Meny

Svenska sidan om offshore

Uppmärksammade nyheter

Uppmärksammade nyheter

Tre nyheter kom idag i nyhetsbrevet från offshore.no som jag tycker är värda att uppmärksamma.

Den första är en nyheter som handlar om en ganska omfattande rekryteringsprocess som Wintershall har genomfört. 66 jobb lades ut på deras hemsida både för offshore och onshore. Populärast var givetvis dekksarbetare eller roustabout som det heter på engelska.
Det är det jobbet jag har och som jag skrivit om tidigare så är det för många ett ingångsjobb i branschen..
Se gärna länken till nyheten själva..

Jag har hört flera exempel på gånger då det faktiskt är mer än ”bara” 1200 söknader till roustabout men då inkluderar det verkligen Alla som söker tjänsten. Majoriteten som söker är ju folk som inte är kvalificerade för 5 öre som bara vill ha jobbet. Därför förespråkar jag personligen att läsa VG2 och eventuellt teknisk fagskola om du inte har någon speciell utbildning att stå på. Då hamnar du garanterat långt upp på sökslistan över intressanta personer.

Den andra trevliga nyheter kommer från det 27 år gamla fältet Gullfaks. Statoil har gått ut med att ett ”nytt” fynd hittats som innehåller ca 40-150 miljoner fat olja, och eventuellt ännu mer än så. Det är ingenting som hittas varje dag kan man säga, eller ens varje år för att vara lite mer korrekt.

Den tredje nyheten är att dom säkerligen nu kommer öppna upp dom södra delarna av Barentshavet för leting / prospectering av hydrokarboner (olja och gas). Det var bara 2 år sedan som en riktig gräns drogs mellan norska och ryska sockeln. Ryssarna var ju dit direkt med en hel flotta av riggar som letar längs hela gränsen. Skulle inte förvåna mig om dom inte borrar på norsk sida heller under havsbotten 😀

Två starka anledningar till att det dröjt så länge att komma igång där uppe är att Norge har så gott om olja i befintliga fält och hinner faktiskt inte med att leta + borra på flera ställen. Ni kan säkert förstå vilka otroliga möjligheter det finns för jobb inom denna industrin framöver? Så extremt många fält som inte ens har blivit provborrade än. Dock har hela oljeindustrin stött på kraftigt motstånd mot att ens närma sig Lofoten, eftersom det skulle förstöra den vackra natur osv. Mycket djuraktivister som ställer sig emot detta. Frågan är om dom skulle ha samma åsikt om alla andra brunnar i Norge skulle va tomma och landets kassa börjar sina. Men men det är inget som kommer hända så länge vi lever tror jag iaf…

MrOffshore

Arbetar som roustabout i Nordsjön. Även haft anställning som kaksoperatör och roughneck. Har jobbat offshore sedan mars 2012.
MrOffshore

Senaste inlägg av MrOffshore (Visa Alla)

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.