet det tror jag inte kommer att hända. Men alla börjar ju någonstans. Varför inte studera mer och på så sätt sticka ut från mängden?

Jag har varit uppsagd i prick 2 år men ändå rest som vikarie hela den perioden. Företagen har gjort stora besparingar över alla fronter men nu är oljepriset tillbaka över 80 dollar och har legat stabilt över 70 det senaste året. Fortsätter det ligga här så kommer investeringarna tillbaka. Är man helt färsk kanske man borde rikta in sig på offshore inom vindkraft-industrin?

Nortrain har nu ett erbjudande till alla svenskar som vill gå grundkursen! Söker du via detta anmälningsformulär så får du 3600 NOK i rabatt!

Blev en kort artikel men förändringar sker som sagt väldigt långsamt så den kommer gälla ett bra tag misstänker jag. Hoppas det besvarade frågor från nya läsare. Annars är dom väldigt snabba att svara om man kontaktar skolan själv med sina funderingar…

MrOffshore

MrOffshore

Arbetar som roustabout i Nordsjön. Även haft anställning som kaksoperatör och roughneck. Har jobbat offshore sedan mars 2012.
MrOffshore

Senaste inlägg av MrOffshore (Visa Alla)

2 Kommentarer

 1. Kul å läsa! Tänk vad vi slet på Nortrain och ja tänk vilken tur vi haft. Var själv klar ett år efter dig. Var lite besviken att jag inte fick jobb i drillingen, utan service. Men nu i efterhand så förstår jag att jag haft ännu mer tur. Fast jobb genom hela nerturen.

  Har också märkt att ni drillingguttar ofta är lite avundsjuka på hur bra vi har det när vi är ombord. Lättare å bli gammal i service. Men 2/4 är å andra sidan inte vanligt, där har ni det bättre.

  Precis kommit tilbaka efter 3 veckor nu dagens lunch på kvarterskrogen.

  • MrOffshore

   Hej Grannen ja vi har verkligen haft tur som hamnat där vi är. Tror alltid det kommer finnas dom som har ”bättre” jobb oavsett vad man gör. Viktigt att man själv är bekväm med det man pysslar med. Jag kan själv avundas service ibland som kan sitta inne flera dagar i väntan på att få utföra just sitt arbete. Men jag känner oxå mig själv så pass väl att jag hade blivit förslappad på det sättet. Tiden går ju otroligt långsamt hade jag känt.
   Nu kommer ju vinterhalvåret där jag dock hellre hade bytt plats 😉 Som sagt; alla jobb har för- och nackdelar.

   Grattis till 21 dagar offshore det låter som ett riktigt KLIRR i kassan.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.