Meny

Svenska sidan om offshore

Utvecklande veckor

Utvecklande veckor

Hemma igen efter 2 otroligt utvecklande veckor på stål-ön! Anledningen att jag inte skrev något där utifrån va för att jag orkade helt enkelt inte. 🙂 Ska dock försöka ta-igen det genom att förklara lite mer utförligt i detta inlägg.

Andra turen som roughneck på mitt crew nu. I början av turen så satte vi 20 tums casing till ett djup på ca 1000 meter och cementerade. Känns rätt ballt att vara delaktig i något som kommer sitta där nere i backen väääääldigt lång tid framöver! Det är ju så starkt att det säkert kommer finnas kvar längre än människan. Bra att de då iaf har producerat olja i 15 år och försett världen med den svarta naturtillgången 🙂

Något som stört mig den här turen är att jag varit galet trött rätt ofta. Visst är man alltid det när man vänder på dygnet men de brukar släppa efter 2-3 dagar. Men inte den här gången. Tränar ju otroligt hårt innan jobbet vilket är min största hobby så de påverkar säkert lite. Sen givetvis det hårda arbetet det innebär att vara roughneck.. Kan ju inte sova mer än vad jag gör så fick bara prova att öka matintaget en smula och de hjälpte lite grann..

I mitten av turen blev det att installera risern. Alltså ett väldigt grovt rör som går mellan riggen och havsbotten (well head). Känner att denna turen har gått bättre än den förra och jag börjar se mer och mer gången i arbetsuppgifterna. Så det är väldigt skönt! Man kan ju bidra på ett helt annat sätt när man vet vad som sker efter en viss operation. Men sticker inte ut hakan på något sätt! Räknar med minst 2 turer till innan man blir liiiiite varm i kläderna, alltså ett halvår totalt..

Jämfört med att jobba som roustabout så kan jag verkligen sen en stor utvecklingspotential när man är roughneck! Finns så himla mycket olika operationer och sysslor ombord att göra beroende på vad som händer nere i brunnen. Sen kan de ju dröja innan man får vara med på allt då de oxå handlar mycket om när man är ute offshore.. man kan ju ha ”otur” att alltid vara hemma på sin friperiod när en viss operation är igång för exempel..

Hämtade ut min fina safety award oxå! Det är något vi alla får som är fasta på riggen när vi karat 90 dagar utan olycka eller spill. Jag valde en laser från Bosch som jag kan ha när jag renoverar hemma, se att allt blir rakt 😉 synd bara att ja blev färdig 2 dagar innan jag reste offshore hehe. Men ska renovera köket till sommaren hade jag tänkt så då lär den bli använd.

Är verkligen så sjukt tacksam att jag har fast rotation i ett drilling företag måste jag säga! Efter ett tag reflekterar man inte över hur bra man har det ibland. Men snackade lite med en som jobba inom service här ombord. Han hade inte varit offshore på 7 veckor pga alla inbromsningar som skett sista tiden i branschen. Det sägs vara lättast att få jobb inom service men det är oxå dom som drabbas först när något som detta uppstår.

Även om mitt arbete är väldigt tungt så har jag fast månadslön och fast 2-4 rotation vilket gör att man verkligen kan sova tryggt om natten. BOPHar ökat mitt sparande ganska markant ändå för att på några år bygga upp en fin buffert mot något oförutsett. Tror många offshore genast höjer sina utgifter utefter sin lön och ifall man av någon anledning mister jobbet så sitter man i klistret ganska hårt.
Är man målmedveten så kan man säkert förtidspensionera sig kring 50 om man skulle vilja det. Eller kanske bara gå ner i arbetstid.. hörde om någon som bara jobbade 1 vecka sen va ledig 5 haha 😀 det hade ju nästan varit föööör slappt!

BOP
Efter att risern va i installerad så satte vi BOPn på plats ovanför. Ni som gått VG2 vet att det står för blow out preventer, och är som namnet avslöjar skyddet för hela plattformen om man inte skulle lyckas stoppa en inströmmning med hjälp av kill mud.
Att sätta BOPn på plats tog bara ett halvt skift så det var egentligen lite tur att man fick se hur det gick till. Den kommer ju sitta på nu tills hela brunnen är färdig.

Pit cleaning
Sista dagarna borrade vi äntligen! Det var sektionen på 17,5 tum. Men innan dess skulle vi displaysa  (stavning?) brunnen. Det innebär att när man byter vätska i brunnen så pumpar man ner en displaysment som är som en avskiljare från den gamla vätskan till den nya. Så att dom inte ska blanda sig helt enkelt.
För oss handlade det om att gå från water based mud (WBM) till oil based mud (OBM). Innan vi kunde ta ombord all OBM så skulle tankarna rengöras. Det blev min uppgift bland annat. Så fick ihop lite över 20 h pit cleaning som det heter. Väldigt svettigt men helt okej arbete när det bara är 2 skift… 🙂

Shaker
När vi väl började borra så fick jag vara på shakern. Har skrivit lite om det i artikeln roughneck (som verkligen behöver uppdateras). Men shakern är det rummet där man skiljer all cuttings från mudden. Detta gör man med hjälp av maskiner som skakar i 8-9 G. I maskinen sitter det något som kallas för screens. När allt kommer upp ur brunnen och in i shakern så rinner mudden igenom screensen och all cuttings fastnar i det tunna stålnätet (på screensen), sen skakar cuttingsen vidare till kaksoperatörerna. Det var ju som kaksoperatör jag fick jobb offshore först…shaker with blue screen

Att jobba på shakern va iaf kul tycker jag eftersom jag fick eget ansvar. Man ska kolla vikten på mudden varje halvtimme, kontakta drillern och derrickman ifall vikten plötsligt ändras. Även hålla koll på formen på den cuttings som kommer ut av varje shaker. Ifall bitarna f.eks är långa ist för korta kan det tyda på att det rasar in lite i brunnen ovanför borrkronan.

Sen fanns det en person ombord som hade ansvar för att rätt sorts screens blir använt. Det finns nämligen olika typer screens beroende på formationen, temperatur på mudden osv. Han samarbetade med mig och lärde mig massvis av bra tricks. Han sa oxå till när vi skulle byta screens och till vilka va skulle byta till. I övrigt gällde det ju att hålla rent och snyggt där inne vilket va lite svårare än att hålla rent på däck kan jag lova… 😉

Hade oxå en intressant diskussion med mud loggarn. Inne i rummet där alla shakers står är det givetvis massa ångor från oljan. Vilket självklart är skadligt för hälsan att andas in…
Och en klar skillnad är att tex mud logger går in 2 min och tar ett prov på kakset, med mask på sig. Vi rouhnecks går många timmar där inne utan mask! Sån är bara kulturen och visst har det säkert med att göra att det blir bökigt när man ska snacka radio, ringa eller bara prata med någon som kommer in.
Känslan är ungefär samma som at komma utifrån och kliva in i ett rum där det sitter massa folk och röker. Det liksom slår i ansiktet när man kommer in. Efter ett tag vänjer man sig men när man går ut igen märker man klar skillnad på hur luft faktiskt ska kännas att andas in 🙂
Vår diskussion handla givetvis om huruvida skadligt det faktiskt är att andas in dom ångorna. Hon menade givetvis att man måste ha mask medan andra kollegor har en lite mer macho stil och säger saker som ”något ska man ju ändå dö av”. Personligen så ska jag bli bättre på att använda mask har nag tänkt nästa tur. Gör man det inte och får canser om 20 år så ere bara mig (+anhöriga) det drabbar.

Svensk i cateringen
Första gången nånsin har jag mött en svensk som jobba i cateringen! Hon va förvisso ute på sin första tur nånsin men ändå intressant att höra hennes historia. Enligt mig gick hon den hårda och riktiga vägen! Vilket är; flytta till stavanger och Aldrig ge upp! Ring ring ring tills du får ett Ja!

Var en kollega oxå som klämde fingret riktigt illa, blod och grejer! Fick direkt sån hemsk flash back till då jag själv gjorde det vilket försenade mina tävlingsplaner samt offshore karriär. För att inte prata om smärtan man hade och handikappet under 4 mån. Han va dock lite tuffare än mig och jobbade på.. 😀 det var som tur var ”bara” toppen på fingret så inga benbrott osv.
Men det är verkligen slående hur snabbt en olycka kan inträffa om man inte har huvudet på skaft! Tyvärr ere rätt ofta man inte är helt med i samband med att man vänder dygnet kan jag känna, av sömnbrist. Gäller som sagt att ta det försiktigt då!

Nu väntar iaf en lugn friperiod i november hemma i stockholm. Tvivlar på att de blir någon övertid offshore alls.. Ska nämligen på en 3 dagars vinsj kurs i stavanger precis i mitten av friperioden. Ser fram emot den faktiskt! Inte för kursens skull utan för att kunna träna igen på Bjørns Gym som ligger i stavanger! Har saknat de stället enormt sen ja flyttade hem där ifrån!
Sen ska jag givetvis köpa ungefär en årsförbrukning av Stabburen makrill i tomatsås och ta med hem! 😀 varför finns inte en sån underbar produkt i Sverige kan man undra!? 😀
Lönen som kommer på fredag kommer bli grisbra också!! Jobbade ju 8 nätter övertid förra månaden. Tyvärr fick man en restskatt på ett femsiffrigt belopp så att mycket av pengarna går tillbaka till norska staten igen hehe 🙂

MrOffshore

Arbetar som roustabout i Nordsjön. Även haft anställning som kaksoperatör och roughneck. Har jobbat offshore sedan mars 2012.
MrOffshore

Senaste inlägg av MrOffshore (Visa Alla)

19 Kommentarer

 1. Fredrik

  Stod förra veckan utanför dörren där du klämde dig! haha 😀

  • MrOffshore

   Haha hoppas du spottade på den och svor ordentligt för min räkning 😀 Hur många dagar var du ombord den svängen?

   • Fredrik

    Det vart bara 4 skift. Dom började borra med OBM, därför vi var ute, men dom hade bara 800 meter kvar i reservoaren så det gick fort. Nu efter loggingen så börjas det på nästa brunn av totalt fyra, då kanske man få en sväng till.

 2. Profilbild

  vet du inom vilken typ av service han som inte hade varit ute i 7 veckor arbetade inom?

  • MrOffshore

   Jepp han arbetade inom well service, hade hand om risern ombord hos oss.

   • Profilbild

    oj, om man har en person för nästan varje maksin på riggen borde det ju behövas en hel del, konstigt att han inte hade fått varit ute, trodde att det som var svårast att få jobb på var inom drilling.

 3. Profilbild

  Hur mycket tjänar en service arbetare??

  • MrOffshore

   Hej Johan det kan jag inte svara på tyvärr, finns säkert tariffer att hitta på nätet om man googlar lite..

   • Profilbild

    Okeey 😉

 4. Profilbild

  Men har te.x en svetsare mycket jobb på oljeriggar?

 5. Profilbild

  Intresant att lasa om hur vardagen ser ut ombord for en roughneck. Du skrev nonting tidigare om att din nuvarande rig avslutar sitt kontrakt under 2015 om den inte for nogra nya uppdrag po norsk sektor. Ar du orolig over att forlora dit jobb do?

  • MrOffshore

   Hej Johan!
   Det stämmer att vår rigg inte har något kontrakt efter maj 2015. Som det ser ut nu! Men jag känner mig inte orolig faktiskt. Arbetar på en gammal rigg med låg dag-rate så det är säkert någon operatör som behöver oss till att borra någon annanstans på norsk sektor:
   Men självklart har tanken slagit mig; What if…?

   • Profilbild

    men du borde väl inte ha svårt att få ett nytt jobb på en annan rigg med fast lön, jag menar nu när du har 2 års erfarenhet, du har ju varit ute säkert 20 turer redan?

  • Fredrik

   En annan rigg, vars kontrakt tog slut här om månaden, ska nu ligga som hotell bredvid en annan rigg, alltså bara användas som boende del. Alla inom borrningen går då hemma i 6 månader, fullt betalda, eftersom dom inte borrar. Detta betalar dom som hyr riggen, drillingcrewet ingår men används bara inte.
   Så har du fast rotation på fast rigg så är du lite säkrare, speciellt på ett stort företag.

   • Profilbild

    Går hemma och går hemma.. Den riggen har en helt egen reliefpool där de nu reser runt på de olika riggarna i företaget utan fast rotation..

    Är även flera som nyligen gått upp som roughneck som har blivit tvingade ner på däck igen tills nya platser blir lediga.

    • Fredrik

     Som dom går alltså lite som vikariepool?

     • Profilbild

      Dom går i en vikariepool där de reser ut som extra personal. Antingen för att hjälpa till med att lära upp ny personal, alternativt fylla in för sjukdom m.m..

 6. Profilbild

  Vad gör en roughneck??

 7. Profilbild

  Gött att du njuter drillfloorlivet, så jävla mycket bättre änatt vara Marine queen.

  Btw *displace och displacement

  Vad borrar ni?

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.