Meny

Svenska sidan om offshore

Well test och nedskärningar på jobbet

Well test och nedskärningar på jobbet

Då vi befinner oss i slutfasen av fältet vi är på, har dom senaste 2 veckorna varit spännande och händelserika! Vi har slutfört en brunn för produktion och har endast ett par veckor kvar tills vi ska bege oss vidare och borra för en ny operatör.

Vi kom ut i vanlig ordning och klev på nattarbete direkt. Första skiften blev att rigga upp allt inför kompletteringen på drill floor. Vi roughnecks fick mest assistera allt service folk när dom utförde sitt arbete. Mitt inne på drill floor över brunnhålet hade vi ett 6 meter högt torn med diverse slangar, ventiler och wire line. Kring allt detta även en stor ställning så att man enkelt kunde komma åt alla nivåer utan att använda stege eller man rider.

På det sättet var dessa 2 veckor ganska ”lugna” eftersom vi inte borrade. Det var inte alls samma tryck- och stress på oss i drillingen. Så galet najs det ser ut att jobba medHIW_wirelines wire line måste jag säga! Deras tool string gick i princip att bygga för hand eftersom alla delar är så lätta! Bara hjälp av en tugger (vinsch) behövdes för att hissa upp allt och koppla på en ny del i botten. Lite skillnad mot vår tool string som fort blir över 10 ton och 30 meter lång!

I och med att mycket av operationen låg på alla service arbetare ombord så fick vi tid för annat som vi aldrig annars brukar. Som att spola rent hela källaren bestående av heavy tool store, sack store, cement rummet och pumprummet. Det är platser som nästan alltid är väldigt skitiga, men efter ett skift där nere med rig wash, högtrycksspolare och vakuum dammsugare så blev det riktigt fint.

Jag gillar att ha såna skift ibland! Man slipper liksom fokusera, det är bara gå där i sin egen värld och göra sin grej. Mental vila liksom 🙂 och när man är färdig ser det mycket finare ut ombord.

Invigde även nya gymmet som blev så himla fint! Mycket av dom elektroniska maskinerna förstördes tillsammans med golvet under en översvämning vi hade för nått halvår sedan. Nu var nya lokalen klar och dom gamla vikterna på plats tillsammans med ett och annat löpband 😛 Tur att inte skivstänger och hantlar blir förstörda av lite vatten!

Under sista veckan så flow testade vi brunnen. Det har jag bara sett 2 gånger tidigare och det är riktigt läckert! Det betyder att man tänder flammbommen ute på sidan av riggen och bränner massa hydrokarboner från brunnen. Kort och gott så sprutar det eld rätt ut i luften under ca 12 timmar i storlek av ett höghus 🙂 coolt som attan! Och det symboliserar nånstans vad offshore är för mig, eller var iaf innan jag började jobba med det själv… 😀

Anledningen att man gör detta är för att flusha brunnen på allt ”skräp” som samlats där under all tid man har borrat osv. Det blir ju som sagt en hel del olika kemikalier som strömmar i en brunn med allt man gör. Det har väl oxå något å göra med att man vill se brunnens kapacitet tror jag. Någon som går skola får gärna rätta mig här 😉 Well-Test-Results

Hur som helst så brände vi närmare 800 kubik (1000!) med olja under dom 12-14 h som vi brände i flammbommen! Helt jävla sjukt när man tänker efter hur många livsförbrukningar av olja det är!! 🙂 Men vänder man på steken så kommer brunnen ha producerat ikapp det otroligt fort!

Ska inte ge några helt exakta tal (av förklarliga skäl) men dom 3 brunnarna vi gjort färdigt kommer snart producera 15-30 tusen fat per dag. När jag hörde det kom jag genast att tänka på en artikel om peak oil jag läste på bloggen Cornucopia! Där han skriver om Spindletop i USA som producerade 100 000 fat / dag i början av 1900-talet!

Det är verkligen som han beskriver i sin text att likt när man plockar äpplen på sommaren så tar man alltid dom lättaste först. Samma med åtkomsten av olja och gas i dagens samhälle. Dom resurser, arbetskraft, pengar och miljöpåverkan som läggs på att borra olja offshore är otroliga! Och detta för att vi får ut mindre och mindre olja varje år. Dom lätta frukterna är redan plockade på stora delar av jorden! Djuphavsborrning blir mer och mer vanligt. Alltså läggs mer resurser på att hitta mindre och mindre.

Det är läskigt att tänka på hur det kan komma att se ut i världen den dagen man är gammal och skruttig 🙂 Jag tror den minskade tillgången på olja framöver kommer få en stor påverkan på allas liv! Kortsiktigt så bör det finnas mycket billiga oljeaktier nu med bra uppsida om man bara gör sin research!

Jaja återigen till riggen; dom som skötte allting när vi brände oljan var ett företag som heter Expro. Väldigt proffsiga och det var intressant att höra deras rotation ska jag lova! Dom hade 4 veckor disponibel och 4 veckor ledigt. Min fråga blev direkt om dom va ute på mycket olika uppdrag under sin disponibelmånad. Men dom sa att det var väldigt ovanligt att vara ute mer än 14 dagar under den perioden!

Med andra ord jobbar dom ännu mindre än 2-4 som jag har! Och tjänade i princip samma pengar 😀

Wire Line grabbarna hade oxå nån liknande rotation och verkade väldigt nöjda med det. Jag hade faktiskt kunna tänka mig att jobba med både wire line och well testing (som Expro) efter vad jag sett den här turen. Men hur man än vrider och vänder på det så ere inget som slår en 2-4 rotation och dom förmånerna vi har inom drilling! jag menar övertidsbetalningen är ju out-of-this-world! Även om man inte får den så ofta 😉

Sista dagarna blev att lyfta upp hela risern på +130 ton över templaten (står på havsbotten över brunnen) och skidda (flytta) över tårnet till sista brunnen som ska göras färdig. Risern är dom ärkegrova rören som går från riggen ner till havsbotten. Allting som går in/ut ur brunnen skyddas inuti dessa.

skruvdragare-boschTyvärr har iaf oljekrisen börjat synas ute hos oss också nu. Som tur är inga allvarliga saker men företaget har börjat göra en hel del nedskärningar på saker. Det tycker jag iof är väldigt bra! Hellre det än att folk mister jobbet! Bland annat får vi bara 30 min övertid numera för säkerhetsmötena osv, tidigare var det 1 timme. Larvigt kan man tycka men dom gör väl vad dom kan så det får man ju uppskatta!

Vi får heller inte välja våra egna safety awards längre utan dom beställer samma sak till alla numera. Den här gången fick vi en liten grön Bosch skruvdragare till ett värde av några hundralappar. Många klagade som fan på detta men jag är glad att man får nånting. 

Man kan ju alltid ge bort den till någon eller ha den själv när man skruvar ihop IKEA möbler 😀

Men men att man får några kronor mindre för säkerhetsmötena gör ingenting den här turen! Det var nämligen hela 4 röda dagar när vi var ute! Får ju 1900 kr per dag där så det täcker upp helt fint! Bland annat Norges nationaldag den 17 maj. Då var det fest ombord med massa god mat, tårtor osv! Kul att se folk fira sin nationaldag till skillnad från bleka Sverige tycker jag! Här hemma blir man ju praktiskt taget stämplad som rasist om man firar nationaldagen.

Ska iaf bli grymt skönt att vara hemma nu 1 månad och bara göra vad man vill! Min laptop kraschade i förra friperioden så har nu gått lös lite på Komplett och köpt en gaming pc och en Samsung Galaxy S5. Mobil var på tiden kände jag men nu kan man oxå njuta av många timmar GTA 5 när man behöver slå ihjäl tid 😛

Hur som helst är det galet skönt att vara hemma igen! Det har blivit några grader varmare, grönare ute i naturen och fågelkvitter här och där!

MrOffshore

MrOffshore

Arbetar som roustabout i Nordsjön. Även haft anställning som kaksoperatör och roughneck. Har jobbat offshore sedan mars 2012.
MrOffshore

Senaste inlägg av MrOffshore (Visa Alla)

8 Kommentarer

 1. Fredrik

  Jag har jobbat med en kille från Expro några turer i år, han säger att dom har permitterat nästa hela styrkan och jag trodde nästan inte dom hade några ute på jobb alls!
  Är det nytt kontrakt ni går över på nu eller är det fortfarande oklart vad som sker efter sommaren?

  • MrOffshore

   Tja! Mm jag hörde oxå att en och annan hade fått sluta tyvärr. Men företaget är väl många anställda fortfarande?
   Vi har fått lite olika alternativ vad vi kan förbereda oss på men ingenting är klart än så jag bara väntar och ser 🙂 Vi har över 200 dagar utan incident nu så det hjälper förhoppningsvis lite när säljarna ska presentera riggen för nya kunder 😀

 2. RedRooster

  Härligt att vara hemma i Stockholm igen! Jag kom själv hem från Nyhamna i tisdags kväll efter 14 dagar i västlandsväder.
  Passa på och njut av junisolen nu, det ska jag.

  • MrOffshore

   Grattis till turen då RedRoster! Vad jobbade du med där?
   Okej jag gör som du säger och njuter till 100 % nu 😉

   • RedRooster

    Jag har jobbat där uppe mer eller mindre permanent sedan december, går på 14/21 rotation som flaggman/rigger. Det är ett riktigt fint landprojekt men jag saknar helikopterturen. Det är väldigt mycket folk där uppe nu med hur mycket offshoreerfarenhet som helst. Men som branschen ser ut just nu är det svårt.
    Iallafall jävligt gott att ha ett jobb!

 3. Enda nackdelen med wireline operatör är väl konkurrensen. Tro varenda ungdom som studerar vidaregående på vestlandet går som lärling för det.
  Sen även dom som fått tagit stor smäll nu under nergången i ekonomin. Har två vänner här i byn som blev permiterad direkt de började gå dåligt. Hört många företag här som skickat hem mängder med sånt folk.
  Men ett fint jobb de är det. Vad jag hört från vännerna då. 🙂

  • MrOffshore

   Ja tyvärr verkar inga delar av sektorn klara sig oskinnat! Vi har också mycket lärlingar inom drilling. Tror dock att dom prioriterar lärlingar framför att anställa någon ny som jobbat 10 år med annat. Ungtupparna lär sig ju nästan lika snabbt och dom kostar betydligt mindre dom första 2 åren för företaget – alltså mer sparsamt. Men så behöver det naturligtvis inte vara..

   Blir hur som helst spännande att se hur länge nedgången håller i sig. Man får nog räkna med 6-12 månader i stöten iaf innan man kan se förändringar tror jag.

 4. Det är uppsägelser och permitteringar just nu i hela branschen. Många svenska offshore arbetare som kommer få det tufft i framtiden när dom blir avskedade. Vant sig med en livstil med mycket pengar och samtidigt tagit banklån på flera miljoner. Tydligen så får man bara 11000nrk i A-kassa ifrån nav ifall man jobbat i Norge och bor i Sverige. En uppsving kommer nog bara ske igen ifall man lyckas hitta ett nytt ekofisk i barenthshav samt att oljepriset går upp till 120 dollar fatet.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.