Meny

Svenska sidan om offshore

Bore og Brønnteknikk på Nortrain

Bore og Brønnteknikk på Nortrain

Här kommer en artikel för er som går i tankarna på att läsa VG2 för att få jobb offshore. Alltså Bore- og Brønnteknikk som det heter. Jag har senaste veckan haft en del telefonsamtal med rektorn på Nortrain.
Han var väldigt nöjd att det börjat så många svenskar på skolan eftersom vi är arbetsvilliga och hungriga på kunskap. Jag kommer dela med mig av information här nedan och även ge er rabatt på grundkursen(4 mån) ifall ni har planer på att läsa den!

Då jag själv satt i skolbänken på Nortrain i 2011 var det ovanligt med svenskar i klassen och idag har dom vissa klasser som består av hälften svenskar! Alltså ca 20 personer! Detta tror jag har att göra med att branschen växer kraftigt men även för att det idag finns så god tillgänglig information att få tag på. 😉 För att nämna några viktiga saker som gäller för oss när vi flyttar dit och påbörjar vår resa så är D-nummer viktigt!
Det är ett tillfälligt personnummer man får i Norge om man är utlänning. Har man inget D-nummer så får man inte anmäla sig till Offentlig examen som hålls 2 gånger per år. Du behöver även ha D-nummer när du ska ha norskt bankkort (få din lön på) och jobba i Norge. Allt blir mycket smidigare med D-nummer.

2 sätt att få D-nummer
Det första sättet att få D-nummer är att öppna just ett norskt bankkonto. Vad du gör då är att du fysiskt går till banken med ditt pass så öppnar dom ett konto åt dig, för att kunna göra detta framställer dom ett D-nummer till dig. skatteetaten
Det andra sättet är ofta knepigare när man kommer till Norge för att plugga. Men det är att du visar upp anställningsbevis hos ett företag.
Eller att du blivit anställd inför ett uppdrag. Det visar du upp för norska skatteverket som heter Skatteetaten. På samma sätt som banken så framställer dom då ett D-nummer till dig. Det är viktigt att ordna sitt D-nummer snarast eftersom det tar lång tid. Dom säger att det skal ta 3 veckor men räkna alltid med längre tid.

Offentlig examen
En tid efter eller i slutet av varje VG2 på Nortrain så hålls det offentliga examen i Norge. Det är ungefär som vårt högskoleprov i Sverige fast detta är givetvis anpassat till gymnasienivå. En del företag offshore kräver att man inte bara har VG2 utan att man även har godkänt på offentliga examen. Offentlig examen finns i alla ämnen men det som berör oss är 4 st prov som vi måste klara. Det är egentligen exakt samma som man lärt sig på Nortrain så man är väl förberedd om man bara tagit gott om anteckningar och hängt med på lektionerna.
Inga problem med andra ord! Men alla måste göra dom om man vill öka sina chanser att få jobb. Vill man förbi däck och bli Roughneck så krävs oftast godkänt på dessa 4 prov. En annan aspekt av det är att om du vill plugga vidare på fagskolan så kräver Nortrain att man har fått godkänt i dessa 4 examens. Där är en himla fördel med Nortrain att dom ”bara” kräver det. Dom andra skolorna kräver att man har fagbrev sedan tidigare och det är det många som inte har.

Fagbrev
Detta är något som varit förvirrande för många svenskar inklusive mig själv. För att förklara det kort hur man i Norge får fagbrev Nortrain bannerFramså brukar de se ut som följande:
Du studerar ett gymnasieprogram som är yrkesinriktat i 2 år. Till skillnad från 3 år i Sverige! Efter dina 2 år i skolan så är du lärling i 2 år på ett företag. Efter dessa totalt 4 år får du dokumentation på att du är utbildad *nånting*.

Då får du göra ett teoretiskt och ett praktiskt prov där du bevisar att du kan det du ska kunna. Klarar du proven så är du inte lärling längre utan du har då fagbrev.
Det är med detta fagbrev som du bevisar att du kunskap, hållning och kan utföra ditt arbete fackmannamässigt.

Det andra sättet att få fagbrev är att arbeta 5 år med det du gör t.ex offshore. Sedan skicka in dina papper till Opplæringskontoret i t.ex Rogaland (Stavangers län) och be om att få göra ett yrkesprov. Om myndigheter anser att du har tillräckligt med kunskap så får du göra samma teori- och praktiska prov som lärlingarna gör. Och när du bevisat att du kan det får du ditt fagbrev! Googla på vilket opplæringskontor som gäller för ditt yrke.

För oss svenskar med t.ex handtverkarbakgrund så kan vi göra detta fagprøve direkt om vi jobbat över 5 år i Sverige. Här märker man ganska tydligt sen när man söker jobb vilka som kan se mellan fingrarna på detta och inte. En del företag kör det som ursäkt och säger: ”Tyvärr du har inte fagbrev vi har det som policy att alla måste ha det”. Medan andra vet att någon som jobbat +3 år som t.ex rörmokare i Sverige har den kompetensen som krävs (för liknande arbete). Då skriver dom bara motsvarande fagbrev i sina papper sen får man jobbet!

 ” Om fire måneder kan også du begynne offshore! ”

Det är en slogan som verkligen stämmer. Jag har alltid förespråkat att alla bör läsa minst VG2 eftersom utan den gör man inget riktigt försök. Du ska ha otroligt relevant CV ifall du inte behöver läsa den kursen kan jag lova! Nortrain erbjuder ett komplett paket för alla som vill komma ut fort. Där får du många relevanta kurser som säkerhetskursen, fallsäkring, krankurser, rigging osv.

Dom erbjuder just nu svenskar som anmäler sig via den här hemsidan rabatt på anmälningsavgiften! Skicka in detta anmälningsformulär så får du betala dom första 4500kr i svenska pengar istället för norska! Det är givetvis inga stora pengar i sammanhanget men alltid något. Sen gynnar ni mig också ifall ni väljer att skicka in det svenska dokumentet istället för det norska då detta inlägg är sponsrat. Går ni tillbaka i historiken ser ni att jag alltid förespråkat skolan då den inkluderar så mycket:

• Du är på plats i oljehuvudstaden! Företag, jobb och kontakter finner du bäst där!nortrain logo
• Alla nödvändiga kurser i ett paket
• Sammanhängande kurs som är klar på 4 månader
• Alla läroböcker ingår i priset
• Internetplattform med presentationer till alla ämnen
• Duktiga lärare med erfarenhet från branschen samt uppföljning
• Studievägledning
• CV-kurs
• Presentationer från flera företag där du kan söka jobb
• Gratis lunch och kaffe

Det finns nu 3 klasser kvar som man kan gå under 2014. Det är 12 maj, 4 augusti och 29 september. Ska du ha jobb offshore så är VG2 grunden för i princip allting. Maila din svenska ansökan till post@nortrain.no och bifoga även dokument som styrker din utbildning, arbetsbakgrund och ett CV. Detta skyndar på din söksprocess!

MrOffshore

Arbetar som roustabout i Nordsjön. Även haft anställning som kaksoperatör och roughneck. Har jobbat offshore sedan mars 2012.
MrOffshore

Senaste inlägg av MrOffshore (Visa Alla)

9 Kommentarer

 1. Profilbild

  Det var førut du kunde gå till banken och be om ett D-nummer. Nästa alla banker kräver att du har ett sedan förut nu før tide!

  • Fredrik

   Du måste nog bli kund också, nästan alla svenskar i våran klass gjorde så, men det är inte alla banker som vet att dom kan göra det 😛

 2. MrOffshore

  Precis som Fredrik skriver, öppnar man bankkonto (som man ändå behöver göra) så får man D-nummer av banken.

 3. Profilbild

  På ansöksblanketten står det att man ska skriva norskt person nr. Men jag har ju inget? Ska man bara skriva in sitt svenska ?

  • MrOffshore

   Hej hej! Skriv bara ditt svenska: 19XX MMDD 0000

 4. Profilbild

  Hej.. hur ofta måste man vara på kurserna?(i Norge) kan man göra mycket hemifrån? Är sugen på att skaffa kursen men vill ju inte åka till Norge så ofta. Tänkte om det går att jobba samtidig om man säger så då.

  • MrOffshore

   Hej denna grundkursen måste du vara på plats under 4 mån. Man kan resa hem över helgerna och en å annan långhelg men i princip 4 mån i streck ere som gäller. Tämligen kort tid med tanke på vad det kan ge?

   Men givetvis måste man se till sin situation och känna att det stämmer.

 5. Profilbild

  Hej MrOffshore
  Jag jobbade på ett lager under min gymnasietid, alltså tre år. Efter det började jag jobba nattskift på ett smältverk där jag har jobbat i två år. Genom jobben har jag fått truck och traverskort.
  Gick ingen praktiskt linje på gymnasiet men tänkte läsa vg2 till hösten.
  Hur står chans tror du att det är för mig att få jobb efter kursen?

  • MrOffshore

   Jadu. Allt går om man vill men du har ett par år framför dig med utbildning och arbete inom något oljerelaterat för att få ett attraktivt CV

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.